Linkuri accesibilitate

Nicu Covaci, liderul formaţiei rock Phoenix, a murit la 77 de ani


Nicu Covaci a pus bazele formației Phoenix, una dintre primele grupări rock din România, în 1961.
Nicu Covaci a pus bazele formației Phoenix, una dintre primele grupări rock din România, în 1961.

În vârstă de 77 de ani, Nicu Covaci, liderul legendarei formații Phoenix, a murit vineri dimineață, transmite Agerpres. Este cel care a fondat, în 1961, una dintre primele grupări rock din România.

Nicu Covaci fusese supus unei operaţii pe creier, în primăvara acestui an, la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce rezultatele unor analize indicau că are o tumoră pe creier.

Anunțul decesului a fost făcut vineri, 2 august 2024, de membrii trupei pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.

„Drum lin Nicu Covaci! Regrete imense!”, a scris Mircea Baniciu, membru Phoenix, pe pagina de Facebook.

„Drum în lumină, Nicu Covaci! Dragul meu prieten ai lăsat o moștenire muzicală extrem de importantă pentru rock-ul românesc!”, a transmis și Ovidiu Lipan-Țăndărică, membru al formației, pe aceeași rețea de socializare.

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, în timpul unui concert susținut în 2014 la Romexpo. În 1974, trupa a fost interzisă în România de autoritățile comuniste, motiv pentru care membrii formației au decis să fugă în străinătate, ascunși în boxe.
Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, în timpul unui concert susținut în 2014 la Romexpo. În 1974, trupa a fost interzisă în România de autoritățile comuniste, motiv pentru care membrii formației au decis să fugă în străinătate, ascunși în boxe.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat vineri că va fi deschisă Casa de Cultură pentru toți cei care doresc să își reamintească de el și să își ia rămas bun.

Descoperiți de Cornel Chiriac, redactorul RFE

Destinul trupei Phoenix este legat de cel al lui Cornel Chiriac, realizatorul „Jazz magazin” la radioul public și al celebrei „Metronom” la radio Europa Liberă, după ce a reușit să părăsească România comunistă.

Momentul descoperirii și lansării este evocat de Nicu Covaci într-un interviu acordat lui Ovidiu Șimonca pentru Observator Cultural în 2012, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de lansarea oficială a trupei.

„În 1968, la festivalul naţional studenţesc de la Iaşi, (Cornel Chiriac, n.r.) era în juriu, sărea pe masa juriului şi dansa, în timp ce noi cântam, cu o orchestră simfonică. La acel Festival, noi am luat Marele Premiu, premiul I nu s-a acordat, ca să se vadă distanţa între noi şi ceilalţi, apoi locul al II-lea l-a primit Roşu şi Negru, şi locul al III-lea – Mondial. Cornel Chiriac ne-a dus la Bucureşti, ne-a băgat în studiouri, la radio, la televiziune”, susținea Covaci.

Întrebat cum își explică succesul Phoenix, rămas la fel de mare după atâtea decenii indiferent de vârsta publicului, Covaci explică simplu:

„Avem şi acum un public, de la 7 la 70 de ani, care cîntă silabă cu silabă piesele noastre. Nu mai sîntem nici tineri, nici frumoşi, sîntem credibili. Noi am făcut ceea ce Ceauşescu cerea: «artă cu mesaj», nu «artă pentru artă». Nu le-a plăcut mesajul”.

Cine a fost Nicu Covaci

Născut pe 19 aprilie 1947, în Timişoara, Nicolae Covaci a fost compozitor, chitarist, pictor şi grafician. A studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine, apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară.

A studiat la Liceul de arte plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, conform blogului personal - nicucovaci.wordpress.com.

Alături de colegul de şcoală, Kamocsa Camo Bela, a creat în 1961 o formaţie de chitarişti care se numea Sfinţii, iar în 1964, numele formaţiei s-a schimbat în Phoenix.

Membrii fondatori ai formaţiei Phoenix au fost Nicu Covaci şi Moni Bordeianu.

Perioada de început, 1964-1966, a fost una în care au cântat în săli studenţeşti şi în cluburi din Timişoara, piese din repertoriul unor formaţii celebre la acea vreme - The Beatles, The Rolling Stones, The Monkees sau The Animals.

Au devenit cunoscuți în toată țara din momentul în care au fost invitați la Bucureşti, în emisiuni de televiziune. După primul concert în Capitală, în 1965, ţinut în sala Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie, trupa Phoenix a fost invitată să înregistreze în studioul radioului naţional.

În 1969 apare cel de al doilea disc EP, „Floarea stâncilor”, cu patru compoziţii proprii.

Fuga din țară

Formaţia Phoenix a fost interzisă în 1974 de regimul comunist.

„Mi-am dat seama că nu mai merge şi m-am hotărât să plec. De cum am ajuns în Amsterdam, am început să umblu pe la studiouri ca să mă interesez cum să continui cu trupa afară. Singura soluţie era să-i scot ilegal din ţară. Disperarea m-a împins să fac gestul ăsta. (...) I-am băgat în boxele Marshall şi am pornit spre graniţă”, arăta artistul pe blogul personal cum au reușit să fugă din România membrii trupei, conform Agerpres.

Stabiliţi în Germania, Nicu Covaci şi membrii trupei (mai puţin Mircea Baniciu) au activat sub numele Mad House şi Transsylvania Phoenix, au scos câteva discuri şi i-au cunoscut pe Manfred „Mani" Neumann (vioară, voce), şi pe Tom Buggle (bass), care aveau să apară, alături de Covaci şi Ţăndărică, pe albumul „Transsylvania Phoenix".

Revine în România imediat după Revoluția din 1989 și are un prim concert în țară în mai 1990. De-a lungul timpului, trupa a trecut prin mai multe transformări marcate de despărțiri și reveniri.

Pe 22 martie 2024, Nicu Covaci a fost operat de urgenţă pe creier, la Spitalul Judeţean Timişoara.

Zilele trecute, pe pagina de Facebook a artistului, colegii săi au precizat că „tratamentul postoperator nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor" apărute.

Decesul a fost consemnat pe 2 august 2024.

Cu câteva luni înainte, pe 6 februarie, a murit un alt membru marcant - Florin „Moni” Bordeianu, născut în 1948.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG