Linkuri accesibilitate

Nobel pentru Pace, pentru lupta femeilor iraniene cu opresiunea


Activista iraniană Narges Mohammadi a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran.
Activista iraniană Narges Mohammadi a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran.

Activista iraniană Narges Mohammadi a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran. Laureata este în închisoare și a fost condamnată la o pedeapsă prin biciuire.

Lupta ei curajoasă a venit cu costuri personale enorme, notează Comitetul Nobel. În total, regimul de la Teheran a arestat-o de 13 ori, a condamnat-o de cinci ori și a condamnat-o la un total de 31 de ani de închisoare și 154 de lovituri de bici. Dna Mohammadi este în închisoare.

În septembrie 2022, o tânără kurdă, Mahsa Jina Amini, a fost ucisă în timp ce se afla în custodia poliției moralității iraniene. Uciderea ei a declanșat cele mai mari demonstrații politice împotriva regimului teocratic al Iranului de la venirea acestuia la putere, în 1979.

Sub sloganul „Femeia – Viață – Libertate”, sute de mii de iranieni au luat parte la proteste pașnice împotriva brutalității autorităților și a oprimării femeilor.

Regimul a reprimat puternic protestele: peste 500 de demonstranți au fost uciși. Mii de oameni au fost răniți. Cel puțin 20 000 de persoane au fost arestate și ținute în custodia regimului.

Valul de proteste de anul trecut a devenit cunoscut prizonierilor politici deținuți în faimoasa închisoare Evin din Teheran. Încă o dată, Narges Mohammadi și-a asumat conducerea.

Din închisoare, ea și-a exprimat sprijinul pentru demonstranți și a organizat acțiuni de solidaritate între colegii săi deținuți. Autoritățile penitenciare au răspuns impunând condiții și mai stricte. Doamnei Mohammadi i s-a interzis să primească apeluri și vizitatori.

Cu toate acestea, ea a reușit să scoată pe furiș un articol pe care New York Times l-a publicat la aniversarea unui an de la uciderea lui Mahsa Jina Amini. Mesajul a fost: „Cu cât ne închid pe mai mulți, cu atât devenim mai puternici”.

Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an, Comitetul Nobel norvegian dorește să onoreze lupta ei curajoasă pentru drepturile omului, libertate și democrație în Iran.

Premiul pentru pace din acest an recunoaște, de asemenea, sutele de mii de persoane care, în anul precedent, au demonstrat împotriva politicilor de discriminare și opresiune la adresa femeilor din Iran.

Moartea care a declanșat protestele din Iran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:10 0:00

Luni, pe 9 octombrie, va fi acordat Premiul Nobel pentru Economie.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG