Linkuri accesibilitate

Scumpirea carburanților. Cum ar putea evolua prețul la pompă în următoarele săptămâni


Prețurile la carburanți au reînceput să se majoreze începând cu 1 ianuarie. Experții se așteaptă ca tendința de scumpire să continue și în următoarele săptămâni.
Prețurile la carburanți au reînceput să se majoreze începând cu 1 ianuarie. Experții se așteaptă ca tendința de scumpire să continue și în următoarele săptămâni.

Prețurile la carburanți au reluat o tendință ascendentă, iar experții se așteaptă la noi scumpiri. Față de 31 decembrie 2022, prețul benzinei, respectiv al motorinei, s-au majorat cu circa 60 de bani, ajungând la aproximativ 6.60 lei pentru benzină standard și 7.70 lei pentru motorină standard.

În prezent, prețul benzinei e la un nivel similar cu cel de la începutul anului 2022, iar cel al motorinei e mai ridicat cu aproximativ un leu.

Între cele două momente au existat perioade turbulente cauzate mai ales de izbucnirea războiului din Ucraina. 2022 a fost un an cu fluctuații ample ale prețurilor, care au ajuns în România, în iunie 2022, la maxime de 8,65 RON pentru benzină, respectiv 9,22 RON pentru motorină, potrivit istoricului de preț publicat de peco-online.ro.

În lunile de după începerea războiului, incertitudinile de pe piața țițeiului, sancțiunile impuse Rusiei, politica OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), riscurile suplimentare apărute pentru transporturile de petrol pe Marea Neagră, dar și nevoia de construire a unor noi lanțuri de aprovizionare au contribuit la scumpirea combustibililor la pompă.

Ulterior, oscilațiile de pe piețe s-au mai liniștit, în România a venit și compensarea de 50 de bani/litru acordată de guvern, iar prețurile plătite de șoferi păreau să se fi stabilizat relativ. Acea perioadă pare să fi luat sfârșit.

Urmează scumpiri

Experții întrebați de Europa Liberă sunt de părere că scumpirile la pompă vor continua în România. Toate condițiile de pe piață ar arată asta:

  • compensarea de 50 de bani pe litru oferită de Guvern a fost suspendată;
  • stocurile de petrol și produse petroliere ieftine, provenite inclusiv din Rusia, sunt pe terminate;
  • din 5 februarie Uniunea Europeană interzice majoritatea importurilor de produse petrolier rusești pe cale maritimă.

Va fi „un moment greu” spune analistul economic Adrian Negrescu. „Companiile petroliere din România vor trebui să găsească surse alternative de petrol, pentru că noi aduceam peste 60% din necesar din Rusia. Iar asta va pune presiune pe prețul la pompă.”

Amploarea acestor eventualelor viitoare scumpiri pare însă dificil de estimat unitar.

Dacă Dumitru Chiseliță, expert și consultant în domeniul petrolului și gazelor naturale, estimează că în următoarele săptămâni șoferii români se pot aștepta un preț de 7.00 - 7.20 lei pentru benzina standard, Adrian Negrescu spune că prețul ar putea ajunge în acest interval chiar și la 8.00 lei.

Ca punct de reper, specialiștii spun că evoluția prețului la țiței începe să se reflecte în prețul benzinei după un interval de 2-4 săptămâni, perioadă în care livrările se fac conform contractelor deja încheiate, la prețuri mai vechi.

Pe măsură însă ce aceste contracte se reînnoiesc, noile prețuri ale țițeiului încep să se regăsească în prețul la pompă. Având în vedere că, de la începutul anului, prețul barilului de petrol e în creștere, majorarea se va regăsi în mod sigur și în prețul final al combustibililor, atrag atenția experții.

Cum se calculează prețurile la benzină?

Prețul pentru benzină plătit la pompă încorporează toate costurile - de la extracția țițeiului până în rezervorul mașinii. Prețul barilului de țiței, costurile de rafinare, stocare, transport, distribuție, taxele și impozitele plătite, dar și profiturile companiilor se regăsesc, toate, în acest preț la pompă.

În tabelul de mai jos, cu titlu orientativ, o formulă simplificată de formare a prețului la pompă, pornind de la cotația rotunjită a barilului de țiței brent și cursul BNR leu - dolar din 25 ianuarie 2023.

Între cele trei componente mari - prețul țițeiului, costurile de pe lanțul rafinare/aprovizionare până la pompă și taxele încasate de stat sub formă de accize și TVA - cea mai consistentă este cea reprezentată de sumele încasate de stat.

„Statul este principalul beneficiar al scumpirii carburanților”, reamintește Adrian Negrescu. „Din acest motiv”, spune el, „e greu de crezut că statul va interveni în perioada următoare pentru a scădea prețul la pompă.”

De ce a ajuns mai scumpă motorina decât benzina?

Dumitru Chiseliță precizează că din 2022, odată cu începerea războiului din Ucraina, a crescut masiv cererea de motorină pe piață, depășind cu mult capacitatea de prelucrare a rafinăriilor europene.

„Încă din 2020-2021 au existat rafinării în Europa cu probleme tehnice, la noi Petromidia. Toate aceste elemente au dus la scumpire motorinei, chiar anterior conflictului din Ucraina.” Astfel, în cazul motorinei, factorul care scumpește prețul suplimentar, pe lângă cotația barilului de țiței, este cererea mult superioară capacității de producție la nivel global.

Spre deosebire de motorină, care a avut o cerere fulminantă și capacități reduse de producție, spune Dumitru Chiseliță, cererea de pe piața de benzină s-a păstrat în linii mari la nivelurile din 2020, fără fluctuații de amploarea celor de pe piața motorinei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG