Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Construcțiile, o chestiune de siguranță națională. Corupții să ajungă la închisoare înainte de un cutremur


Nicușor Dan, primarul general al municipiului București, a spus că nu există dubii că în zona construcțiilor „există o uriaşă corupţie”.
Nicușor Dan, primarul general al municipiului București, a spus că nu există dubii că în zona construcțiilor „există o uriaşă corupţie”.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni, în contextul cutremurelor din Turcia și Siria, că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. În plus, el a reclamat probleme la instituțiile abilitate să facă verficări în domeniu.

„Dacă vorbim de cutremur, experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, anume că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti esti o chestiune de siguranţă naţională”, a declarat primarul general al Capitalei, luni, într-o conferință de presă.

Făcând în continuare paralela cu Turcia, el a spus că, spre deosebire de această țară, în România nu a existat o „lege de amnistie” în ultimii 15 ani, pentru ca toate construcțiile cu probleme să intre în legalitate.

Nicușor Dan a adăugat că „din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă”.

Un exemplu dat de primarul general este cel al Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector.

„Instanţele au stabilit că s-a permis în mod nelegal construirea, în plus, cu zeci de milioane de metri pătraţi şi de doi ani de zile, de trei ani de zile nu a existat nicio reacţie de la instituţiile de control ale statului”, a spus el.

Nicușor Dan a mai spus „fără îndoială că există corupție” în domeniul construcțiilor.

„Eu sper ca corupţii din zona imobiliară să ajungă în puşcărie înainte de a avea un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”, a declarat primarul general.

În ceea ce privește expertizarea clădirilor, el a spus că pentru o parte dintre ele există finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar pentru celelalte a depus cerere de finanțare prin programul de la Ministerul Dezvoltării.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG