Linkuri accesibilitate

Noi arme produse de Boeing în SUA ajung în Ucraina. Acestea ar urma să compenseze lipsa de rachete ATACMS


Un logo Boeing la centrul de tehnologie și inginerie al companiei din Sao Jose dos Campos
Un logo Boeing la centrul de tehnologie și inginerie al companiei din Sao Jose dos Campos

După testarea cu succes în SUA, Ucraina primește primul lot consistent de rachete cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing. Noile rachete ar permite extinderea razei de acțiune adânc în teritoriul deținut de Rusia și ar acoperi lipsa de rachete ATACMS, scriu Reuters și Politico.

Rachetele americane ar putea ajunge pe câmpul de luptă chiar miercuri, a potrivit Politico care citează surse informate.

Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb) de la Boeing pentru a compensa numărul limitat de rachete Army Tactical Missile System (ATACMS) cu rază de acțiune de 100 de mile pe care le-au trimis SUA, notează Reuters.

Bomba planoare va permite armatei ucrainene să lovească ținte la o distanță dublă față de rachetele pe care le trage acum de la sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA.

Pentru administrația Biden, decizia de a trimite bombe GLSDB în Ucraina reprezintă o rachetă alternativă ATACMS, pe care administrația a furnizat-o până acum doar în număr mic.

Noile bombe planoare, deși nu sunt la fel de puternice, sunt mult mai ieftine, mai mici și mai ușor de desfășurat decât ATACMS. Astfel, armele sunt potrivite pentru acțiunile Ucrainei de perturbare a operațiunilor rusești și crearea unui avantaj tactic.

Arma, dezvoltată în colaborare de Boeing și Saab, este alcătuită dintr-o bombă de 250 de kilograme ghidată cu precizie, legată de un motor de rachetă și trasă de la diferite lansatoare terestre, scrie Politico. Armata americană are o versiune similară a bombei, care se lansată din aer, dar o versiune lansată de la sol nu există încă în inventarul SUA.

SUA a livrat Ucrainei și sisteme de rachete ATACMS, însă stocurile de care dispune Kievul sunt reduse în acest moment.
SUA a livrat Ucrainei și sisteme de rachete ATACMS, însă stocurile de care dispune Kievul sunt reduse în acest moment.

Raza extinsă de acțiune va pune o nouă capacitate în arsenalul Kievului într-un moment în care luptele de-a lungul frontului se află într-un impas și în timp ce Ucraina caută noi modalități de a lovi forțele și infrastructura rusă din spatele liniilor frontului.


Bomba se va alătura altor arme cu rază lungă de acțiune oferite Ucrainei în ultimul an, care au permis trupelor sale să lovească bazele logistice și navale rusești din Crimeea.

Furnizarea armelor GLSDB vine în condițiile în care pachetul de ajutor american pentru Ucraina este în continuare blocat în Congresul SUA.

Livrarea lor este posibilă pentru că acest contract de furnizare a fost semnat anul trecut cu compania Boeing.

Ucraina va fi prima țară care va folosi bomba în luptă, ea fiind deocamdată doar testată de Pentagon timp de câteva luni.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG