Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan vrea să organizeze cele două referendumuri promise după ce-a fost ales primar general


Cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum anunțate de Nicușor Dan imediat după ce a câștigat al doilea mandat la Primăria Capitalei au intrat de ordinea de zi a ședinței Consiliului General de luni, 21 octombrie. 

Decizia fost luată la o zi de la scandalul de la Piața Unirii privind acordarea autorizațiilor de construcție revendicate deopotrivă de primarul de sector cât și de Primăria Capitalei.

Dacă proiectele vor fi votate de consilieri, consultarea publică va avea loc pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Am convocat şedinţa de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe Ordinea de Zi cele două proiecte privind consultarea cetăţenilor Bucureştiului prin referendum. Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a scris primarul general Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook marți seară.

Întrebările la care bucureştenii sunt chemaţi să răspundă cu DA sau NU:

1.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

2.⁠ ⁠Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

„În seara alegerilor, pentru că a fost un moment de maximă expunere, am anunţat un referendum prin care toate autorizaţiile să vină la Primăria Capitalei (...) Nimeni, când înjură în trafic, nu înjură primarul de sector. Pe bună dreptate, responsabilitatea traficului din București trebuie să devină responsabilitatea primarului Capitalei. Atunci e normal ca el să aibă responsabilitatea şi pe ceea ce influenţează traficul din Bucureşti şi cel mai important este modul în care se construieşte”, a declarat recent Nicuşor Dan, la Prima TV, citat de News.ro.

El a spus că Bucureştiul are un deficit de dezvoltare atât faţă de oraşele din vestul României, dar mai ales față de alte capitale ale lumii din cauza acestui „mecanism defectuos de a împărţi banii”.

„Dăm bani la salarii, la spitale, la teatre, la iluminat public, subvenţiile sunt foarte mari şi mai rămânem să investim 100-150 milioane de euro”, a mai spus Nicuşor Dan.

În discursul susţinut în seara alegerilor, abia ales primar general, Nicușor Dan a anunțat că vrea să organizeze două referendumuri: unul privind mutarea deciziei la Primăria Capitalei pentru repartizarea banilor colectați din taxe și impozitele bucureștenilor și altul privind acordarea autorizațiile de construcție.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG