Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a provocat „daune serioase” sistemului de apărare rusesc din Crimeea


Imagini din satelit ale aerodromului militar din Crimeea, în apropiere de orașul Sakî, înainte și după exploziile care au avut loc pe 9 august anul trecut.
Imagini din satelit ale aerodromului militar din Crimeea, în apropiere de orașul Sakî, înainte și după exploziile care au avut loc pe 9 august anul trecut.

Un om a murit și unul a fost rănit în urma unui atac rusesc asupra unei ferme din Ucraina, spun autoritățile locale. Între timp, Kievul continuă atacurile asupra peninsulei Crimeea pe care Rusia a anexat-o ilegal în urmă cu un deceniu.

Atacul rusesc de vineri împotriva unei ferme din regiunea ucraineană Herson a ucis un bărbat de 35 de ani și a rănit unul de 65 de ani, a spus șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin.

„Patru lovituri țintite” au distrus inclusiv clădiri și echipamente, a completat oficialul ucrainean.

De asemenea, într-o recunoaștere rară a operațiunilor sale militare din Crimeea, Ucraina a recunoscut vineri seară că a efectuat o operațiune asupra unui post de comandă militar rusesc și a unei unități militare în peninsula ocupată de Rusia.

Kievul spune că a provocat „daune serioase” sistemului de apărare rusesc Sakî din Crimeea.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, a declarat pe 5 ianuarie că la începutul acestei săptămâni au avut loc operațiuni de „luptă cu adevărat puternice” împotriva forțelor rusești din peninsulă.

„Nu doar un singur post de comandă a fost afectat”, a spus ea, într-o detaliere rară a operațiunilor din Ucraina, potrivit serviciului ucrainean al RFE/RL.

Aerodromul Sakî a mai fost vizat în trecut de atacuri ale forțelor ucrainene. În septembrie 2023, Ucraina a declarat că armata sa a lovit instalația, provocând „daune grave” echipamentelor de la fața locului. Oficialii instalați de Moscova în Crimeea au negat aceste informații.

Baza aeriană supusă unui alt atac ucrainean în luna august 2022, când Kievul a susținut că atacul a distrus cel puțin nouă aeronave militare, inclusiv avioane de luptă Su-30SM și bombardiere Su-24M.

Spionajul militar britanic: Rusia a înregistrat progrese mici

În plus, cea mai recentă actualizare britanică a informațiilor privitoare la război notează că „în ultima săptămână lupta de la sol a continuat să fie caracterizată fie de o linie de front statică, fie de progrese locale graduale ale Rusiei în sectoare cheie”.

Luptele intense continuă însă pe cale aeriană, iar Kievul spune că va continua strategia de a viza peninsula anexată în 2014, relatează Associated Press.

La Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, s-au auzit sirene de raid aerian, iar traficul a fost suspendat pentru a doua zi pe podul care leagă peninsula de regiunea Krasnodar a Rusiei. Podul este o legătură crucială de aprovizionare pentru forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au interceptat 36 de drone deasupra Crimeei și o peste Krasnodar.

O rachetă antinavă ucraineană Neptune ar fost distrusă în partea de nord-vest a Mării Negre, conform ministerului rus. Informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Joi seară, trei persoane au fost rănite de atacuri ucrainene cu rachete și drone asupra orașului de granită rusesc Belgorod și a regiunii cu același nume, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG