Linkuri accesibilitate

Senatul american a votat continuarea procesului lui Trump. Șansele de condamnare sunt mici


Senatul a votat 56-44 pentru continuarea procesului lui Donald Trump
Senatul a votat 56-44 pentru continuarea procesului lui Donald Trump

Senatul american, divizat pe linii de partid, a votat marți să continue procesul în care fostul președinte Donald Trump este acuzat de „incitare la insurecție" în urma atacului violent al susținătorilor săi asupra Capitoliului în ziua în care Congresul a votat confirmarea victoriei lui Biden în alegeri.

Decizia a fost luată cu un vot de 56 la 44 de senatori, semn că democrații au șanse infime să strângă cele 67 de voturi necesare pentru ca Trump să fie declarat vinovat, arată agenția Reuters.

Doar șase senatori republicani s-au alăturat democraților pentru a vota în favoarea continuării procesului, departe de cei 17 necesari pentru a asigura o condamnare.

Votul a finalizat o zi cu mult dramatism în Senatul american. Democrații din Camera Reprezentanților, care joacă rolul de procurori, au deschis procesul cu un montaj video. Acesta a prezentat imagini cu evenimentele violente din 6 ianuarie de la Capitoliu, intercalate cu momente din discursul susținut anterior de Donald Trump, în care acesta îi îndemna pe susținătorii lui să „lupte ca iadul” pentru a răsturna înfrângerea electorală din noiembrie.

Senatorii, în calitate de jurați, au privit cum ecranele îi arătau pe susținătorii lui Trump aruncând bariere și lovind ofițeri de poliție la Capitoliu. Videoclipul a inclus momentul în care poliția care păzea Camerei Reprezentanților a împușcat-o mortal pe Ashli Babbitt, una dintre cele cinci persoane, inclusiv un ofițer de poliție, care au murit în urma evenimentelor.

Mulțimea a atacat poliția, a speriat parlamentarii, care s-au ascuns pentru a scăpa de violențe, și a întrerupt certificarea oficială de către Congres a victoriei președintelui Joe Biden.

Spre deosebire de prezentarea emoțională a democraților, avocații fostului președinte au atacat procesul, susținând că procedura a fost un efort neconstituțional și partizan de a opri viitorul politic al lui Trump chiar și după ce acesta a părăsit deja Casa Albă.

Ceea ce doresc cu adevărat să realizeze aici, în numele Constituției, este să-l împiedice pe Donald Trump să candideze din nou la funcții politice, dar acesta este un afront pentru Constituție, indiferent de cine este vizat astăzi”, a spus David Schoen, unul dintre avocații lui Trump.

El a denunțat „pofta nesăbuită de destituire” în rândul democraților înainte de difuzarea propriului videoclip, care a îmbinat discursuri ale mai multor parlamentari democrați care solicitau înlăturarea lui Trump în 2017.

Donald Trump, care a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților condusă de democrați pe 13 ianuarie, este doar al treilea președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare și singurul care se confruntă pentru a doua oară cu această procedură.

Apărarea sa a susținut că în momentul în care fostul președinte american s-a adresat susținătorilor lui, înainte de atacul asupra Capitoliului, acesta nu a făcut decât să își exercite dreptul constituțional la liberă exprimare.

În urmă cu un an, Senatul controlat de republicani l-a achitat pe Donald Trump de acuzația de obstrucționare a Congresului și abuz de putere pentru că ar fi făcut presiuni asupra Ucrainei să lanseze o anchetă care să îi vizeze pe Joe Biden prin intermediul fiului acestuia, Hunter Biden.

Dezbaterile din cadrul procedurii de impeachment continuă miercuri.

Dacă va fi totuși găsit vinovat de incitare la revoltă, lui Trump i s-ar putea interzice să mai candideze pentru o funcție publică. Chiar dacă este achitat, cum se așteaptă majoritatea observatorilor politici, Trump va fi primul președinte american judecat de două ori în Senat.

XS
SM
MD
LG