Linkuri accesibilitate

Țările UE, de acord să folosească activele rusești înghețate în beneficiul Ucrainei


Salvatorii ucraineni după un bombardament rusesc.
Salvatorii ucraineni după un bombardament rusesc.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis să aprobe un acord-cadru care ar permite folosirea în beneficiul Ucrainei a activelor de sute de miliarde de dolari ale băncii centrale ruse. Acestea au fost înghețate ca sancțiune pentru invadarea totală a Ucrainei.

Acordul ajustat luni seara mai are nevoie de aprobare oficială, dar este văzut ca un prim pas către utilizarea măcar a unei părți din cele 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască după distrugerea la care o supune Rusia invadatoare din 24 februarie 2022.

Informațiile au fost oferite Associated Press de un oficial UE care a cerut să nu-i fie făcută publică identitatea tocmai pentru că acordul nu a fost încă ratificat.

El a spus că blocul „va permite să înceapă colectarea veniturilor extraordinare generate din activele înghețate pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei”.

Modul în care vor fi utilizate veniturile va fi decis ulterior, pentru că sunt încă o mulțime de considerente juridice și practice care trebuie lămurite.

Consiliul European a propus în octombrie trecut sechestrarea profiturilor înghețate ale Rusiei și direcționarea miliardelor de euro către Ucraina invadată.

Comisia Europeană le-a cerut statelor UE în vara anului trecut o contribuţie suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual până în anul 2027. 17 miliarde din această sunt destinate ajutorului financiar direct pentru Ucraina. Restul sumei a fost cerută pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energie verde și costurile instituţiilor de la Bruxelles.

Mai multe țări au cerut atunci suplimentarea bugetului UE numai pentru Ucraina.

În decembrie trecut, președintele rus a ordonat confiscarea activelor din Rusia ale OMV și Wintershall Dea.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG