Guvernul a aprobat joi hotărârea prin care producătorii agricoli din sectorul cerealelor vor beneficia de un sprijin de urgenţă în valoare totală de 20 de milioane de euro. Astfel, producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului. Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Banii vor fi acordaţi producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi a producţiei proprii de grâu din recolta anului trecut.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că prin hotărâre se vor asigura mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri. Fermierii vor putea să depună documentele la APIA în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Nicolae Ciucă a amintit de răspunsul primit de la Comisia Europeană la scrisoarea trimisă alături de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria pentru ajutorul acestor țări care au permis tranzitarea teritoriului lor pentru camioanele cu cereale din Ucraina.
„Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din ţările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina", a afirmat premierul.
În hotărârea de guvern propusă, sunt menționate mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.
„Apoi, la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să îşi depună documentele la APIA şi să beneficieze de acest ajutor financiar”, a declarat premierul.
„Ulterior, în baza acestei hotărâri şi pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană, vom aloca şi celelalte fonduri, menţinând totodată dialogul, astfel încât să avem permanent informarea corectă şi reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ţinând cont de faptul că este în plină desfăşurare campania agricolă de primăvară”.
Mai multe instituții ar urma să pună în practică o serie de măsuri pentru fermierii din România Nicolale Ciucă a spus că pe lângă Ministerul Agriculturii sunt implicate instituţii precum Agenţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor, Consiliul Concurenţei, ANSVSA.
„Am stabilit că, începând cu data de 15 mai, fermierii care şi-au depus documentaţia până la 23 martie să poată să primească ajutoarele în valoare de 21,6 milioane euro, iar celălalt pachet în valoare de 22 de milioane euro, începând cu semestrul 2 al acestui an", a indicat prim-ministrul.
Reamintim că, miercuri seară, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns la scrisoarea ţărilor afectate de criza cerealelor din Ucraina. Ea a spus că Cese pregătește să prezinte un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi.