Linkuri accesibilitate

Cursa testărilor Covid-19. Dr. Pistol, despre testările lui Firea: „Latura științifică nu există”


Gabriela Firea a dat startul la două campanii de testare a bucureștenilor pentru Covid-19.
Gabriela Firea a dat startul la două campanii de testare a bucureștenilor pentru Covid-19.

Nu mai puțin de trei campanii de testare a populației, pentru a afla cum a circulat noul coronavirus printre români, stau la start. Gabriela Firea a demarat deja două campanii în București, ministerul Sănătății dă drumul în iunie la una națională.

Șefa Comisiei naționale pentru managementul Covid-19, dr. Adriana Pistol, spune însă că nu știe ce obiectiv urmărește primarul Capitalei cu testările sale, doar că acestea nu se bazează pe un eșantion calculat științific, deci relevanța lor este sub semnul întrebării.

Nu cunosc dacă doamna Firea are un obiectiv științific. Poate că obiectivul dânsei nu este științific, este pur și simplu ceva, cât de cât, să dea o idee”, a declarat dr. Adriana Pistol, pentru Europa Liberă.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, sprijinită de restul primarilor PSD din sectoarele Bucureștiului, a lansat două campanii de testare pentru Covid-19, la nivelul Capitalei: o campanie de teste rapide pentru detectarea noului coronavirus, la care ar urma să participe 11.000 de bucureșteni înscriși voluntar, pe o platformă electronică a Primăriei Capitalei, și o campanie de testare pentru anticorpi la noul coronavirus, care să determine cine a avut Covid-19, printre 10.500 de bucureșteni.

Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea. Vreau să precizez că latura științifică nu există, din partea INSP.
dr. Adriana Pistol, șefa Comisiei Naționale Covid-19


Gabriela Firea a declarat luni că cea de-a doua testare, cea pentru anticorpi la noul coronavirus, se va desfășura pe Arena Națională, unde cadre medicale ale Administrației Spitalelor din București, instituție a Primăriei Capitalei, vor preleva probe rapide de sânge de la bucureștenii voluntari. Firea a susținut însă că, spre deosebire de prima campanie, demarată vinerea trecută, și unde înscrierile se fac online, la întâmplare, aceasta s-ar baza pe un eșantion reprezentativ pentru populația Bucureștiului, făcut de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Doctorul Adriana Pistol, șefa Comisiei naționale pentru managementul Covid-19 și directoare a Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat pentru Europa Liberă că nu există un astfel de eșantion făcut de specialiștii INSP pentru campaniile de testare ale Gabrielei Firea.

Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea. Este adevărat că Institutul Național Matei Balș ne-a rugat să-i ajutăm să calculeze un eșantion pe populația Bucureștiului, care nu depășea însă 3.800 de persoane. Înțeleg că ce face doamna Firea acum nu se referă la așa ceva. Vreau să precizez că latura științifică nu există, din partea INSP. Poate cineva a dezinformat-o”, a explicat dr. Adriana Pistol, pentru Europa Liberă.

Primarul Gabriela Firea a anunțat luni că bucureștenii selectați în „eșantion” vor fi înștiințați printr-o scrisoare să vină pe Arena Națională, pentru a li se lua „o picătură de sânge din buricul degetului”.

Cu toţii vom afla cum a circulat virusul în cea mai mare comunitate din ţară şi care este gradul de imunizare pe cale naturală a populaţiei din Capitala României”, a spus Gabriela Firea.

Dr. Adriana Pistol este însă sceptică: „​Nu știu dacă a lucrat cu cineva care să își dorească să aibă o relevanță științifică. Poate că dânsa are un alt protocol, făcut de altcineva. Nu știu dacă ce face doamna primar este conform cu un protocol de studiu, care să fie valabil din punct de vedere științific. Nu sună foarte științific adunarea în parcul public, pe Arena Națională. Mie nu mi se pare că există un protocol, dacă este așa, primul venit, primul servit pe Arena Națională”.

Nu cunosc dacă doamna Firea are un obiectiv științific. Poate că obiectivul dânsei nu este științific, este pur și simplu ceva, cât de cât, să dea o idee.
dr. Adriana Pistol, șefa Comisiei Naționale anti-Covid-19


Dr. Adriana Pistol subliniază un alt aspect, legat de campaniile de testare ale Primăriei și relevanța lor. Testele rapide pentru Covid-19 au un grad de eroare de 20% (rezultate fals-pozitive sau fals-negative), iar celelalte teste, pentru anticorpi, nu este clar unde vor fi analizate. „Mă îndoiesc că există această capacitate de analiză doar la un spital”, spune Adriana Pistol, referindu-se la Institutul Matei Balș, condus de doctorul Adrian Streinu-Cercel, care este un susținător al campaniei de testare demarată de Gabriela Firea.

Cercel a fost demis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de la conducerea Comisiei Naționale pentru Covid-19, în urma mai multor declarații controversate, care intrau în coliziune cu politica de sănătate publică, adoptată de guvernul PNL. Locul său la șefia Comisiei a fost luat de dr. Adriana Pistol, vicepreședinte al Comisiei fiind dr. Alexandru Rafila.

5 lucruri despre testele de coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Testare la nivel național, din iunie. Cum va decurge

Ministerul Sănătății va demara din luna iunie o campanie de testare la Covid-19, la nivel național, pe un eșantion estimat la 30.000 de persoane. Studiul va fi coordonat de INSP, iar eșantionul va fi creat de specialiștii de acolo, astfel încât să aibă relevanță statistică la întreaga populație a României.

„Noi, la nivel național, vom face un eșantion reprezentativ pe România, pe grupe de vârstă. Adică selectăm atâtea persoane dintr-o grupă de vârstă, câte sunt reprezentative pentru grupa respectivă de vârstă în populația oficială a României. Și pe cele opt regiuni de dezvoltare. Aici vom lua iar pe fiecare județ, după ponderea pe care o are județul în interiorul regiunii respective”, explică dr. Adriana Pistol.

În iunie începe recoltarea, în iunie-iulie sperăm să avem totul recoltat, ca la 1 august să putem să lucrăm probele și să avem rezultatele în septembrie.
dr. Adriana Pistol, șefa Comisiei Naționale anti-Covid-19


Șefa Comisiei naționale de management clinic și epidemiologic al Covid-19 a explicat pentru Europa Liberă că o campanie de testare a populației trebuie să se bazeze pe un eșantion reprezentativ de persoane. Lucru pe care și primarul Gabriela Firea susține că îl are, cel puțin la cea de-a doua campanie, demarată luni, pentru testarea anticorpilor. Un eșantion mare de oameni nu este de ajuns. El trebuie să aibă și o relevanță statistică pentru întreaga populație.

Un eșantion mai mare nu strică niciodată, pentru că îți dă o încredere mai mare în rezultate. Secretul unui studiu științific este cum aplici și cum faci selecția participanților, nu neapărat atingerea volumului eșantionului. Secretul e cum îl implementezi”, spune dr. Pistol.

Testele folosite în această campanie la nivel național vor fi unele rapide, de tip nou, omologate de Organizația Mondială a Sănătății, care au o precizie de 95%.

În iunie începe recoltarea, în iunie-iulie sperăm să avem totul recoltat, ca la 1 august să putem să lucrăm probele și să avem rezultatele în septembrie. Recoltarea se va face prin DSP-uri, la laboratoare selectate, cu adresabilitate mare, unde se duc oamenii să își ia analizele uzuale. Nu vom alerga oamenii cu seringa. Ei vin, își iau analizele uzuale și le cerem acordul să folosim probele și pentru acest studiu”, a explicat Adriana Pistol pentru Europa Liberă.

Întrebată de ce au așteptat până acum pentru a demara această campanie, căreia primarul Capitalei i-a luat fața la nivelul Capitalei, Adriana Pistol glumește: „Noi facem mai așezat așa, mai bătrânește”.

Experta a explicat că un considerent a fost că nu puteau fi încărcate în vârf de pandemie laboratoarele de analize Covid-19, și așa suprasolicitate pentru detectarea cazurilor. Al doilea considerent a fost tipul reactivilor folosiți.

A trebuit să așteptăm să vină niște reactivi. Testările pe care le vom face noi au alt standard, au peste 95% siguranță, nu sunt ca cele folosite de doamna Firea, teste rapide unde 20% sunt rezultate false. Doar că acești reactivi nu s-au inventat imediat, a durat până s-au făcut studii pentru a fi folosiți”, spune dr. Pistol.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că datele strânse în cadrul celor două campanii de testare la nivelul Bucureștiului vor fi puse la dispoziția autorităților naționale. Nu se știe ce utilitate vor avea ele, în condițiile în care la nivel național Guvernul desfășoară propria campanie de testare, prin aparatul de specialiști de la INSP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG