Linkuri accesibilitate

Ajutor de 7 miliarde de euro oferit Ucrainei de Norvegia în următorii cinci ani


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul norvegian Jonas Har Støre, la Kiev, pe 1 iulie anul trecut
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul norvegian Jonas Har Støre, la Kiev, pe 1 iulie anul trecut

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a spus că țara sa vrea să ofere Ucrainei un ajutor de aproximativ 75 de miliarde de coroane norvegiene (6,7 miliarde de euro sau 7,2 miliarde de dolari) în următorii cinci ani, pentru că a câștigat miliarde din venituri suplimentare din petrol și gaze. Invazia rusească în Ucraina a făcut din Norvegia cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

„Jumătate din ajutorul din 2023 va finanța cerințele militare ale Kievului, în timp ce restul va fi destinat nevoilor umanitare, deși această împărțire s-ar putea schimba în următorii ani”, a spus premierul norvegian la o conferință de presă susținută după întâlnirea cu liderii opoziției.

Anunțul vine după ce guvernul lui Støre a fost sub o presiune uriașă pentru a crește sprijinul pentru Ucraina, după ce a câștigat miliarde din venituri suplimentare din petrol și gaze după invazia rusească în Ucraina.

Veniturile din petrol și gaze ale acestei țări scandinave bogate au crescut la niveluri record în ultimele 12 luni, deoarece prețurile energiei s-au triplat după ce invadarea Ucrainei a făcut din Norvegia cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Støre a respins anterior orice sugestie că țara a profitat de război.

„Este o noțiune pe care o refuz categoric”, a spus Støre săptămâna trecută, adăugând că un „pachet de asistență multianual” major va fi anunțat în zilele următoare.

Norvegia ar trebui să ofere, de asemenea, 5 miliarde de coroane în plus în acest an țărilor sărace care suferă de pe urma creșterii creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial în urma războiului din Ucraina, a spus Støre.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a mulțumit guvernului și premierul norvegian pentru pachetul de ajutor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG