Linkuri accesibilitate

3 minute | Biden și Putin își leagă viitorul de Ucraina, internetul e la răscruce și ce arată cazul dispozitivelor cardiace refolosite


Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit în Polonia despre sprijinul pentru Ucraina și despre soliditatea NATO.
Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit în Polonia despre sprijinul pentru Ucraina și despre soliditatea NATO.

Joe Biden vorbește despre soliditatea NATO, Vladimir Putin suspendă tratatul nuclear, un proces în justiție ar putea schimba esențial internetul, iar reutilizarea ilegală a dispozitivelor cardiace folosite nu poate fi făcută de un singur om.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au avut schimb de replici de la distanță. Vorbind în Polonia, Joe Biden a vorbit despre sprijinul pentru Ucraina și despre soliditatea NATO, în timp ce Vladimir Putin a anunțat autosuspendarea Rusiei din ultimul tratat de control al armelor nucleare.
  • Procesul intentat platformei YouTube de o familie de americani ar putea schimba legile internetului. Familia susține că YouTube a jucat un rol în moartea fiicei lor în atacul de la Bataclan în 2015, pentru că a permis ISIS să posteze și să recomande videoclipuri de recrutare.
  • Reprezentanții Colegiului Medicilor spun că folosirea ilegală în operații a stimulatoarelor cardiace recuperate nu putea fi realizată de un singur om, fără existența unui „sistem defect”.

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin își leagă viitorul de războiul din Ucraina

Analizele și relatările despre discursurile președintelui SUA și cel al Rusiei domină presa internațională. De acțiunile celor doi lideri depinde esențial rezultatul războiului Ucrainei, dar și echilibrul politic mondial.

Escaladarea este cuvântul cheie în discursul lui Vladimir Putin, concluzionează jurnaliștii BBC. Ei fac referire la anunțul liderului de la Kremlin de suspendare a participării la tratatul New Start, de control al armelor nucleare. Tot în termeni de escaladare descrie și Reuters anularea decretului ce recunoștea suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în problema transnistreană.

Pe de altă parte, o analiză The Guardian afirmă că atât Joe Biden, cât și Vladimir Putin par să își lege propriul viitor politic de rezultatul războiului din Ucraina. Fiecare dintre președinți a declarat ieri că partea cealaltă trebuie să piardă războiul.

Vladimir Putin acuză occidentul pentru războiul din Ucraina și anunță autosuspendarea Rusiei din ultimul tratat în vigoare privind controlul armelor nucleare
Vladimir Putin acuză occidentul pentru războiul din Ucraina și anunță autosuspendarea Rusiei din ultimul tratat în vigoare privind controlul armelor nucleare

La Europa Liberă, profesorul Valentin Naumescu afirmă că discursul lui Vladimir Putin, bazat pe amenințări către Vest și promisiuni către ruși, seamănă cu discursurile lui Ceaușescu, în etapa finală. Iar Le Monde descrie discursul președintelui SUA, Joe Biden, la Varșovia, drept unul cu tentă de Război Rece.

Dintr-o perspectivă surprinzătoare, Foreign Policy face o listă cu motivele pentru care Vestul s-ar teme inclusiv de o victorie a Ucrainei. Iar Washington Post descrie evoluția Poloniei, nu demult acuzată de derapaje de la democrație, devenită acum cap de pod și pilon de securitate europeană, în contextul conflictului din Ucraina.

Felul în care funcționează internetul s-ar putea schimba esențial

Familia unei femei americane ucisă în atacurile teroriste de la Paris din 2015, scrie Euronews, a dat în judecată YouTube la Curtea Supremă a Statelor Unite. Familia reclamă rolul platformei în atacul de la Bataclan. Familia Gonzalez susține că YouTube are o răspundere pentru moartea fiicei lor, Nohemi Gonzalez, permițând ISIS să posteze și să recomande videoclipuri de recrutare.

În acest moment, legea americană protejează platformele online de responsabilitatea penală pentru conținutul postat de utilizatori. Însă acest proces are potențialul de a schimba esențial internetul, notează New York Times.

Familia unei femei americane ucisă în atacurile teroriste de la Paris din 2015 a dat în judecată YouTube la Curtea Supremă a Statelor Unite.
Familia unei femei americane ucisă în atacurile teroriste de la Paris din 2015 a dat în judecată YouTube la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Din acest motiv, remarcă jurnaliștii americani, Curtea Supremă nu pare foarte convinsă că ar trebui să schimbe protecția legală oferită platformelor sociale. Cu toate acestea, scriu ei, legea actuală nu ține pasul cu noile evoluții tehnologice, mai ales odată cu evoluția fără precedent a inteligenței artificiale.

În context, Associated Press menționează că discuția la cel mai înalt nivel despre rolul rețelelor sociale vine pe fondul unor critici puternice la adresa platformelor social media, legate de efortul insuficient de a elimina conținutul dăunător, dar și de cenzurarea unor discursuri politice.

Numai un „sistem defect” a permis apariția cazului Tesloianu

​Președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu, se declară uluit într-un interviu Hotnews că într-un spital ca Sf. Spiridon din Iași au putut fi utilizate în operații stimulatoarele cardiace recuperate inclusiv de la persoane decedate. Șeful Colegiului Medicilor spune că acest lucru nu putea fi făcut de un singur om și că informațiile de până acum arată că „a fost un sistem defect”.

Potrivit News.ro, preşedintele Colegiului Medicilor mai spune că în România, la momentul actual, replantarea stimulatoarelor cardiace este o procedură ilegală. La rândul său, Adevărul relatează cazul unei femei din Bacău aflată în stare gravă după ce i s-a implantat un stimulator cardiac. Jurnaliștii relatează că femeia de 74 de ani a fost operată de medicul ieșean Dan Tesloianu, reținut de procurori.

Alte știri:
  • Efect neașteptat al recensământului: zeci de orașe din România trebuie să redevină comune. Recensământul arată că avem aproape 80 de localități prea mici pentru actuala clasificare. Autorităților locale trebuie să înceapă demersuri pentru a retrograda statutul administrativ al localității. „Retrogradarea” localității atrage după sine și diminuarea salariilor funcționarilor și aleșilor și duce la scăderea taxelor locale.
  • Autoritățile din Australia au anunțat că au distrus un „cuib” de spioni care opera în țară de ani de zile. Serviciile de informații australiene nu au identificat public niciun stat din spatele rețelei, dar au transmis că amenințarea reprezentată de spionii străini este la cote maxime.
  • Potrivit unui studiu citat de Die Welt, tinerii din Germania cu vârste între 16 și 25 de ani sunt foarte interesați de istoria național-socialismului german, dar au foarte puține cunoștințe în domeniu. Mulți tineri nu pot numi exact perioada în care a fost la putere regimul nazist și reclamă lipsa de oferte educaționale pentru predarea istoriei.


Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG