Bun găsit,
Iată știrile zilei:
- Rusia s-a retras în weekend din acordul privind tranzitul cerealelor pe Marea Neagră, provocând un val de reacții la nivel internațional.
- 150 de persoane au murit sâmbătă noapte la Seul, capitala Coreei de Sud, unde mii de tineri care se adunaseră pentru a sărbători Halloweenul s-au călcat în picioare.
- Ministrul Muncii din România, Marius Budăi, spune că pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie cu mai mult decât valoarea inflației din 2021, care a fost de aproximativ 5 procente.
- Mai mulți miliardari americani, dar și vedete de la Hollywood, au participat aseară la o petrecere de Halloween organizat la Castelul Bran din județul Brașov. Au fost zvonuri că la party ar fi participat și șeful Tesla și Twitter, Elon Musk, însă acesta nu a confirmat prezența.
Se scumpesc din nou alimentele?
Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind tranzitul grânelor pe Marea Neagră ar putea provoca scumpirea alimentelor și, implicit, o (nouă) posibilă criză globală.
Oameni din țări sărace, dependente de grânele exportate din Ucraina, ar putea suferi de foame, avertizează reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU), care, alături de Turcia și Ucraina, celelelte semnatare ale acordului, au convenit astăzi ca un tranzit de 16 nave să își continue deplasarea, în ciuda retragerii Rusiei.
Moscova a anunțat în weekend că se retrage din acord ca urmare a unui atac cu drone efectuat de Ucraina asupra bazei sale navale din cel mai important oraș al regiunii Crimeea, Sevastopol.
Rusia a acuzat că agenți britanici ar fi fost implicați în atacul ucrainean de sâmbătă, a arătat că retragerea sa este pe „termen nedeterminat” și că „nu poate garanta siguranța navelor civile”.
ONU, SUA și Uniunea Europeană au criticat Kremlinul pentru decizie. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și-a amânat o călătorie programată pentru a încerca să revigoreze acordul.
„Orice act al Rusiei de a perturba aceste exporturi critice de cereale este, în esență, o declarație conform căreia oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru mâncare sau să sufere de foame”, a declarat și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Iar președintele american Joe Biden a numit mișcarea Rusiei „pur scandaloasă”, care „va crește înfometarea”.
În ultimele luni, acordul a permis Ucrainei să transporte peste 9 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, în timp ce Rusiei i s-a permis să exporte alimente și îngrășăminte, contribuind la scăderea prețurilor la alimente cu 15% față de vârful din martie.
Analiștii preconizau că prețul grâului pe burse va crește începând de luni dimineață.
Tragedii în mai multe colțuri ale lumii
Evenimente dramatice cu cel puțin 100 de morți au avut loc în trei țări, în weekend. În Coreea de Sud, țară renumită pentru eficacitatea instituțiilor sale, autoritățile nu au reușit să țină sub control un număr imens de oameni care ieșiseră pentru prima sărbătoare de Halloween după restricțiile impuse în timpul pandemiei.
Mai mult de 150 de persoane, cele mai multe cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, au murit după ce s-au înghesuit pe o aleea de aproximativ 3 metri lățime. E cea mai mare catastrofă pe timp de pace din istoria Coreei de Sud, scrie New York Times, într-o relatare a evenimentului în care prezintă inclusiv mărturii ale celor care s-au aflat acolo.
O tragedie cu peste 140 de morți a avut loc și în India, unde un pod pietonal din statul Gujarat/vestul țării s-a prăbușit. Podul nu a rezistat presiunii după ce sute de persoane, cei mai mulți copii, bătrâni și femei, s-au adunat pe el pentru a sărbători festivalul Diwali, una dintre cele mai importante sărbători ale hindușilor.
Podul de peste 230 de metri a fost construit în secolul XIX și fusese redeschis în urmă cu o săptămână, după reparații.
În Somalia, explozia a două mașini din apropierea unei intersecții aglomerate a capitalei Mogadiscio a ucis cel puțin 100 de persoane, scriu agențiile de presă internaționale, care îl citează pe președintele Hassan Sheikh Mohamud. Printre victimele „care au fost masacrate [au fost] mame cu copiii în brațe”, a scris agenția de presă AFP, citând președintele, care a dat vina pe gruparea militantă al-Shabab.
Miliardari și vedete de la Hollywood la Castelul Bran
Aseară s-au împlinit șapte ani de la propria noastră tragedie cu zeci de morți – Colectiv. Un grup de tineri a mărșăluit ieri, purtând fotografiile celor morți la Colectiv, înspre fosta Fabrică Pionerul, unde a avut loc tragedia. Simbolic, fotografiile victimelor au fost așezate în fața Parchetului.
Despre ce s-a schimbat de la tragedia de la Colectiv până astăzi, puteți citi într-o analiză publicată de Europa Liberă. Raed Arafat, de pildă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că foarte multe. Tatăl unuia dintre cei morți în club, Eugen Iancu, e de altă părere.
În România, toate publicațiile – mai ales cele tabloide – au scris în weekend despre o petrecere organizată la Castelul Bran la care au participat mai mulți miliardari. Vestea a fost dată de publicația online Mediaflux, care a prezentat și fotografii de la sosirea în România a unuia dintre cei mai bogați oameni din lume, miliardarul Peter Thiel, cofondator PayPal.
Însă petrecerea a captat cu adevărat atenția jurnaliștilor după ce a apărut informația – de altfel încă neconfirmată – că la petrecere urma să participe și cel mai bogat om de pe Planetă, Elon Musk, fondatorul Tesla și noul proprietar al Twitter. Până dimineață nu era clar dacă Musk a fost sau nu la petrecerea de la Castelul Bran.
Ce este cert e că acesta a fost foarte activ, ieri și azi-noapte, pe Twitter. Reuters a remarcat că Musk a șters un tweet cu un link ce ducea către un site conspiraționist care prezenta o teorie neconfirmată despre atacul asupra soțului președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.
Tot în weekend a avut loc evenimentul politic Liga Aleșilor Locali, organizat de PMP. Nu evenimentul în sine, ci mai degrabă invitații, au stârnit interesul. Președintele USR, Cătălin Drulă, și cel al Forței Dreptei, Ludovic Orban, au luat parte, vorbind despre o posibilă coaliție a dreptei, care să fie o alternativă la PNL.
Iar ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus într-un interviu acordat Agerpres că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023 cu cel puțin 10%, peste rata inflației din 2021 – țintă stabilită prin lege – care a fost de aproximativ 5%. Despre importanța subiectului pensiilor în PSD și în Coaliție, Europa Liberă a scris săptămâna trecută.
Alte subiecte:
- Șicanele între PSD și PNL continuă. Gabriel Zetea, după ce Rareș Bogdan a spus că a citit „mii de cărți” față de Marcel Ciolacu: „Meniurile din restaurantele de fiţe pe care le frecventează în Europa şi de unde se bate cu 'specialii' nu sunt cărţi!” – G4 Media.
- Analiză | Ce se va întâmpla cu războiul din Ucraina la iarnă? – Europa Liberă.
- Liderul de stânga brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a învins pe președintele Jair Bolsonaro în alegerile pentru președinția țării.
Nu uitați că ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.
Cele bune,
Ionuț