Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Testarea bucureștenilor, o comedie marca Firea


Nicușor Dan
Nicușor Dan

Nicușor Dan cataloghează proiectul „Sunt imun la Covid” prin care Primăria Capitalei a început, miercuri pe Arena Națională, să testeze 10.500 de bucureșteni pentru anticorpi la SARS-CoV-2, drept o „inutil" și „o comedie marca Firea".

„Gabriela Firea este specialistă în sănătatea bucureștenilor cum era Tovarășa Ceaușescu doctor în chimie", își începe candidatul PNL-USR la Primăria București un comunicat de presă în care critică acțiunea municipalității.

El prezintă și o serie de nereguli care fac testarea să nu fie reprezentativă.

„De trei luni, primarul Firea ocupă spațiul mediatic anunțând că testează, fără să fi testat nimic în perioada în care era nevoie de testare. Testarea pe care o începe astăzi este inutilă, întrucât: 1. testele au un grad mare de eroare, 2. nu are un eșantion reprezentativ, 3. dublează testarea Ministerului Sănătății, care operează cu teste potrivite și cu eșantioane reprezentative", arată Nicușor Dan.

În schimb, candidatul PNL-USR arată că Primăria ar fi trebuit deja să testeze angajații care intră în contact direct cu publicul.

„Cel mai grav este că primăria nu a testat angajații din subordine aflați în contact cu publicul: șoferii STB, funcționarii de la relații publice și asistenții sociali, așa cum promisese în 10 aprilie, acum două luni. În consecință, 75 de persoane de la centrul de vârstnici din Berceni, din subordinea primăriei, au fost infectați. Dar Gabriela Firea are un singur obiectiv: să se folosească electoral de spaimele bucureștenilor, dovedind un cinism fără margini.

Mai mult, potrivit unor informații de la nivelul ASSMB, doamnele asistente care fac testările lucrează, de regulă, în grădinițe și școli, nu au pregătirea necesară pentru a face aceste testări și nici nu doresc. Numai că le este frică să nu își piardă locul de muncă", a afirmat Nicușor Dan.

De asemenea, Dan prezintă și un calendar al declarațiilor primarului general prin care afirmă că Firea și-a arătat „incompetența".

„25 martie: primarul Firea anunță că vor fi testate toate persoanele peste 65 de ani, la ei acasă

26 martie: primarul Firea anunță că în 30 martie începe testarea și că vor fi testați 10.500 oameni, în stradă, în fața casei

2 aprilie: primarul Firea anunță că testarea întârzie, întrucât nu au venit testele

3 aprilie: primarul Firea anunță că fiecare persoană va fi testată și cu test antigen și cu test anticorp, costul total fiind sub 100 lei / persoană

10 aprilie: primarul Firea propune Consiliului General cumpărea a 17.000 teste rapide pentru angajați

10 aprilie: primarul Firea se răzgândește, nu mai propune cumpărarea a 17.000 teste rapide, ci a 3.000 de teste RT-PCR pentru angajați 18 mai: primarul Firea anunță începerea testării

25 mai: primarul Firea anunță din nou începerea testării, pe un eșantion de 10.500 de persoane pregătit de INSP

26 mai: INSP spune că primarul dezinformează, că a pregătit un eșantion doar pentru 3.450 persoane", conchide Nicușor Dan.

Proiectul „Sunt imun la Covid” a fost lansat de Primăria Capitalei și își propune să identifice dacă persoana testată are anticorpi la SARS-CoV-2. Testarea celor 10.500 de bucureșteni înscriși în program a început miercuri pe Arena Națională.

Primarul Gabriela Firea susținea atunci că își propune să afle „care este situaţia în Capitală, pentru ca, pe baza unor date certe, să putem lua treptat măsurile de revenire la normalitate şi de restartare a economiei".

Primarul Capitalei a mai menţionat că INSP a realizat o primă eşantionare pentru acest proiect, derulat în parteneriat cu primăriile de sector şi cu Institutul „Matei Balş”, care ar fi responsabil de latura ştiinţifică a testării.

PMB, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, asigură, alături de primăriile de sector, sprijinul logistic al acţiunii de testare: achiziţia testelor, organizarea spaţiului necesar, la Arena Naţională, şi participarea personalului medical, mai spunea primăria.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate susține despre program că este „de-a dreptul o gogomănie”.

„E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe”, a scris Vlad Mixich, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție", explica Mixich.

El a acuzat-o pe Gabriela Firea că a mințit atunci când a spus că eșantionarea ar fi fost făcută de specialiștii INSP.

„În acest timp, șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică afirmă că „Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea." (Dr. Adriana Pistol, declarație pentru Europa Liberă). M-aș fi bucurat ca Primăria București sau orice altă primărie din țară să deruleze campanii de testare. Dar acestea trebuie făcute cum trebuie, căci altfel se risipesc bani, timp, resurse umane și materiale prețioase și se profită cinic de speranțele oamenilor. Cele de mai sus sunt fapte obiective și ele există și vor exista indiferente la simpatiile sau antipatiile noastre. În rest, fiecare gândește și judecă cum poate, unii închid ochii și gura, iar alții nu", scria Mixich.

După ce a fost demontată susținerea ei că eșantionarea ar fi fost făcută de INSP, Gabriela Firea a revenit asupra declarațiilor spunând că „se găsesc voci, ca mai întotdeauna care să ducă în derizoriu acest demers” doar pentru că e inițiat de PMB.

Citește și:

XS
SM
MD
LG