Linkuri accesibilitate

3 minute | Ciolacu vs bugetari, Rusia caută apă pe Lună, taxe pe profiturile imense ale băncilor


În această fotografie realizată și publicată de Agenția Spațială Rusă Roscosmos pe 11 august 2023, o rachetă Soyuz 2.1b explodează de pe rampa de lansare de la cosmodromul Vostochny.

Premierul Marcel Ciolacu s-a victimizat aseară la un post de televiziune spunând că este „fraierul de serviciu” care trebuie să rezolve inechitățile din sistemul bugetar. Colegii săi de partid iau în calcul, pe modelul Italia, inclusiv impozitarea băncilor.

Bun găsit,

Iată cele mai importante subiecte:

 • Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că guvernul nu va impune creșteri de taxe și impozite și că executivul își asumă o reformă a sistemului bugetar. Negocierile PSD-PNL privind noile măsuri continuă.
 • Rusia a trimis în această dimineață o misiune către Lună, într-o cursă începută de India și la care se vor alătura și forțele occidentale în anii viitori, de a cuceri polul sud al satelitului natural al Pământului, unde se presupune că e apă.
 • Ucraina a ordonat evacuarea a zeci de localități din regiunea Harkov, de teama atacurilor rusești.

Premierul spune că nu va crește taxele

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări: guvernul nu va mări taxele și impozitele, ci le va „optimiza”.

Promisiunea nu e nouă, a mai fost făcută de prim-ministru și la preluarea mandatului, pentru ca, mai apoi, societatea să fie zguduită de perspectiva unor posibile măriri de biruri, anunțate „pe surse”, fără dezbateri publice, fără dialog, fără note de fundamentare.

În intervenția sa de aseară, de la România TV, Ciolacu a preferat să emită mai degrabă păreri decât informații pe acest subiect, de care mediul de afaceri, societatea civilă sau unii cetățeni au nevoie pentru a-și face propriile calcule.

Ciolacu s-a dezlănțuit în schimb împotriva bugetarilor, cu truisme de genul „sistemul bugetar trebuie reformat”, completate de mesaje colorate de tipul „eu sunt fraierul de serviciu” care va face asta.

Premierul a oferit și un exemplu: „Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă”.

Marcel Ciolacu a criticat faptul că unii bugetari cu salarii mari primesc vouchere de vacanță de la guvern. Premierul promite o reformă bugetară.
Marcel Ciolacu a criticat faptul că unii bugetari cu salarii mari primesc vouchere de vacanță de la guvern. Premierul promite o reformă bugetară.

Între timp, PSD și PNL continuă negocierile privind cele două pachete de măsuri: de reducerea a cheltuielilor bugetare și privind modificările fiscale.

În continuare nu există drafturi puse în dezbatere publică ale celor două ordonanțe și nici nu vor fi, cel mai probabil, până la finalul acestei luni.

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș va merge la Bruxelles peste zece zile pentru a discuta cu Comisia Europeană măsurile, iar Ciolacu însuși va face deplasarea pentru a negocia creșterea deficitului la 5%.

Posibilitatea de a rămâne fără locuri de muncă sau unele beneficii îi supără pe angajații de la Fisc, care ieri au protestat față de intenția guvernului.

Liderul de sindicat al finanțiștilor a spus că angajații ar putea pierde în medie 700 de lei și a catalogat un salariu net de 6.000 de lei ca fiind mic, „pentru un inspector care se ceartă cu un avocat ce are 10.000”.

Taxarea băncilor, și în România?

Ideea de a impune o supra-taxare pe profiturile extraordinare din 2022 ale băncilor comerciale a ajuns și în România.

Senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat, spune că „nu este normal” să dai dobânzi de 1-2% la depozite și de 6-8% la credite, „adică să ai 600% câștig”.

„Sunt de acord cu taxarea băncilor, dar nu pe model italian”, spune Zamfir.

În România, profitul net al băncilor a fost în 2022 de peste 10 miliarde de lei, în creștere cu aproape 25% față de anul precedent. Principalul motiv a fost creșterea dobânzilor la credite.

Băncile din România au avut profituri considerabile în 2022, pe fondul creșterii dobânzilor la credite.
Băncile din România au avut profituri considerabile în 2022, pe fondul creșterii dobânzilor la credite.

Iar „modelul italian” la care face referire senatorul Zamfir a zguduit sistemul bancar din Italia, după ce guvernul a anunțat inopinat o taxă de 40% pe profiturile băncilor, ceea ce a dus la o prăbușire la bursă a acțiunilor marilor jucători de pe piață.

Nu trebuie neglijat că în Europa, în țări precum Spania, Franța sau Cehia, astfel de taxe au fost deja impuse.

Cursă către polul sud al Lunii

Pe plan extern, Politico explică de ce noua misiune a Rusiei către Lună este foarte importantă pe Pământ, acasă, pentru Vladimir Putin. Moscova ar vrea să construiască o bază militară alături de China, până în 2030, iar dacă rușii ar reuși să aselenizeze ar căpăta un cuvânt mai important de spus în fața Beijingului – lider clar al parteneriatului.

Dis-de-dimineață, agenția spațială de stat Roscosmos a lansat, după jumătate de secol, prima misiune rusească spre Lună, mai exact spre polul sud al acestei, unde se presupune că există apă.

O rachetă de amplificare Soyuz-2.1b cu o treaptă superioară Fregat și nava spațială de aterizare lunară Luna-25 decolează de pe o rampă de lansare de la Cosmodromul Vostochny din regiunea Amur din estul îndepărtat, Rusia, 11 august 2023. Roscosmos/Vostochny Space Center/Handout
O rachetă de amplificare Soyuz-2.1b cu o treaptă superioară Fregat și nava spațială de aterizare lunară Luna-25 decolează de pe o rampă de lansare de la Cosmodromul Vostochny din regiunea Amur din estul îndepărtat, Rusia, 11 august 2023. Roscosmos/Vostochny Space Center/Handout

SUA și mai mulți parteneri occidentali pregătesc o misiune similară, însă pentru anii viitori; NASA nu e foarte încrezătoare în șansele rușilor de a ateriza în relieful extrem de dur al polului sud al Lunii.

Pe plan extern, presa americană scrie în detaliu despre incendiile din Hawaii, catalogate cel mai mare dezastru natural din istoria statului; cel puțin 50 de persoane au murit.

Pe front, în Ucraina, guvernul de la Kiev a ordonat evacuarea civililor din zeci de localități din nord-estul țării, din regiunea Harkov. Oameni din cel puțin 35 de sate vor fi nevoiți să plece pentru ca bombele rusești să nu îi ucidă.

Iar în Ecuador, poliția a arestat șase suspecți, în timp ce al șaptelea a fost ucis într-un schimb de focuri, în cazul asasinării candidatului la președinție Fernando Villavicencio. Toți sunt columbieni.

La final, vă recomand o analiză despre cum Polonia a luat-o înaintea României în privința modernizării marinei. Varșovia va demara lucrările de construire a trei noi fragate săptămâna viitoare, la câteva zile după ce ministerul Apărării din România a anunțat anularea unei licitații similare.

Alte subiecte:

 • De ce cheltuie Arabia Saudită o avere pentru fotbal.
 • Ucraina luptă cu prima armată a dronelor. Aeronavele și bărcile fără pilot au devenit arme de bază în războiul declanșat de Rusia.
 • Institutul Elie Wiesel se retrage din grupul de redactare a programei pentru studiul Holocaustului.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit!
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG