Cazul lui Dănuț Tudor fusese o speranță și un precedent de care se agățau toți plagiatorii aflați în analiză la CNATDCU.
La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul i-a retras titlul de doctor lui Dănuț Tudor. Acesta își susținuse teza în anul 1999 la Facultatea de Drept a Universității București, sub îndrumarea profesorului universitar Nicolae Popa, titlul lucrării fiind „Poliția în statul de drept”.
Pe numele lui Dănuț Tudor fusese depusă o sesizare la CNATDCU în octombrie 2016, la acel moment acesta fiind secretar general adjunct al Ministerului de Interne.
Pentru decizia de retragere a titlului au votat 35 dintre cei 51 de membri ai plenului CNATDCU. Aceștia și-au însușit un raport al unei comisii de lucru care a stabilit că teza este plagiată în mare parte.
Însă, s-a ajuns aici după ce un verdict de anul trecut al aceluiași plen, cu 37 de voturi pentru, pe baza unui alt raport, al altei comisii de lucru, decisese menținerea titlului! Ulterior, a fost înregistrată o contestație a celui care depusese sesizarea inițială în acest caz, contestație care a fost admisă.
În 2018, cazul Tudor a stârnit vâlvă în mediul academic, deoarece comisia de lucru din acel moment (Alexandru Boroi, Ruxandra Răducanu, Ioana Maria Costea) a stabilit că se află ”în imposibilitatea de a determina standardele de etică față de care să se facă o analiză a fondului și pentru imposibilitatea de a determina sancțiunea aplicabilă la data comiterii faptei imputabile”, invocându-se principiul neretroactivității. Cu alte cuvinte, cei trei au scos din joben pretextul că, în 1999, nu se stabilise ce este acela un plagiat și nu exista cadrul legal pentru stabilirea unei sancțiuni.
Citiți articolul integral pe Newsweek.ro
Facebook Forum