Linkuri accesibilitate

Nopți de proteste în Minneapolis | SUA nu depășesc tensiunile rasiale


Poliția a intervenit în a treia noapte de proteste în Minneapolis.

Protestele din Minneapolis/Minnesota cauzate de uciderea tânărului de culoare Daunte Wright de către un ofițer de poliție au continuat pentru a treia noapte consecutiv.

Ofițerul responsabil, cât și șeful poliției din Minnesota și-au dat demisia marți. Potrivit mai multor surse ale presei din Statele Unite, există posibilitatea unei puneri sub acuzare pentru ucidere din culpă, a polițistei Kimberly Potter în cursul zilei de miercuri.

În a treia noapte de proteste, oamenii s-au adunat in jurul centrului de poliție Brooklyn Center unde au cerut dreptate pentru uciderea lui Wright. La scurt timp, polițiștii au declarat demonstrația ilegală, apoi au intervenit în forță. Polițiștii au folosit spray cu piper si bombe flash împotriva protestatarilor. Aceștia și-au folosit umbrelele pe post de scuturi pentru a se proteja.

Potrivit unei declarații din partea colonelului Matt Langer, 60 de oameni ar fi fost arestați în Minneapolis. La scurt timp după distribuirea mai multor imagini care arătau polițiști folosind metode violente împotriva protestatarilor, Brooklyn Centre a publicat o interdicție a aplicării măsurilor exagerate pentru controlarea mulțimilor. Totuși, mai mulți indivizi comentează pe Twitter că rezoluția ar fi fost încălcată.

Protestele s-au declanșat după ce Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat și ucis de ofițerul de poliție Kim Potter.
Protestele s-au declanșat după ce Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat și ucis de ofițerul de poliție Kim Potter.

New York, Philadelphia, Chicago și Portland sunt si ele orașe unde au avut loc manifestanții de protest în legătură cu uciderea lui Daunte Wright. În Portland, polițiștii au declarat demonstrația drept o revoltă ca urmare a incendiului declanșat la una dintre clădirile poliției.

Conform declarațiilor inițiale ale poliției din Minneapolis, Daunte Wright a fost oprit de polițiști din cauza unor plăcuțe de înmatriculare expirate, pentru ca apoi să se constate existența unui mandat de arest pe numele său. Potrivit acestor declarații, Wright a încercat să fugă de polițiști, moment in care ofițerul femeie Kimberly Potter l-a împușcat. Poliția explică omorul spunând ca Potter și-ar fi confundat pistolul cu un taser cu electroșoc.

Părinții victimei, Aubrey si Karen Wright, spun ca răspunsul poliției este nesatisfăcător. că nu resprezintă adevărul și că nu consideră incidentul un accident. Familia va fi reprezentată de avocatul Ben Crump. Acesta reprezintă și familia lui George Floyd, americanul de culoare care a fost ucis în circumstanțe similare în luna mai 2020 de către polițiști, la numai câțiva kilometri distanță de la locul unde Wright a fost împușcat duminică. Polițistul Derek Chauvin a fost acuzat de uciderea lui Floyd după ce l-a imobilizat punându-și toata greutatea pe pieptul acestuia.

Toate acestea se întâmplă în timp ce procesul polițistului Derek Chauvin intră în a treia săptămână. În timpul procesului, pe 13 aprilie, au fost prezentate declarațiile martorilor. Unul dintre aceștia, fostul ofițer Barry Brodd, a declarat că acțiunile polițistului Chauvin ar fi fost justificate. Declarația a cauzat multe controverse pe rețelele sociale, inflamând atmosfera.

Atât controversata mărturie a lui Brodd, cât și moartea tânărului Wright multiplică dezbaterile legate de reforma poliției. După revirimentul de vara trecută provocat de moartea lui George Floyd, ele intraseră într-un con de umbră după instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden. După cazul Wright, e limpede că perioada de grație acordată noului lider american a expirat și în această privință.

Protest în fața sediului FBI din Minneapolis, 13 aprilie 2021.
Protest în fața sediului FBI din Minneapolis, 13 aprilie 2021.

Black Lives Matter si Reforma Poliției

Mișcarea Black Lives Matter a început în 2013, după uciderea lui Trayvon Martin. În momentul de față, organizațiile care susțin mișcarea acționează în Statele Unite, Marea Britanie și Canada. Intervine masiv în spațiul public prin manifestații și petiții mai ales atunci când apar crime rasiale.

Protestele declanșate de uciderea lui Floyd au dus nu numai la arestarea lui Chauvin, dar și la (re)lansarea dezbaterii cu privire la întreaga forță de poliție din Statele Unite. Problemele cel mai des invocate de activiști sunt bugetele departamentelor de poliție, lipsa formării profesionale în gestionarea conflictelor, dar și rasismul existent în rândul ofițerilor de poliție.

Numai în anul 2020, polițiștii au ucis în exercițiul funcțiunii 1.127 de persoane în Statele Unite, iar bilanțul pentru primele trei luni ale lui 2021, este de 1.099 de victime. Persoanele de culoare reprezintă 28% din victimele Poliției, deși reprezintă numai 13% întreaga populație a Statelor Unite.

La nivel federal, Partidul Democrat a inițat deja la Senat pachetul legislativ „George Floyd Justice in Policing Act”. Intenția este, printre altele, interzicerea practicilor controversate și periculoase. Astfel de schimbări sunt însă lente și greu de implementat, adesea întâmpinând rezistență din partea sindicatelor și grupurilor conservatoare.

Articol redactat de Irina Breilean, stagiară Europa Liberă

XS
SM
MD
LG