Linkuri accesibilitate

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu: „în acest moment nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova”


Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, spune că în acest moment nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova.
Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, spune că în acest moment nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că în acest moment nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova. Principalele riscuri care planează asupra stabilității țării, spune șeful diplomației de la Chișinău, sunt cele de ordin hibrid, transmite IPN.

Principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în materie de securitate țin de propagandă, atacuri cibernetice, alerte false cu bombă și proteste înscenate.

„Republica Moldova nu este amenințată militar la această etapă. Principalele riscuri sunt de ordin hibrid, intern, atacuri cibernetice, alerte cu bombă, protestatari plătiți, lucru comun pentru autoritățile Federației Ruse și oligarhii care au jefuit populația noastră”, a spus Nicu Popescu la postul public de televiziune Moldova 1, citat de IPN.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a mai spus că datorită rezistenței ucrainene și a sprijinului occidental, linia frontului este menținută departe de granița Republicii Moldova.

Pe de altă, Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova cere oficial Rusiei retragerea trupelor de pe teritoriul său și insistă pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, exclusiv prin metode diplomatice.

Oficialul moldovean a transmis cetățenilor Republicii Moldova că scopul autorităților de la Chișinău este menținerea păcii, securității și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului.

De la începerea războiului din Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu tentative intensificate ale Rusiei de destabilizare a țării.

Președinta țării, Maia Sandu, a dezvăluit un plan al Moscovei, dejucat de instituțiile de securitate moldovenești, care presupunea răsturnarea regimului democratic de la Chișinău, inclusiv prin acte de violență. Planul fost confirmat și de autoritățile de la Kiev.

În plus, ultimele luni au adus în Moldova proteste de stradă împotriva regimului ales democratic de la Chișinău. Printre organizatorii protestelor s-a aflat și partidul pro-rus al oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat de justiția din Republica Moldova la închisoare pentru fapte de corupție.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG