Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri seara că administrația Biden „lucrează cu Germania” pentru a se asigura că țara va face față necesarului de gaze naturale și fără deschiderea conductei Nord Stream 2.
„Vreau să fiu foarte clar: dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe. Nu am de gând să intru în detalii. Vom lucra cu Germania pentru a ne asigura că nu va merge mai departe”, a declarat Ned Price la National Public Radio (NPR).
De cealaltă parte, Emily Haber, ambasadoarea Germaniei la Washington, a părut să susțină prin comentariile sale de joi o întărire a poziției prin care Nord Stream 2 nu va fi deschis, notează The Guardian.
Ambasadoarea a scris pe Twitter că „SUA și Germania au declarat împreună vara trecută: dacă Rusia folosește energia ca armă sau dacă există o altă încălcare a suveranității Ucrainei, Rusia va trebui să plătească un preț mare”. În aceeași notă, cancelarul german Olaf Scholz și ministrul de externe Annalena Baerbock au susținut această poziție.
Declarațiile cu privire la Nord Stream 2 au venit la o zi de activitate diplomatică intensă a SUA care au arătat că au stabilit o cale pentru a răspunde cererilor Rusiei în Europa de Est.
Într-un răspuns scris transmis personal de ambasadorul său la Moscova, SUA și-au repetat angajamentul de a susține politica „ușilor deschise” a NATO, după cum a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
În mai multe rânduri, Rusia a cerut NATO să retragă trupele din Estul Europei și să nu primească vreodată Ucraina. Atât Washingtonul și aliații săi NATO, cât și Marea Britanie și Franța au respins această poziție, dar au declarat că sunt gata să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.
„Spunând lucrurile în scris este... o modalitate bună de a ne asigura că suntem cât mai preciși posibil, iar rușii ne înțeleg pozițiile, ideile, cât mai clar posibil. Chiar acum, documentul este la ei și mingea este în terenul lor”, a declarat Antony Blinken.
Cu privire la Nord Stream 2, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat și el că: „În timp ce sperăm și lucrăm pentru o soluție suntem pregătiți pentru ce e mai rău”.
Nord Stream 2 este cel mai disputat proiect energetic din Europa și a fost conceput pentru a dubla cantitatea de gaz pe care o furnizează Rusia direct în Germania, prin Marea Baltică, ocolind ruta tradițională de tranzit prin Ucraina. Ucraina pierde importante venituri provenite din taxe de tranzit.
Unul dintre susținătorii entuziaști ai acestui proiect a fost fostul cancelar al Germaniei Angela Merkel care a promis gaz mai ieftin pentru locuitorii țării sale.
Construcția conductei a fost finalizată în septembrie, dar proprietarul acesteia, compania rusă Gazprom, așteaptă permisiunea legală finală din partea autorităților germane de reglementare pentru a deschide supapele și a trimite gaz spre vest.
Între timp, operatorul gazoductului Nord Stream 2 a creat o filială germană pentru a aduce proiectul în conformitate cu legislația germană. Potrivit unei declarații din 26 ianuarie, Nord Stream 2 AG a arătat că filiala Gas for Europe GmbH va deveni proprietara și operatorul porțiunii de 54 de kilometri a conductei submarine din apele teritoriale germane și al instalației de pe coasta Mării Baltice a Germaniei.
În condițiile discuțiilor tot mai aprinse despre invadarea Ucrainei de către Rusia, perspectivă în care este posibil să fie întreruptă aprovizionarea cu gaze a Europei, administrația Biden a început discuții cu țările producătoare de gaze din întreaga lume pentru a asigura aprovizionarea Europei în caz de conflict.
Un înalt oficial american a declarat recent că se lucrează la astfel de planuri, iar Casa Albă a precizat că Joe Biden îl va găzdui duminică pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, agenda lor incluzând „asigurarea stabilității aprovizionării globale cu energie”.