Linkuri accesibilitate

Republicana Nikki Haley își lansează candidatura pentru prezidențialele din SUA


 „Sunt Nikki Haley și candidez pentru președinte”, a spus Haley într-un videoclip pe care echipa ei l-a trimis presei prin mail.
„Sunt Nikki Haley și candidez pentru președinte”, a spus Haley într-un videoclip pe care echipa ei l-a trimis presei prin mail.

Fostă ambasadoare a lui Donald Trump la ONU și fostă guvernatoare a statului Carolina de Sud, Nikki Haley a anunțat marți că va candida pentru nominalizarea republicană la președinție în 2024.

„Sunt Nikki Haley și candidez pentru președinte”, a spus Haley într-un videoclip pe care echipa ei l-a trimis presei prin mail, transmite Reuters.

Haley, 51 de ani, va intra în concurență cu Trump care vrea să obțină încă un mandat la Casa Albă.

Haley își va prezenta planurile de campanie miercuri, într-un discurs pe care-l va susține la Charleston, în Carolina de Sud. Este prima dintre contestatarii republicani ai lui Trump. Anunțul ei a fost un semn că cursa pentru nominalizări republicane ia avânt.

Alți republicani de rang înalt care aspiră la o candidatură pentru prezidențialele din 2024 sunt: guvernatorul Floridei Ron DeSantis, fostul vicepreședinte Mike Pence, senatorul american Tim Scott din Carolina de Sud, guvernatorul New Hampshire Chris Sununu și fostul guvernator Arkansas Asa Hutchinson.

„Este timpul pentru o nouă generație de conducere – să redescoperim responsabilitatea fiscală, să ne asigurăm granița și să ne consolidăm țara, mândria și scopul nostru”, a spus Haley.


Ea a invocat experiența ei de politică externă. „China și Rusia sunt în ascensiune. Cu toții cred că putem fi hărțuiți, dați cu piciorul. Ar trebui să știți asta despre mine: nu suport bătăușii. Și când dai înapoi, îi doare mai mult dacă ești pe tocuri", a spus ea.

Trump, în vârstă de 76 de ani, a cărui campanie a început pe 2 februarie a ironizat-o pe Haley pe platforma sa Truth Social, amintindu-i că a promis că îl va sprijini pe Trump dacă acesta candida în 2024.

„Nikki trebuie să-și urmeze inima, nu onoarea. Ar trebui neapărat să fugă!”, a scris el.

Fiica a doi imigranți indieni care aveau un magazin de îmbrăcăminte de succes într-o zonă rurală a statului, Haley și-a câștigat o reputație în Partidul Republican ca un conservator capabil să abordeze problemele de gen și rasă într-un mod mai credibil decât mulți dintre semenii ei.

Haley s-a prezentat drept o apărătoare fermă a intereselor americane în străinătate, după ce a servit ca ambasador al SUA la Națiunile Unite sub conducerea lui Trump din 2017 până în 2018. În acel timp, Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul, care a fost semnat sub președintele democrat, Barack Obama, devenind nepopular printre republicani.

Un asociat al lui Haley a spus că ea a ales să-și lanseze campania atât de devreme pentru a încerca să capteze atenția alegătorilor și să destabilizeze cursa.

Mulți donatori republicani cheie și oficiali aleși din Carolina de Sud caută alternative la Trump pe fondul îngrijorării că ar putea fi reales, scrie Reuters care a discutat în ultimele săptămâni cu mai mulți oficiali de partid și strategi.

Printre provocările majore ale lui Haley se va număra și transmiterea unui mesaj consistent. Lui Haley îi este atribuit un spirit cameleonic după ce de mai multe ori s-a distanțat de Trump pentru ca ulterior să-și dilueze retorica, spunând că acesta are un rol important de jucat în Partidul Republican.

Deși i-a criticat pe republicani pentru că au pus la îndoială fără temei rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, ea a făcut campanie în numele mai multor candidați care au susținut afirmațiile false ale lui Trump de fraudă electorală în timpul mandatului intermediar din 2022.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG