Linkuri accesibilitate

Scandal în Parlamentul de la Chișinău. Prorușii, nemulțumiți de sintagma „limba română”


 Deputații de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna Parlamentului cu bannere și au cerut alegeri anticipate.
Deputații de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna Parlamentului cu bannere și au cerut alegeri anticipate.

Inițiativa deputaților de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toată legislația din Republica Moldova și în textul Constituției, a încins spiritele în Parlamentul de la Chișinău.

Deputații de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna Parlamentului cu bannere și au cerut alegeri anticipate, transmite TV8.md.

În ciuda scandalului făcut de comuniști, proiectul de lege a fost votat în prima lectură.

Parlamentarii mai propun să fie considerat caduc textul din Constituție care consfințește folosirea grafiei latice și să fie înlocuită denumirea sărbătorii naționale „Limba noastră” cu „Limba română”.

Tot cu „limba română” vor fi înlocuite și sintagmele: „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” atunci când este avută în vedere limba de stat a Republicii Moldova.

În 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile vor face modificările votate de Parlament.

În prezent, articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este „moldovenească, funcţionând în baza grafiei latine”.

În 2013, Curtea Constituţională a țării a constatat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, deoarece această denumire se regăseşte în Declaraţia de Independenţă, un act care este mai presus decât Constituţia.

Tot joi, parlamentarii PAS au adoptat o declarație prin care condamnă brutalitatea războiului de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Deputații constată că Federația Rusă poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei.

Potrivit documentului, invazia rusească în Ucraina reprezintă crimă de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă.

Parlamentarii solicită Rusiei să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

În urmă cu două zile membri și simpatizanți ai Partidului Șor și Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care au format „Mișcarea pentru Popor” au protestat în centrul Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Unii protestatari au purtat la gât porumbei albi, decupați din hârtie, ca simbol al păcii, acuzând guvernarea că ar atrage Republica Moldova în război.

În fața primăriei, manifestanții au scandat „Rușine!” și au cerut demisia președintei Maia Sandu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG