Linkuri accesibilitate

Planșeul Unirii | Încăierare între polițiile locale în conflictul dintre Primarul D. Băluță (s4) și Primarul Capitalei, N. Dan

update

Primarul general Nicușor Dan a mers la Piața Unirii să ridice gardurile ridicate de Primăria Sectorului 4 pentru începerea lucrărilor pentru consolidarea planșeului de la Piața Unirii. El nu a fost lăsat să facă acest lucru de Poliția Locală Sector 4.
Primarul general Nicușor Dan a mers la Piața Unirii să ridice gardurile ridicate de Primăria Sectorului 4 pentru începerea lucrărilor pentru consolidarea planșeului de la Piața Unirii. El nu a fost lăsat să facă acest lucru de Poliția Locală Sector 4.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a început luni dimineață devreme lucrările de la planșeul Unirii, pe motiv că pune în pericol viața bucureștenilor din cauza stării de degradare avansate. Primarul general Nicușor Dan a mers luni la Piața Unirii și a spus că terenul aparține Primăriei Capitalei, iar primăria de sector nu are autorizație pentru începerea lucrărilor.

Actualizare 20:30 - Mugur-Mihai Toader, fost primar PSD al Sectorului 2, în prezent prefect al Capitalei, a anunțat că va ataca dispoziția prin care primarul general a decis să desființeze construcțiile Primăriei Sectorului 4.

El a spus că îi invită marți dimineață, la Prefectură, pe Nicușor Dan și Daniel Băluță, să discute despre Șantierul de la Planșeul Unirii.

Actualizare 19:52 - „Poliția Capitalei și Jandarmeria Capitalei asigură măsuri de ordine și siguranță publică, în vederea prevenirii escaladării conflictului. De asemenea, vă comunicăm faptul că, după studierea documentelor depuse, a reieșit faptul că există un litigiu civil, drept pentru care doar instanța de judecată este competentă a soluționa situația. Totodată, dacă vor fi sesizate fapte de natură penală sau contravențională, se vor dispune măsuri în consecință”, transmite Poliția Capitalei.

În alt comunicat, poliția națională spune că la locul incidentului un bărbat a fost rănit ușor și că a deschis un dosar penal.

Ulterior, prefectul PSD al Capitalei, Mihai Toader, fost primar la Sectorul 2, a spus că e vorba de un polițist local de la sectorul 3, peste care a căzut un gard după intervenția unui excavator.

Actualizare 19:20 - Nicuşor Dan a revenit în zona Unirii şi a anunțat că a emis o dispoziţie de primar pentru desfinţarea construcţiilor Primăriei Sectorului 4.

Primarul general a venit însoțit, pe lângă polițiștii locali ai PMB, și de polițiști de la Capitală și jandarmi.

La faţa locului, un buldozer încearcă să dărâme gardul cu care este încercuită zona, însă mai mulţi angajaţi ai Primăriei Sectorului 4 s-au poziţionat în faţa utilajului şi nu îl lasă să treacă, transmite News.ro.

„Am emis o dispoziţie de primar prin care am dispus (...) să desfiinţeze construcţiile ilegale care sunt pe terenul nostru”, a spus primarul, el precizând că a fost informat şi constructorul.

El a precizat că aceste construcţii nu se vor face fără autorizaţie legală.

„În momentul ăsta, o să încercăm să eliberăm terenul”, a spus primarul Capitalei.

Poliția Locală a Primăriei Capitalei și Poliția Locală a Sectorului 4 s-au încăierat. Jandarmii au intervenit și au detensionat situația.

În apărarea polițiștilor de la Sectorul 4 au venit polițiștii locali de la Sectorul 3, din subordinea lui Robert Negoiță, care-i dăduse lui Băluță autorizație pentru lucrările începute noaptea trecută.

Știrea inițială

Primăria Sectorului 4 a început luni noapte lucrările pentru „punerea în siguranţă a centrului Bucureştiului”, după ce, săptămâna trecută, primarul Daniel Băluţă anunța că renunță la proiectul pentru consolidarea planșeului de la Piața Unirii din cauză că Nicușor Dan nu îi dă autorizație.

Acum, Băluță spune că autorizaţia de construire care stă la baza începerii lucrărilor la planşeul Unirii a fost emisă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

„Din fericire pentru Bucureşti, vineri, înainte de ziua Internaţională de Prevenire a Dezastrelor care a fost ieri, a fost emisă autorizaţia de construire, care stă la baza începerii lucrărilor pentru că lucrările trebuie începute ieri, lucru pe care l-am şi făcut în acest sens”, a spus primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

„Întrebarea legitimă este de ce Sectorul 3 a emis autorizaţia de construire? Primul şi cel mai important motiv este documentul pe care Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a emis la solicitarea primarului municipiului Bucureşti, care a solicitat un control de legalitate pe certificatul de urbanism”, a mai spus el.

Zona de la Piața Unirii a fist înconjurată de garduri de Primăria Sectorului 4.
Zona de la Piața Unirii a fist înconjurată de garduri de Primăria Sectorului 4.

Ca urmare, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a mers luni în zona în care Primăria Sectorului 4 a anunţat că au început lucrările la planşeul Unirii şi a declarat că acolo este un teren aflat în administrarea Primăriei Bucureşti şi că acesta nu a fost cedat şi nu va fi cedată Primăriei Sectorului 4 până când nu vine cu o autorizaţie legală.

Nicuşor Dan a precizat că a venit să ridice gardurile care au fost montate pentru organizarea de şantier necesară realizării lucrărilor la planşeul Unirii.

„Nu înţeleg de ce noi toţi, din două în două zile, ne oprim din lucrurile noastre pentru mofturile unui primar care nu e în stare să ia nişte avize şi vrea să ia nişte bani înainte să ia nişte avize, despre asta vorbim”, a declarat primarul general al Capitalei.

„Noi suntem aici pe un teren care este în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, în ceea ce priveşte podurile, prin Administraţia Străzilor şi în ceea ce priveşte parcul, prin ALPAB şi administrarea nu i-a fost cedată şi nu îi va fi cedată primarului Sectorului 4 până nu vine cu autorizaţie legală. Aici nişte cetăţeni au pus nişte garduri pe un teren care nu le aparţine şi vreau să le luăm pentru că e administrarea noastră”, a completat Nicuşor Dan.

El a spus că autorizația pe care primarul Daniel Băluță pretinde că o are este falsă și are elemente de nelegalitate.

„Nu poate să dea primarul de sector o autorizaţie pe un element de infrastructură care aparţine Primăriei Capitalei. Aşa spune legea. Nu poate să dea o autorizaţie atunci când e o lucrare pe două sectoare. Nu poate să dea o autorizaţie cuiva care nu are un drept de proprietate pe un teren”, a spus Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a explicat că tot ceea ce ţine de cursul Dâmboviţei în subteran aparţine de Apele Române, dar că terenul de la suprafaţă este al Primăriei Capitalei.

„Apele Române au cursul Dâmboviţei. Toţi copacii, asfaltul pe care stăm sunt amenajările noastre pentru că noi suntem administratori. Dreptul nostru de administrare rezultă dintr-o hotărâre de Consiliu General prin care s-a făcut inventarul domeniului public al municipiului Bucureşti şi care cuprinde şi acest parc şi cele două artere de care am vorbit”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei nu a putut ridica gardurile montate de Primăria Sectorului 4, pentru că nu a fost lăsat de Poliția Locală din Sectorul 4. Ca urmare, Nicușor Dan a spus că merge să cheme Poliția Română.

„Mergem la Poliţia Naţională, vom prezenta argumentele noastre pentru ca suntem administratorii acestui teren şi ne vom întoarce cu Poliţia Naţională să scoatem gardurile”, a afirmat primarul Capitalei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG