Sâmbătă, 12 iunie, Noaptea Muzeelor aduce publicului sute de evenimente unice, organizate în aproximativ 190 spații culturale din 73 de localități din România.
Cu un program extins chiar și până dimineața, muzeele de stat și private, galeriile de artă și toate celelalte entități culturale participante la Noaptea Muzeelor au pregătit zeci de intervenții muzeale și artistice - de la expoziții și tururi ghidate, până la concerte, spectacole, lecturi, proiecții, festivaluri, expuneri de realitate virtuală și instalații de artă. Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituții de cultură din orășelele, comunele și satele României, precum cele din Bran, Brad, Călugăreni de Mureș, Ciucea, Colți, Comana, Feldioara, Mircești, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ștefănești de Botoșani, Tămășeni, Todirești și așa mai departe.
În București, 50 de muzee, galerii de artă, colecții, creativi, instituții publice de cultură și asociații, institute culturale, universități, coruri naționale, rezidențe, opere, festivaluri, expoziții surpriză, palate și case memoriale, biblioteci, cinematografe, studiouri și cartiere creative sau artiști independenți invită publicul la Noaptea Muzeelor.
În premieră anul acesta, cu ocazia Nopții Muzeelor, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg, într-un eveniment care reunește două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului. În Iași, Primăria organizează trasee cu tramvaiele de epocă din colecție.
Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.
În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfășurate în marea lor majoritate în mediul online.
Radio Europa Liberă România s-a alăturat anul acesta ca partener media al evenimentului Noaptea Muzeelor.
Muzee din București pe care le-am vizitat și ne-au plăcut
În București a fost creat Muzeul Pandemiei, primul muzeu participativ din România dedicat pandemiei și tranzițiilor ei emoționale, (re)simțite colectiv, dar trăite individual, de fiecare dintre noi. Prin proiectul Identități Fragile, Muzeul Pandemiei a început în primăvara anului 2021 strângerea unor obiecte contemporane, familiare tuturor în pandemie: ceașca de cafea, perna pe care s-a plâns și s-a oftat, scaunul gol, pantalonii care nu se văd pe zoom, puzzle-ul cu piese lipsă, locul de joacă al copiilor din casa, bucătăria în care ne-am redescoperit plăcerea de a găti sau balconul care a fost pentru mulți dintre noi singurul spațiu de contact cu exteriorul. Mici sau mari, iubite sau detestate, obiectele au fost donate de public pentru a pune bazele unei viitoare colecții muzeale inedite, deopotrivă în format fizic și digital.
Expoziția Identități Fragile este un experiment curatorial deschis și o etapă pilot dintr-un proiect ce își propune să crească în anii următori. Curatorul expoziției este Andreea Lupu, care a fost ajutată de o echipă de curatori, antropologi, arhitecți, scenografi, grafic designeri, creativi din domeniul publicității etc.
Muzeul Pandemiei este deschis la Rezidența BRD Scena9, str. I.L. Caragiale nr. 32 din București, în intervalul orar 18:00 – 00:00, accesul publicului fiind gratuit. Tot aici, are loc prima ediție a Nocturnelor Rezidenței în cadrul proiectului DEGETE VERZI, proiect cu și despre grădinile Bucureștiului, private sau publice, care presupune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit, cât și o cercetare în arhive și pe teren. Proiectul își dorește să atragă atenția asupra unor elemente extrem de importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi propune anul acesta publicului o expoziție inedită, Fake Maps/Hărți false/Falsche Karten, care prezintă hărți falsificate în perioada regimului comunist în Germania și România. Expoziția este realizată în parteneriat cu Goethe-Institut, Dem Creativ și CNSAS și completează expoziția Grenzenlos/Fără frontiere/Borderless, deschisă la Pavilion 32, Goethe-Institut. Expoziția propune vizitatorilor întâlnirea cu o serie de hărți false și planuri de filaj realizate în Republica Democrată Germană de STASI și în Republica Socialistă România de Securitate. Pentru expoziția prezentată la Muzeul Hărților, Adrian Buga, istoric de artă și curatorul expoziției a ales planuri de urmărire prin care disidenții români și angajații postului Radio Europa Liberă au fost urmăriți.
Pe lângă această expoziție, în Muzeul Hărților puteți vizita și expoziția permanentă, ce cuprinde o colecție de peste 1.000 de hărți, lucrări de grafică ce prind viață prin realitatea augmentată, cărți vechi cu sirene, toate acestea în frumoasa casă interbelică, cu plafoane decorate cu reprezentări inspirate din mitologie și hărți astronomice și vitralii realizate cu reprezentări heraldice și cartografice.
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este situat pe Strada Londra nr. 39 din București și poate fi vizitat în Noaptea Muzeelor în intervalul orar 14:00 – 23:00, în grupuri de câte 10 persoane. Anul acesta muzeul nu va organiza evenimente conexe, însă cei care doresc să viziteze expoziția permanentă o pot face pe baza achiziționării unui bilet în valoare de 10 lei (bilet întreg). Expoziția Fake Maps/Hărți false/Falsche Karten poate fi vizitată gratuit și este instalată la parterul clădirii.
Muzeul Parfumului din București este primul Muzeu al Parfumului din România, deschis din anul 2014 la BEAUTIK Haute Parfumerie. Muzeul reprezintă o colecţie privată, unică în România, care reuneşte peste 10.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanţă mondială, dar şi sticle autentice româneşti din diferite perioade. Colecţiile permanente ale Muzeului Parfumului pot fi vizitate atât fizic, cât şi virtual.
Colecţia a fost realizată pornind de la o singură sticlă cumpărată în 2006 şi de la pasiunea lui Val Icob pentru descoperirea şi păstrarea acestor mici opere de artă. Colecţia este una foarte valoroasă din punct de vedere istoric, adunând laolaltă creaţii cu tradiţie la nivel mondial, dar şi exponate româneşti, recipiente care stau mărturie perioadei de glorie a parfumeriei româneşti interbelice.
Unic în sud-estul Europei, micul muzeu are printre obiectele de colecție și parfumul adorat de Regele Carol I al României, „Apa de Colonia”, parfum fabricat în cea mai veche fabrică din lume, din Köln. Acesta a fost inventată de Johann Maria Farina, primul furnizor de parfum al Casei Regale. Numele său este înscris în documentele ce atestă livrări către Casa Regală din România, începând cu anul 1889. „Am vrut să fim aproape de Noaptea Muzeelor pentru că este o oportunitate unică să facem cunoscut acest lucru persoanelor care nu acces la informație și care nu reușesc de fiecare dată să descopere bijuterii muzeale din capitala noastră. Cel mai vechi exponat pe care îl avem în colecția noastră este una dintre creațiile semnate de Casa Luban, este un parfum ce datează din 1852, este într-o sticluță de 200 mililitri și vine într-un cofraj din lemn. Pe el se regăsesc etichetele de produs, ștampila și timbrul de valorificare”, spune Georgian Gheorghe, PR manager al Muzeului Parfumului.
Muzeul Parfumului a participat la o serie de expoziţii, cel mai apreciat parfum din colecție fiind „Mon Budoir”, creaţie realizată de Casa Houbigant Paris și este parfumul preferat al Reginei Maria a României. „În perioada anilor 1920, Regina Maria a fost de altfel și imaginea acestui brand, fiind considerată singura femeie dintr-o familie regală din perioada respectivă care făcea reclamă unui astfel de produs. Reclama o puteți regăsi într-un original în colecția noastră și este o reclamă din 1923”, ne spune Georgian Gheorghe.
În colecția Muzeului Parfumului puteți descoperi sticluțe de parfum foarte rare sau sticluțe care se găsesc într-un număr limitat, parfumul „Gin Fizz” creat de Henri Giboulet, pentru Grace Kelly, parfumul Casei Caron, „Narcisse Noir”, făcut în 1911 cu sticla din cristal Baccarat sau parfumul „Le Vainqueur”, creație semnată de Casa Rance pentru Napoleon Bonaparte. De altfel, este considerat și atestat de către statul francez ca fiind singurul parfum pe care Napoleon l-a purtat. În muzeu mai puteți vedea un ierbar din anul 1895 făcut de un farmacist din Arad sau agenda unui farmaciste din Lugoj care a copiat, în decursul vieții, mai multe rețete clasice de parfumuri, creme și produse farmaceutice.
„Multe dintre creațiile pe care le avem în colecția noastră sunt inspirate din diferite povești, indiferent că este vorba despre a aduce un omagiu unei personalități sau unui cap încoronat, fie că vorbim despre povești de dragoste sau întâmplări care reprezintă o schimbare în mentalitatea umană. Înainte de comunism, România se afla pe harta internațională a parfumurilor, pentru că Lubin, avea una dintre cele patru reprezentanțe mondiale în România”, spune Georgian Gheorghe.
Un loc aparte în colecție îl ocupă parfumurile românești create în perioada cuprinsă între 1952 și 1989. În colecția muzeului se regăsesc peste 4.000 de parfumuri românești precum „Doina”, „Tabac” sau „Femina”. Producția de parfum se făcea la acea vreme în fabrici, iar unele dintre recipiente poartă amprenta producției de serie.
Muzeul Parfumului este deschis publicului în Noaptea Muzeelor între orele 10:00 și 21:00, poate fi vizitat gratuit și se află pe Calea Dorobanților nr. 172.
RDW Design House
Romanian Desigh Week aduce anul acesta la RDW Design House o selecție de produse reprezentative pentru designul românesc, de la obiecte de ceramică, piese vestimentare, cărți, până la papetărie, accesorii sau bijuterii, prezentate în cadrul unui pop-up concept store.
În plus, patru expoziții de design contemporan internațional, care vor conecta publicul local la cele mai vibrante manifestări ale designului de pe scena internațională, vor fi expuse în cadrul Design Flags.
Expoziția Sustain Able Voices – Young Swedish Design va prezenta proiecte inovatoare, trans-disciplinare ale unor designeri suedezi din perioada 2004-2020, posibile răspunsuri la problemele climatice și la impactul negativ al activității umane asupra mediului înconjurător. Selecția variată include atât soluții la probleme practice ale vieții de zi cu zi, precum și proiecte conceptuale, care pot da speranță în viitor, prin natura lor experimentală, prin curaj și deschidere.
Graphic Days® – Singular Plural este un proiect al Graphic Days®, curatoriat de Fabio Guida și Ilaria Reposo. Expoziția propune un traseu expozițional unic, care parcurge perioade și zone geografice diferite, cu scopul de a prezenta rădăcinile tradițiilor și istoriei italiene. Expoziția colectivă stă sub semnul conceptului teoretic de „Regionalism cristic”, inspirat de mișcarea arhitecturală omonimă a lui Frampton.
Madrid Design Portrait prezintă lucrările unor designeri care au fost parte din proiectul audiovizual Madrid Design Portrait, iar expoziția Carteles de Barcelona spune poveștile orașului spaniol printr-o colecție de postere semnate de 25 de designeri.
Expozițiile de la RDW Design House pot fi vizitate gratuit în Noaptea Muzeelor între orele 20.00 – 00.00, în Bulevardul Aviatorilor nr. 8. Este permis doar accesul persoanelor de peste 18 ani.
Palatul Cesianu-Racoviță
Expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță este dedicată artistului Ion Țuculescu – unul dintre cei mai importanţi pictori postbelici români. Pe lângă operele semnate de Ion Țuculescu, vizitatorii vor descoperi într-o sală special amenajată, o selecție importantă din colecția familiei Șerban Țuculescu.
„În Noaptea Muzeelor am pregătit o expoziție specială pentru toți pasionații și iubitorii de artă. Așadar, toți cei care vor păși pragul Palatului Cesianu-Racoviță vor descoperi peste 200 de capodopere ale marilor maeștri ai artei românești. Începând de la Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady sau Corneliu Baba. Dar, ce are specific și impresionant această expoziție, este o colecție dedicată pictorului Ion Țuculescu. În premieră vom descoperi câteva opere semnate de acesta, care au fost ilustrate în literatura de specialitate sau au fost prezente în expoziții mari ale lumii. Sunt aici, în centrul Bucureștiului și își așteaptă vizitatorii”, ne spune Alina Panico, PR manager al Casei de Licitații Artmark. Între capodoperele expuse se remarcă o selecție deosebită de uleiuri – „Gala Galaction”, „Birja”, „Maci”, „Interior” sau „Peisaj la Mangalia”.
Palatul Cesianu-Racoviță se află pe strada C.A. Rosetti, nr. 5, este deschis publicului în Noaptea Muzeelor începând cu ora 19:00 și până la 02:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator) și poate fi vizitat gratuit.
Casa Experimentelor - Centrul Științific Român la Noaptea Muzeelor
Casa Experimentelor a fost deschisă în ianuarie 2016 și pune la dispoziția vizitatorilor într-un spațiu de 500 mp, 100 de experimente din domeniile: optică și iluzii optice, acustică, electricitate și magnetism, fluide, plasma, unde, mecanică și matematică. Este o expoziție interactivă de tip „hands-on” care a reușit să creeze contexte de explorare în care este posibil ca fiecare să aibă o experiență personală a fenomenelor.
Printre atracțiile „fizico-matematice” ale Casei Experimentelor se numără Patul Fakirului, fulgerele create cu Bobina Tesla și efectele energiei electrostatice produsă de Generatorul Van de Graaff.
Pe lângă interacțiunea cu exponatele prezente în Casa Experimentelor, copiii pot lua parte și la o serie de ateliere concepute pe teme diverse, de unde pot afla răspunsul la întrebări precum „Ce arde de fapt într-o lumânare?" sau „Cum funcționează cuptorul cu microunde?".
Spațiul expozițional de la Casa Experimentelor va fi la dispoziția vizitatorilor pe o durată de o oră, pentru maxim 30 de persoane, iar accesul se face fără rezervare, în ordinea sosirii, la ore fixe. Casa Experimentelor este deschisă publicului în Noaptea Muzeelor în intervalul 18:00 - 24:00 și se află pe Calea Vitan 242.
Noaptea Muzeelor în Brașov
Sâmbătă, 12 iunie 2021, publicul din Județul Brașov este invitat să participe la Noaptea Europeană a Muzeelor. Vizitatorii sunt invitați să cunoască bogăția culturală din inima Brașovului sau a comunității din Rupea și să participe la atelierele de îndemânare și creativitate, special organizate cu această ocazie. Accesul pe întreaga durată a evenimentului este gratuit.
La Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului vizitatorii se vor putea conecta, prin expoziția permanentă, cu viața brașovenilor din secolele XVIII – XX sau vor putea admira piesele unicat și pline de încărcătură simbolică prezentate în cadrul expoziției temporare De Paști în Țara Bârsei. De asemenea, vizitatorii adulți pot participa, alături de copii, la cele două ateliere tematice de creativitate și îndemânare, sub îndrumarea profesioniștilor muzeului. Obiectele rezultate le vor putea păstra ca amintire.
La Muzeul de la Rupea vizitatorii sunt așteptați cu atelierele de lucru manual, unde vor învăța tehnici de împletituri, dar și figuri de dans popular în cadrul atelierului interactiv „Jocuri populare românești”. Atelierele sunt posibile datorită colaborării Muzeului Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea cu Asociația „RAMIDAVA XXI” Rupea și cu „Junii Cetății Rupea”. De asemenea, va fi și o prezentare de costume populare românești purtate de femeile din „Junii Cetății Rupea”. Nu vor lipsi filmele documentare privind viața și trecutul rupenilor, precum și fecioreasca fetelor și găteala capului femeilor din Crihalma.
Muzeul poate fi vizitat între orele 18:00 și 00:00, la adresa: Muzeul de Etnografie „Gheorghe Cernea” din Rupea, str. Republicii Nr.191.
Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov
Muzeul Casa Mureșenilor organizează în Noaptea Muzeelor ateliere interactive, în cadrul cărora vizitatorii își creează propriul suvenir: o foaie tipărită la teascul – model Coresi. Muzeul Casa Mureșenilor este partener al Muzeului Municipal Câmpulung în proiectul RECREAREA PRIMEI TIPOGRAFII din teritoriile Țărilor Române, care și-a propus realizarea a două replici funcționale, la scară, a primei tipografii din Țările Române (MODEL Coresi). Evenimentul principal se va desfășura de Noaptea Muzeelor, în paralel, și la Muzeul Municipal Câmpulung.
Muzeul Casa Mureșenilor, una dintre cele mai emblematice și dinamice instituții culturale din Brașov, va face parte la Noaptea Muzeelor din seara de 12 iunie 2021, începând cu ora 17:00 și până la ora 23:00. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și seniori, iar biletul pentru adulți va fi o sumă simbolică de 1.5 lei.
Publicul va putea vizita colecția permanentă a Muzeului Casa Mureșenilor, precum și expoziția temporară Școala de altădată. Spre deosebire de alți ani în care Casa Mureșenilor găzduia momente muzicale sau artistice pentru a îmbogăți atmosfera, acestea nu pot avea loc în ediția din 2021 a Nopții Muzeelor, pentru a preveni aglomerația.
În colecția permanentă a Casei Mureșenilor de află o arhivă bogată de documente de familie, mobilă, obiecte și artă din secolele XIX-XX.
Muzeul Casa Mureșenilor îmbină istoria cu tehnologia modernă. Diverse instrumente ajută vizitatorii să se adâncească complet în atmosfera de epocă ori să afle mai mult despre exponate. La muzeu există ochelari de realitate virtuală, o interfață de inteligență artificială și coduri care generează imagini și videoclipuri prin realitate augmentată.
Muzeul Casa Mureșenilor depășește limitelei unei simple case memoriale - Casa Mureșenilor s-a muzealizat, explică dr. Valer Rus. „Noi dăm semnificații locurilor și lucrurilor”, explică dr. Valer Rus, directorul și managerul Muzeului Casa Mureșenilor. „Casa iese din simpla paradigmă de casă memorială și își extinde zona de cercetare și valorificare spre orice este semnificativ pentru societatea românească din perioada secolelor XIX-XX”.
Celelalte instituții din Brașov care vor participa la Noaptea Muzeelor sunt Casa Ștefan Baciu, Prima Școală Românească, Muzeul de Artă, Muzeul Civilizației Urbane, Brașov Underground Museum și Junii Brașovului, cu expoziția Jocurile strămoșești specifice din Șcheii Brașovului.
Noaptea Muzeelor la Timișoara
Pregătite în avans, expozițiile cu care instituțiile și galeriile de artă îi așteaptă pe timișoreni la Noaptea Muzeelor sunt diverse, pentru gusturi variate. Dacă era de așteptat ca muzeele consacrate, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean să fie prezente cu expuneri pe alese, în anul 2021 oferta include și prezențe sau locații inedite.
La Iulius Town, cel mai mare mall din Timișoara, o colecție de obiecte, reclame, fotografii, video aranjate sub genericul Made in RO- muzeu pop-up de publicitate și branduri românești, organizat de Asociația ESCU, prezintă mai ales celor tineri cum arăta sufrageria interbelică la români sau Alimentara comunistă, precum și branduri românești ca mașina ARO, ciorapii Adesgo, pantofii Guban, motocicleta Mobra etc. Tot la inedite se adaugă și Nokia Campus care vine cu o expoziție de istorie a telecomunicațiilor cu titlul Distanțați, dar conectați!
Muzeul de Artă oferă mai multe expoziții interesante: Migrații a Alinei Cioară, cu puncte de alfabet Braille pentru nevăzători, fotografiile lui Liviu Tulbure pe tema jazz-ului, o instalație expusă în vitrina muzeului, Tâlharul cel Bun a lui Bogdan Vlăduță, expoziția Semnele Universului a scenografului Zoltan Molnar, membru al grupului Sigma. O atracție este Politehnica Centenar de la Muzeul Banatului, o reconstituire a istoriei echipei timișorene Poli, dar și expoziția permanentă a caricaturistului Ștefan Popa-PopaS de la Bastion.
Galerii mari și mici invită la itinerariul nocturn cu sculptura lui Dragoș Neagoe la Calpe Gallery, cu noi intrări în colecția MNAC sub genericul Puls 20 la Kunsthalle Bega, cu foto dans la inArt Studio.
Lista entităților culturale participante la Noaptea Muzeelor și programul acestora pot fi consultate pe portalul Noaptea Muzeelor, precum și pe canalele media ale instituțiilor implicate.