Linkuri accesibilitate

3 minute | Primăvara ucraineană și „aspirațiile” Rusiei. România mai așteaptă banii din PNRR


În Bahmut, estul Ucrainei, un militar ucrainean lansează o grenadă anti-tank înspre forțele ruse. În ciuda atacurilor masive, a implicării mercenarilor Wagner și a distrugerii aproape totale, orașul nu a fost încă revendicat de forțele ruse. Imagine din 13 februarie 2023.
În Bahmut, estul Ucrainei, un militar ucrainean lansează o grenadă anti-tank înspre forțele ruse. În ciuda atacurilor masive, a implicării mercenarilor Wagner și a distrugerii aproape totale, orașul nu a fost încă revendicat de forțele ruse. Imagine din 13 februarie 2023.

Rusia încearcă să obțină o victorie în Ucraina înainte de 24 februarie, un an de când V. Putin a ordonat invadarea țării vecine. S-ar putea să nu mai aibă suficiente resurse. În România, nou episod dintr-un scenariu vechi: banii europeni întârzie pentru că autoritățile nu își respectă angajamentele.

Bun găsit

Iată principalele știri:

 • Rusia anunță că ar fi înregistrat un avans important pe frontul din estul Ucrainei. Autoritățile de la Kiev admit desfășurarea de lupte grele și o retragere de cel mult 3 kilometri a unei linii a frontului, dar spun că mențin puncte cheie, inclusiv orașul Bahmut, atacat intens.
 • Un obiectiv de infrastructură critică din orașul Liov, vestul Ucrainei, a fost lovit de o rachetă rusă joi dimineață. Sirene antiaeriene au sunat dimineață în mai multe orașe din Ucraina.
 • În România, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, admite expirarea termenului inițial pentru sosirea unei noi tranșe de bani europeni. România trimite explicații pentru condițiile nerespectate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ofensiva de primăvară

Rusia încearcă să obțină o victorie importantă pe frontul de est înainte de marcarea unui an de la începerea războiului împotriva Ucrainei, notează Reuters. Atacul insistent asupra obiectivelor din est a înregistrat, miercuri, unele avansuri, dar, insistă oficialii ucraineni, Kievul nu a cedat niciun oraș important din regiune.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul de miercuri seară că este nevoie ca, în această primăvară, ucrainenii să „simtă cu adevărat că se îndreaptă spre victorie”. Oficialii NATO, reuniți zilele trecute la Bruxelles, au avertizat că Rusia a început deja „ofensiva de primăvară”.

Președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia a suferit pierderi umane majore în războiul din Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenski spune că Rusia a suferit pierderi umane majore în războiul din Ucraina.

Miza imediată este ca Ucraina să reziste până promisiunile și angajamentele Occidentului cu privire la noi livrări de muniție și armament vor fi îndeplinite. Rusia are propriile probleme de dotare a forțelor armate, scrie The Guardian.

O analiză a Institutului Internațional pentru Studii Strategice arată că Moscova ar fi pierdut aproape jumătate din tancurile aruncate în luptă până acum, dar, adaugă experții, are în depozite circa 5.000 de modele mai vechi, din perioada Războiului Rece, deci poate menține un război de uzură.

Potrivit analizei, chiar dacă a primit donații importante de la Polonia sau Cehia, Ucraina are doar jumătate din numărul de tancuri pe care le poate arunca Rusia în luptă.

Rusia a suferit pierderi importante, scrie și The New York Times, iar forțele noi sunt deja, în cea mai mare parte, în Ucraina, pentru a forța o victorie pe care Vladimir Putin dorește să o „ofere” rușilor la un an de când a ordonat invadarea Ucrainei.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), „campania militară costisitoare a Rusiei în Ucraina a epuizat în mod semnificativ echipamentul rusesc și rezervele de forță de muncă necesare pentru a susține o ofensivă de succes, pe scară largă în estul Ucrainei”.

Rusia a trimis întăriri în Ucraina, dar militarii sunt prost echipați, notează și CNN, care preia declarația unui lider militar american potrivit căruia ofensiva rusă din estul Ucrainei este mai degrabă „aspirațională decât realistă”. O analiză publicată de CNN arată că cea mai dificilă sarcină a Occidentului este acum să „îl convingă pe Vladimir Putin că pierde”. Acesta este, însă, pregătit de o luptă pe termen lung, iar Occidentul s-ar putea să nu fie.

Ziua a început în Ucraina cu un atac asupra infrastructurii critice din Liov (vestul țării, departe de linia frontului), iar sirene antiaeriene au sunt în mai multe orașe, potrivit liveblog-ului The Guardian.

Banii din PNRR

Comisia Europeană cere explicații guvernului României pentru 23 de „jaloane” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care România nu a respectat condițiile asumate, scrie Libertatea.

Este motivul pentru care banii din cea de-a doua tranșă, peste 3 miliarde de euro, trebuie să mai aștepte. Ministrul responsabil pentru fondurile europene, Marcel Boloș, a admis la Digi24 că termenul de plată a expirat miercuri, dar spune că discuțiile continuă, banii nu ar fi pierduți.

Ministrul Marcel Boloș insistă că România lucrează cu experții Comisiei Europene pentru rezolvarea restanțelor care condiționează primirea noii tranșe de bani din PNRR.
Ministrul Marcel Boloș insistă că România lucrează cu experții Comisiei Europene pentru rezolvarea restanțelor care condiționează primirea noii tranșe de bani din PNRR.

Restanțele vizează, potrivit G4Media și Libertatea – Legea avertizorului de integritate, problema închiderii minelor de cărbune, prevederi legate de pilonul doi de pensii, modificarea Codului Rutier prin înăsprirea pedepselor.

Zilele trecute, presa din România nota că președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu ar dori să preia conducerea Guvernului la final de mai, așa cum prevede înțelegerea din Coaliție, dacă banii din PNRR nu vin la timp.

Într-un interviu „One-to-One” pentru Europa Liberă, ministrul Transportului, Sorin Grindeanu, dă asigurări că „nu există niciun dubiu că rocada va avea loc în iunie, iar Marcel Ciolacu va fi prim-ministru”.

Ministrul promite și că începând de la finalul anului viitor se va putea circula pe majoritatea loturilor Autostrăzii Moldova.

Tot în Europa Liberă, despre festivism de Ziua Națională a Lecturii, într-o țară cu 40% dintre elevi analfabeți funcțional și un ajutor pentru primari: amenzile primite de aceștia vor fi plătite din banii cetățenilor, au decis parlamentarii puterii.

În G4Media, Cristian Pantazi scrie despre distrugerea presei din România. „Vine campania anti-cutremur, mai vin niște sute de mii de euro să hrănească cel mai mare monstru pe care l-a creat regimul Iohannis – Ciucă – Ciolacu: presa cumpărată și anesteziată”.

Și tot aici, povestea judecătoarei care a suspendat analiza tezei de doctorat a premierului Ciucă, invocând nevoia de stabilitate politică - a avansat spectaculos în carieră și devenit magistrat cu drepturi depline și șefa unei secții nou-înființate la Curtea de Apel București, scrie G4Media.

Din presa internațională – noi informații despre ancheta care vizează parlamentari europeni și cumpărarea influenței lor cu bani din Qatar și Maroc, în Politico, iar RFE/RL analizează protestele extremei drepte din Serbia, cu preamărirea Rusiei în fața administrației prezidențiale de la Belgrad.

Alte știri:

 • Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este acuzat de Agenția de Integritate (ANI) de abuz în serviciu și conflict de interese, transmite Hotnews.ro.
 • Comisia Europeană propune noi sancțiuni la adresa Rusiei. Acestea ar viza cu prioritate exporturile către Rusia.
 • Balonul chinezesc doborât de forțele americane se îndrepta spre Hawaii, dar a fost deviat de vânt, notează Reuters.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Carmen

 • 16x9 Image

  Carmen Valică

  A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

  valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG