Linkuri accesibilitate

one2one | Sorin Grindeanu: În 10 ani, România poate avea drumuri ca afară. Să fie 2024 anul în care PSD dă președintele? Da


Sorin Grindeanu este vicepremier al României, ministrul Transporturilor și al Infrastructurii și prim-vicepreședinte PSD. Acesta pune neîncrederea românilor în Guvern pe seama diverselor dispute din coaliție și pe bâlbele din energie.
Sorin Grindeanu este vicepremier al României, ministrul Transporturilor și al Infrastructurii și prim-vicepreședinte PSD. Acesta pune neîncrederea românilor în Guvern pe seama diverselor dispute din coaliție și pe bâlbele din energie.

Vicepremierul României, Sorin Grindeanu, spune la One-to-One că nu există niciun dubiu că rocada va avea loc în iunie, iar Marcel Ciolacu va fi prim-ministru. Acesta nu va fi neapărat și candidatul partidului la prezidențiale, iar PSD va crește în sondaje odată cu preluarea funcției de premier.

One-to-One Vicepremierul Grindeanu respinge varianta de a fi premier în locul lui Marcel Ciolacu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:17 0:00

Principalele declarații, pe scurt:

Despre rocadă: „Avem un protocol semnat. Rocada este un lucru cât se poate de clar, asumat și acceptat de toată lumea. Există un vot în unanimitate, în PSD, ca președintele partidului, Marcel Ciolacu, să fie propunerea noastră de prim-ministru”;

Despre PSD care nu ar dori rotația: „Să clarificăm un lucru. Marcel Ciolacu va fi prim-ministru. Noi am vrut din prima să avem premierul. Cum adică să nu ne dorim? Era mult mai simplu pentru PSD, în toamna lui 2021, să rămână în opoziție, nu?”;

Despre erodarea la guvernare: „Nu ne temem. Vom crește în sondaje. PSD-ul nu a scăzut cât a stat la guvernare, cu o singură excepție, când a luat-o razna după alegerile din 2016 și asculta orbește de o singură persoană, Liviu Dragnea”;

Despre PNL care va ataca PSD: „PNL va fi parte din guvernare. Nu poți să fii și călare și pe jos, și îmbrăcat și dezbrăcat. PSD nu a fugit în aceste luni de acțiunile Guvernului. Ne așteptăm la același lucru din partea colegilor de la PNL”;

Despre prezidențiale: „De fiecare dată ne-am dus candidatul în turul doi, dar am luat bătaie. Nu trebuie neapărat să mergem pe aceleași scenarii pierzătoare. Putem avea candidați inclusiv din afara partidului, oameni de stânga, nu neapărat Marcel Ciolacu”;

Despre noile consilii de administrație ale companiilor de stat: „Selecția a fost făcută de o firmă selectată prin licitație. Toate companiile ministerului vor trece prin această selecție. Membrii consiliilor de administrație vor răspunde inclusiv penal dacă nu vor fi respectate criteriile de performanță aprobate”;

Mai multe despre planul privind alegerile prezidențiale

Sorin Grindeanu spune că „în turul doi nu mai e vorba de un vot politic și e nevoie de un candidat care să se adreseze unei plaje mult mai largi decât acei votanți care sunt captivi ai PSD, PNL, USR”.

„Să fie 2024 anul în care PSD dă președintele? Da!”, răspunde ferm Sorin Grindeanu, dar nu vrea să dezvăluie încă numele posibilului candidat, însă recunoaște că se lucrează în partid la acest aspect.

Când vom avea autostrăzi ca afară

Ministru al Transporturilor, Grindeanu promite că, începând din acest an, numărul minim de kilometri anuali de autostradă sau de drum expres pe care România îi dă în circulație, va fi de 100, ba chiar aproape 150, anul viitor.

Pe majoritatea loturilor Autostrăzii Moldova, susține ministrul, se va putea circula începând de la finalul anului viitor.

De ce scade încrederea românilor în Guvern și în clasa politică?

Nu e simplu să armonizezi cele două partide, PSD și PNL, spune Sorin Grindeanu.

„Sunt lucruri care nu pot fi line, pentru că fiecare încearcă să-și păstreze ideologia. Aceste lucruri au generat diverse dezbateri publice. Au fost și acțiuni guvernamentale nu foarte hotărâte, cum ar fi în domeniul energiei, deciziile au părut de multe ori neclare”.

Statul român a rămas dator față de cetățeanul român când vine vorba de transporturi, admite ministrul: „De vreo 20 de ani, nu s-a cumpărat în România nicio garnitură de tren nou. De 30 de ani, vorbim de autostradă care să traverseze Carpații. Vorbim”.

Și, totuși, în câți ani va avea România drumuri, autostrăzi, trenuri ca afară?

“În 10 ani, am putea ajunge la o rețea de infrastructură în transporturi decentă și conformă cu statutul unei țări membre a Uniunii Europene, așa cum e România”, promite liderul PSD.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG