Linkuri accesibilitate

Cel puțin 3 morți și 33 de răniți în valul de atacuri rusești asupra Ucrainei


Oamenii se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unei alerte de raid aerian la Kiev. 8 ianuarie, 2024.
Oamenii se adăpostesc într-o stație de metrou în timpul unei alerte de raid aerian la Kiev. 8 ianuarie, 2024.

Cel puţin trei morţi şi 33 de răniţi în Ucraina, într-un val de atacuri cu zeci de rachete vizând oraşe şi sate, anunţă oficialii ucraineni. În dimineața zilei de 8 ianuarie, în Ucraina a fost instituită o alertă aeriană națională.

Toată Ucraina a fost sub alerte de raid aerian în dimineața de 8 ianuarie.

„Inamicul atacă cu cruzime orașele pașnice”, a declarat Oleksandr Vilkul, primarul orașului Krivoi Rog din sudul Ucrainei, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Anatoliy Kurtiev, secretarul consiliului municipal din sud-estul orașului Zaporojie, a spus și el pe Telegram că un atac cu rachete asupra orașului s-a soldat cu răniți, dar nu a oferit detalii suplimentare, transmite Reuters.

Cinci explozii au fost auzite în orașul Zaporojie, a declarat guvernatorul regional Yuri Malașko, și cel puțin două persoane au fost rănite.

„Rachetele au lovit zone rezidențiale”, a declarat Malașko pe Telegram.

Cel puțin o femeie a fost rănită într-un atac asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a transmis primarul Igor Terekhov.

El a spus că instalații industriale din oraș au fost lovite și incendiate.

„Dimineața începe cu o explozie în oraș. Sunt posibile mai multe lovituri și îndemn pe toată lumea să fie atentă”, a spus oficialul din Harkov.

Oficialii militari ucraineni din alte orașe, inclusiv Dnipropetrovsk și Hmelnițki, au declarat, de asemenea, că orașele lor se află sub un „atac masiv cu rachete” din partea Rusiei.

Anterior, în dimineața zilei de 8 ianuarie, în Ucraina a fost anunțată o alertă aeriană generală. Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat că armata rusă a lansat spre Ucraina rachete de croazieră.

Rusia bombardează în mod regulat teritoriile Ucrainei, inclusiv obiective civile.

La rândul său, Moscova anunță că a evacuat aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, oraș supus frecvent atacurilor armatei ucrainene, transmite AFP.

„Aproximativ 300 de locuitori din Belgorod, care au decis să evacueze zona temporar, sunt în prezent adăpostiți în centre mai departe de graniță”, a anunțat pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

Evacuarea din Belgorod este cea mai mare a unui oraș important rusesc de când Moscova a început ceea ce numește operațiunea militară specială în Ucraina, în februarie 2022.

La 30 decembrie, loviturile ucrainene asupra orașului au ucis 25 de persoane, cel mai grav bilanț civil din Rusia de la începutul ostilităților.

Atacul ucrainean a urmat unui bombardament masiv al Moscovei în toată Ucraina, cel mai mare astfel de atac din primele săptămâni ale conflictului, care a ucis 30 de persoane.

Știrea a fost actualizată cu informații privind numărul victimelor în urma atacurilor aeriene rusești.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG