Linkuri accesibilitate

3 minute | Bătălia pentru Herson, tablou economic sumbru în Marea Britanie și acuzațiile unei bibliotecare


Mulți locuitori din orașul ucrainean Herson au plecat în ultimele luni. Este cel mai mare oraș controlat de forțele ruse de la începutul invaziei din februarie.
Mulți locuitori din orașul ucrainean Herson au plecat în ultimele luni. Este cel mai mare oraș controlat de forțele ruse de la începutul invaziei din februarie.

Vestea privind o posibilă retragere a forțelor ruse din sudul Ucrainei este văzută cu circumspecție de ucraineni, care se tem că li se întinde o capcană. Aproximativ 4,5 milioane de persoane au rămas fără curent electric în urma atacurilor din ultimele zile.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

 • Rusia s-ar pregăti pentru retragerea trupelor din Herson, cel mai mare oraș ucrainean pe care îl ocupă. Ucrainenii sunt sceptici.
 • Banca Angliei a avertizat că Regatul Unit se confruntă cu cea mai lungă recesiune din ultimul secol. Familiile cu venituri modeste vor fi cele mai afectate. Șomajul s-ar putea dubla în următorii doi ani.
 • CCR a declarat că legea privind construcția de hidrocentrale mici în spațiile protejate este neconstituțioanală. Premierul Nicolae Ciucă spune că Executivul nu renunță la planurile privind construcția acestora.

Milioane de ucraineni fără curent electric

Este o cacealma? Informația privind o posibilă retragere a forțelor militare rusești din sudul Ucrainei este atribuită de Politico unui oficial occidental al cărui nume nu este prezentat. Publicația europeană arată că armata ucraineană a făcut progrese „spectaculoase” în ultimele două săptămâni, în campania de recucerire a teritoriului ocupat de ruși, ceea ce ar forța Moscova să se retragă.

„Suntem încrezători în avertismentele noastre anterioare că perspectivele retragerii armatei ruse din Herson stau în picioare”, a spus oficialul.

Informația a fost vehiculată și dinspre tabăra rusă. Un oficial instalat de ruși în sudul Ucrainei, citat de Reuters, a spus de asemenea că Moscova își va retrage probabil trupele de pe malul de vest al râului Nipru, îndemnând civilii să plece.

Nimic pe această temă de la Kremlin, însă, iar ucrainenii și analiștii militari se tem că totul ar putea fi, de fapt, o capcană pe care rușii vor să o întindă forțelor ucrainene care vor să își recupereze teritoriul pe câmpul de luptă.

Panoramă asupra orașului Herson, cea mai importantă localitate ucraineană controlată în prezent de forțele rusești.
Panoramă asupra orașului Herson, cea mai importantă localitate ucraineană controlată în prezent de forțele rusești.

New York Times scrie că dovezile arată că ambele tabere se pregătesc, de fapt, de o bătălie pentru Herson. Jurnaliștii americani scriu și ei că ucrainenii cataloghează indiciile privind retragerea ca fiind, în fapt, o simplă înșelăciune.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut aseară un rezumat asupra efectelor atacurilor rusești asupra infrastructurii din energie. Zelenski a acuzat Kremlinul că recurge la „terorism energetic” și a adăugat că 4,5 milioane de oameni au rămas fără curent în urma atacurilor din ultimele două săptămâni.

Previziuni sumbre în Marea Britanie

Publicațiile britanice deshid astăzi cu anunțul Băncii Angliei privind recesiunea cu care se confruntă Regatul. Potrivit Băncii, UK se confruntă cu cea mai lungă recesiune din ultimul deceniu, ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor la cel mai mare nivel din ultimii 33 de ani.

Previziunile sunt sumbre: economia britanică va suferi în următorii doi ani, când șomajul ar putea să se dubleze. Șeful băncii, Andrew Bailey, a avertizat că va urma un „drum greu” pentru gospodăriile din Marea Britanie, dar a spus că trebuie să acționeze în forță acum, altfel lucrurile „se vor înrăutăți mai târziu”.

The Times prezintă și un calcul, citând un think tank economic: inflația va face ca o gospodărie medie britanică să piardă, anul viitor, aproximativ 800 de lire pe lună.

Noul premier britanic Rishi Sunak va trebui să găsească soluții pentru problemele economice cu care se confruntă țara sa.
Noul premier britanic Rishi Sunak va trebui să găsească soluții pentru problemele economice cu care se confruntă țara sa.

Discuții despre economie și ce va urma în următorii ani au loc zilele acestea și în Statele Unite. După ce acum două zile Fed, banca centrală americană, a crescut dobânzile cu 0,75%, un alt indicator economic important este așteptat astăzi.

Raportul privind ocuparea forței de muncă al Departamentului Muncii urmează să releve o ușoară creștere a șomajului, care va ajunge în septembrie la 3,6%, scrie Reuters.

Paradoxal, asta ar putea fi o veste bună, privind situația la nivel macro: mai puțină presiune pe inflație și, implicit, asupra dobânzii de referință.

Două vizite oficiale notabile de ieri: Olaf Scholz a ajuns la Beijing, unde s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping. A fost prima vizită oficială a unui lider al G7 de după pandemie. Liderul chinez de la Beijing a spus că Germania și China ar trebui să lucreze împreună în „aceste vremuri tulburi”, de dragul păcii mondiale.

Iar la Bruxelles a ajuns noul prim-ministru italian, Georgia Meloni, cea care acum câțiva ani cerea ca Italia să părăsească zona euro. Ieri, însă, liderul de extremă-dreapta de la Roma s-a întâlnit și discutat cu șefii Uniunii Europene și nu a spus niciun cuvânt despre asta.

Acuzații la adresa noului ministru al Apărării

În România, Libertatea publică un articol despre o muzeografă din Vrancea care susține că, alături de directorul muzeului, ar fi scris acum mai mulți ani lucrarea de doctorat a noului ministru al Apărării, Angel Tîlvăr. Este descris în articol și traseul unui dosar penal care a vizat acest aspect, însă care a fost închis.

La doar câteva zile de la instalarea în funcție au apărut primele acuzații privind modul de întocmire a tezei de doctorat a noului ministru al Apărării.
La doar câteva zile de la instalarea în funcție au apărut primele acuzații privind modul de întocmire a tezei de doctorat a noului ministru al Apărării.

Apropo de dosare penale, la Constanța, un procuror a reținut un bărbat care a furat patru conserve de ton și a propus arestarea sa preventivă. Solicitarea a fost respinsă de judecător.

Spotmedia scrie despre decizia Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională legea privind construcția de hidrocentrale mici în arii protejate. Premierul Nicolae Ciucă a spus că România are nevoie de energie și că Guvernul va susţine reaprobarea în Parlament a proiectului, după ce vor fi corectate elementele neclare declarate neconstituţionale de CCR.

În Europa Liberă puteți citi de ce trei ONG-uri consideră că legea propusă de AEP pentru finanțarea partidelor politice acordă subvenții și deconturi la discreție partidelor politice puternice, fără transparență și cu eliminarea Curții de Conturi din circuitul de control.

Vă mai recomand un articol despre cine sunt principalii oficiali ai statului român care ar trebui să convingă Olanda să voteze până la finele acestui an în favoarea aderării României la spațiul Schengen.

Alte subiecte:

 • Avans impresionant al constructorului român UMB pe autostrada „Moldovei” A7 în doar două luni. Cum se vede din satelit „cocoașa de la Focșani” – Hotnews.
 • O moarte pe un șantier din Anglia valorează 20 de milioane de euro, iar în România – doar 100.000. Cum lucrează la noi justiția când e vorba de muncitori? – Libertatea.
 • Marele premiu la Loto 6/49, în valoare de peste 3,9 milioane de euro, câştigat de un jucător din Giurgiu.

Cele bune,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG