Linkuri accesibilitate

Ucraina luptă cu prima armată a dronelor. Aeronavele și bărcile fără pilot au devenit arme de bază în războiul declanșat de Rusia


Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, a anunțat recent că, numai în acest an, guvernul de la Kiev a alocat 40 de miliarde de grivne, adică aproape un miliard de dolari, pentru producția de drone autohtone. Foto: un soldat ucrainean lansează o dronă lângă Zaporojie, 4 august 2023
Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, a anunțat recent că, numai în acest an, guvernul de la Kiev a alocat 40 de miliarde de grivne, adică aproape un miliard de dolari, pentru producția de drone autohtone. Foto: un soldat ucrainean lansează o dronă lângă Zaporojie, 4 august 2023

Confruntată cu imposibilitatea de a folosi aviația, Ucraina a crescut de zece ori producția de drone aeriene sau navale în ultimul an. Cel puțin 40 de companii ucrainene participă la crearea lor, de zece ori mai mult decât înainte, a anunțat recent premierul de la Kiev, Denîs Șmîhal.

Ucraina folosește tot mai des drone în război, după ce Rusia i-a distrus în atacurile din ultimul an o parte din flotă, iar Moscova are oricum avioane mult mai multe și mai puternice.

Dar nici Rusia nu-și folosește în Ucraina toată forța aeriană de care dispune, pentru că apărarea antiaeriană a Kievului este tot mai puternică datorită sistemelor primite din străinătate.

Dronele aeriene și micile ambarcațiuni fără pilot au devenit arme principale pentru apărarea ucraineană. Mai ales că dronele sunt pilotate de la distanță, iar piloții sunt astfel mai puțin expuși unui atac direct.

Dronele navale din Ucraina încearcă să înăbușe efortul de război al Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

La sfârșitul lunii iulie, premierul Ucrainei a prezentat un bilanț al investițiilor în construcția de drone pe teritoriul național.

Astfel, spunea Denîs Șmîhal, datorită inițiativei președintelui Volodimir Zelenski „UNITED24”, de strângere de fonduri din toată lumea, armata Ucrainei a primit anul trecut de la donatorii străini 4 miliarde de grivne, adică aproximativ 250 de milioane de dolari, pentru a fi investite în construcția de drone.

La această sumă, Guvernul Ucrainei a adăugat în 2023 o sumă de 10 ori mai mare.

Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, s-a întâlnit recent cu producătorii de drone ucraineni.
Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, s-a întâlnit recent cu producătorii de drone ucraineni.

Astfel, spune premierul Ucrainei, s-a ajuns ca 40 de companii din toată țara să încheie cu statul contracte pentru construcția de drone.

Denîs Șmîhal explica la evenimentul din 25 iulie dedicat tehnologiei că guvernul de la Kiev a eliminat anumite restricții vamale la importul de componente pentru drone, ceea ce ar fi crescut profitul producătorilor cu 25%.

Potrivit postului public de radio din Statele Unite, până acum, firmele private și autoritățile din Ucraina au reușit să instruiască 10 mii de piloți de drone, iar până la sfârșitul acestui an, alți 10 mii vor ști să piloteze drone.

La finalul săptămânii trecute, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Oleksiy Danilov, scria pe contul său de twitter că dronele aeriene și maritime vor fi folosite și mai mult de acum înainte pe front, iar primul pas va fi creșterea severității pierderilor rusești.

„Țintele rusești sunt cel mai bun loc de testare pentru armele ucrainene și pentru ca acestea să devină cunoscute pe piața de armament globală”, a scris secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Olexei Danilov.

Și tot oficialul militar ucrainean spunea că întregul complex industrial de producție de drone din Ucraina va deveni unul dintre cele mai importante pe piața globală, după ce aparatele fără pilot vor fi fost testate în lupte directe mult mult.

O analiză BBC publicată pe 1 august, arată că în acest an, în Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate de ruși au avut loc peste 120 de atacuri suspecte cu drone. Cele mai recente au avut loc la Moscova, care se află la o distanță de aproximativ 450 de km de granița cu Ucraina.

Kievul nu a revendicat niciodată aceste atacuri, ba chiar a negat unul dintre ele, cel de pe 3 mai, asupra unui turn al Kremlinului.

Cea mai nouă dronă lansată pe front, creația parțială a fostului jucător de tenis Serghei Stahoski

Deși obligați să lucreze într-o economie de război, producătorii ucraineni reușesc să inoveze.

De exemplu, marți, Directoratul pentru Informații Militare al Armatei Ucrainei a anunțat că tocmai a lansat pe front un nou tip de dronă ce poate fi trimisă la o distanță de maximum 50 de kilometri. Se numește, „UAV SpyGun”, așadar este o dronă de spionaj, de recunoaștere înaintată, după cum explică militarii din țara vecină. Dar, adaugă aceeași sursă, arma poate fi folosită și pentru a corecta atacuri.

Directoratul pentru Informații Militare al Armatei Ucrainei susține că drona a fost creată de ingineri locali, a fost proiectată de de antreprenorul și voluntarul Yurii Golyk și de fostul jucător de tenis profesionist Serghei Stahoski

Acesta a fost numărul 31 mondial și participant la nenumărate turnee de Grand Slam, printre care Wimbledon și Australian Open în anii 2000.

Acum, povestește Directoratul pentru Informații Militare al Armatei Ucrainei, Serghei Stahoski este militar.

Turcia ajută Ucraina să producă și mai multe drone

Potrivit ministrului ucrainean pentru industrii strategice, Alexander Kamișin, la ultima întâlnire, ce a avut loc pe 7 iulie, la Istanbul, președinții Ucrainei și Turciei, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdoğan, au bătut palma pentru creșterea producției de drone turcești în Ucraina.

De altfel, la Istanbul, ministrul ucrainean pentru industrii strategice a semnat cu omologul turc un memorandum în acest scop a doua zi, pe 8 iulie.

Doar două zile mai târziu, pe 10 iulie, platforma ucraineană de știri The Kiev Independent a scris că producătorul de drone Baykar a început deja construcția unei fabrici de avioane fără pilot în Ucraina.

Potrivit aceleiași surse, care îl citează pe managerul companiei din Turcia, Haluk Bayraktar, producția de drone în Ucraina va începe în anul 2025, iar investiția este de 95 de milioane de dolari.

În funcție de configurație, dronele Bayraktar sunt dotate cu proiectile dezvoltate special pentru avioane ușoare de atac și misiuni aer-sol. Acestea ar fi capabile să penetreze inclusiv ținte blindate.

Drona navală, arma pe care Ucraina și-a fabricat-o din lipsuri

Ucraina susține că de la începutul invaziei, Rusia a atacat-o cu peste 4.500 de rachete, iar o cincime, așadar aproape o mie dintre ele, au fost lansate de pe mare.

Cum Ucraina a pierdut cea mai mare parte a flotei sale maritime odată ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea, în 2014, odată cu invazia de anul trecut, a fost obligată să se adapteze și să improvizeze.

Iar una dintre armele nou creată este barca fără pilot.

Prima dronă navală ucraineană a lovit o navă de război rusească pe 29 octombrie anul trecut.

Printre țintele Armatei Ucrainei din Sevastopol, Crimeea, s-a aflat și nava Amiral Makarov. Nava era una dintre cele mai importante din flota Rusiei.

De atunci, Ucraina tot folosește dronele navale și a anunțat că ar construi chiar prima flotă din lume de acest tip, formată din 100 de bărci fără pilot.

Unul dintre scopurile comandanților militari ucraineni este ca, datorită acțiunii acestor drone maritime, vasele civile ucrainene să poată circula din nou pe Marea Neagră în ciuda opoziției Rusiei.

Dronele maritime ucrainene au o autonomie de până la 60 de ore și pot merge cu o viteză maximă de 80 de km pe oră.

Generalul în rezervă de Aviație Ștefan Dănilă explică utilitatea și ingeniozitatea dronelor

Fost șef al Statului Major al Armatei Române, generalul de Aviație Ștefan Dănilă spune, pentru Europa Liberă, că dronele suplinesc acum în mare parte imposibilitatea utilizării aeronavelor cu pilot, chiar dacă ele nu pot să execute chiar toate misiunile acestora.

Fost comandant al Armatei române, pilot, generalul de Aviație Ștefan Dănilă crede că dronele vor fi folosite la scară tot mai largă.
Fost comandant al Armatei române, pilot, generalul de Aviație Ștefan Dănilă crede că dronele vor fi folosite la scară tot mai largă.

Plusurile dronelor sunt prețul mai mic și timpul mai scurt de pregătire a piloților care manevrează aeronavele de la sol, de cel mult câteva luni.

Fost șef al Forțelor Aeriene și pilot, generalul Ștefan Dănilă prezintă și dezavantajele dronelor: „Dependența de controlul de la distantă, iar comunicațiile pot fi bruiate sau se poate chiar prelua controlul dronelor de către inamic.”

Alte minusuri ale dronelor sunt viteza relativ mică de deplasare în comparație cu cea a avioanelor, la unele și înălțimea de zbor, fiind ușor de doborât, dacă sunt descoperite, adaugă generalul Ștefan Dănilă.

În plus, misiunile dronelor depind în mai mare măsură de starea vremii, ele având cel mult câteva sute de kilograme.

Fostul șef al Statului Major al Armatei Române spune însă că „dronele pot fi decisive în câmpul tactic, pot sa aibă și rezultate cu efect strategic atunci când se folosesc informații de nivel strategic și se lovesc obiective importante”.

Generalul Ștefan Dănilă crede că, în viitor, dronele vor fi folosite tot mai mult, iar avionul de generația a șasea va fi unul care va putea fi operat și de la sol, nu doar de pilotul aflat în carlingă.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG