Linkuri accesibilitate

Noi atacuri rusești provoacă pagube grave la centrale electrice din Ucraina


Atacurile rusești au vizat și capitala Kiev, dar au fost respinse, potrivit oficialilor militari ucraineni.
Atacurile rusești au vizat și capitala Kiev, dar au fost respinse, potrivit oficialilor militari ucraineni.

Noi atacuri aeriene rusești au vizat instalațiile energetice din toată Ucraina. Trei centrale termice au fost grav avariate. Nu au fost raportate victime. Șeful forțelor aeriene ucrainene spune că apărarea anti-aeriană a doborât 39 din 55 de rachete rusești și 20 din 21 de drone.

Atacul aerian al Rusiei din noaptea 7-8 mai a provocat daune grave echipamentelor la trei centrale termice, a declarat miercuri DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina.

„Echipamentul este grav avariat”, a transmis compania pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit agenției Reuters. „Inginerii energetici lucrează în prezent la eliminarea consecințelor atacului”, a precizat compania.

„Un alt atac masiv asupra industriei noastre energetice!”, a anunțat și ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko.

Au fost vizate instalaţiile de generare şi transmitere a energiei electrice din regiunile Poltava, Kirovograd, Zaporojie, Liov, Ivano-Frankivsk şi Vinița, a adăugat el.

Cu excepţia regiunii Zaporojie, toate celelalte regiuni unde au fost atacuri sunt departe de linia frontului care trece prin estul şi sud-estul Ucrainei.

Operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a transmis pe Telegram că echipamentele de la una dintre instalaţiile sale din centrul Ucrainei au fost avariate, fără a oferi mai multe detalii.

În regiunea centrală Poltava, o instalaţie de infrastructură energetică a fost lovită de un atac cu drone, declanşând un incendiu, a anunțat guvernatorul regiunii, Filip Pronin.

Guvernatorii regiunilor Vinița şi Zaporojie au anunțat separat că instalaţii esențiale de infrastructură au fost avariate de atacuri, dar nu au dat mai multe detalii.

Toate rachetele care vizau Kievul au fost distruse, a declarat Serghei Popko, şeful administraţiei militare a oraşului, pe platforma Telegram. El a adăugat că nu s-au înregistrat pagube majore sau răniţi în urma atacului.

Sistemele de apărare aeriană au fost angajate, de asemenea, în respingerea atacului rusesc deasupra regiunii Liov, unde au avut loc mai multe explozii, au declarat oficiali regionali.

Rusia, care şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a lansat o serie de atacuri asupra instalaţiilor energetice ucrainene în ultimele luni.

Moscova neagă că ar fi vizat civili, dar consideră că sistemul energetic ucrainean este o ţintă militară legitimă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG