Linkuri accesibilitate

Un nou scandal în Coaliție: cine va controla miliardele pentru spitale? Orban atacă USR PLUS


Romania Ludovic Orban
Romania Ludovic Orban

Înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a generat un nou scandal în Coaliție, după ce Ludovic Orban și apropiații său au criticat formula prezentă în PNRR. În replică, USR PLUS susține că totul este prevăzut în programul de guvernare.

Miza scandalului o constituie cine controlează investițiile din Sănătate prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma totală este de peste două miliarde de euro. Pe de o parte există un conflict între centru – Ministerul Sănătății, susținut de USR PLUS și teritoriu – liderii locali, sprijiniți de Ludovic Orban.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban a fost primul care și-a exprimat nemulțumirea față de înființarea Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate.

„Nu există o decizie în Coaliție pentru acest subiect. Banii ar trebui să fie gestionați de autoritățile locale, nu de Ministerul Sănătății. Totul a fost făcut de Ghinea fără să ne anunțe”, a fost poziția lui Ludovic Orban, potrivit surselor citate. Mai mulți lideri liberali au fost de acord cu liderul PNL.

Cu toate acestea, subiectul nu a fost discutat în Coaliție, nemulțumirile liberalilor fiind exprimate doar în ședințele interne. Ludovic Orban a pasat responsabilitatea PNRR către premierul Cîțu și ministrul Ghinea. O astfel de măsură nemulțumește liderii locali ai PNL, care nu văd cu ochi buni ca toți banii să treacă prin ministerul controlat de USR PLUS. Subiectul poate să fie exploatat și în competiția internă din PNL, unde tabăra Cîțu și tabăra Orban încearcă să atragă de partea sa președinții de organizații. Dacă premierul Cîțu se poziționează de partea Ministerului Sănătății, ar putea să aibă un cost electoral în competiția internă.

Surse din conducerea USR PLUS au precizat că apariția Agenției a fost negociată la Vila Lac în luna decembrie și apare în programul de guvernare postat pe site-ul Guvernului.

„PNL nu a ridicat problema în Coaliție, dar ar trebui să citească mai atent programul de guvernare. De ce ar trebui să existe o decizie în Coaliție dacă am convenit și apare în programul de guvernare”, au declarat sursele citate pentru Europa Liberă.

La ce se referă cei de la USR PLUS? În programul de guvernare, la capitolul dedicat Ministerului Sănătății apare următorul paragraf.

„Înființarea unei Agenții pentru Investiții în Infrastructura de Sănătate care să asigure Ministerului Sănătății și principalilor actori din sistemul de sănătate suport tehnic pentru pregătirea și implementarea proiectelor de investiții”.

Noua Agenție apare și Planul Național de Redresare și Reziliență trimis la Bruxelles. Conducerea PNL spune însă că pasajul a fost introdus fără o consultare prealabilă în Coaliție.

Surse guvernamentale au dezvăluit pentru Europa Liberă că propunerea a venit de la Ministerul Sănătății, condus de Ioana Mihăilă, o apropiată a lui Vlad Voiculescu. Ludovic Orban respinsese planul lui Voiculescu de a constitui un Fond de garantare la nivelul Ministerului Sănătății pentru construirea de spitale, lucru dezvăluit de Europa Liberă.

În Planul Național de Redresare și Reziliență scrie că absorbția fondurilor UE este frânată de capacitatea administrativă limitată în materie de pregătire și implementarea proiectelor de investiții.

„La nivelul Ministerului Sănătății nu există o evidență centralizată a situației fondului construit din sănătate și nici a investițiilor în infrastructură sau în dotări. Procesul de proiectare și construire a obiectivelor de investiții infrastructură medicală este unul complex, necesitând un management eficient, cu standarde clare de calitate și siguranță și cu încadrarea într-un timp rezonabil”, se arată în PNRR.

Noua Agenție ar trebui să se numească ANDIS: Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate și să fie în subordinea ministerului de resort.

În PNRR se prevede că Agenția urmează să fie înființată prin Ordonanță de Urgență, iar ANDIS va impune standarde de cost chiar și pentru autoritățile locale.

Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director și va avea în primul an de funcționare un număr de 52 de angajați, dintre care 25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale, structură funcțională în prezent în cadrul Ministerului Sănătății, cu posibilitatea preluării ulterioare a anumitor funcționalități din alte servicii ale Ministerului Sănătății.

ANDIS va oferi asistență tehnică autorităților locale în implementarea proiectelor de infrastructură selectate, prin mobilizarea de consultanță externă. Această asistență tehnică poate consta în suport în realizarea de studii de fezabilitate, a documentațiilor tehnice, a strategiilor de achiziții, planurilor de management a proiectului, etc. În vederea asigurării sustenabilitatii financiare, ANDIS ar putea solicita beneficiarilor o taxă operațională în vederea acordării acestei asistențe tehnice. Pentru proiectele de infrastructură sanitară finanțate în cadrul PNRR, costurile necesare consultanței externe vor putea fi acoperite în cadrul PNRR, în timp ce taxa operațională în vederea acordării asistenței tehnice de către ANDIS va fi acoperită de către beneficiari.

ANDIS va avea în portofoliul de proiecte investițiile în infrastructură de sănătate cu impact teritorial național sau regional/infrastructura aflată în subordinea Ministerului Sănătății, însă pentru a sprijini implementarea proiectelor de infrastructură și la nivel local, ANDIS poate fi încredințată și cu furnizarea de asistență tehnică pentru autoritățile locale care au în subordine spitale și care vor să demareze investiții în infrastructura publică de sănătate.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, susține că toate datele despre Agenție sunt cuprinse în PNRR.

„E vorba de proiecte de investiții derulate de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătății. De exemplu, Agenția va prelua în portofoliul ei managementul de proiect pentru cele trei mari spitale regionale. Agenția va prelua alte proiecte din PNRR care au impact teritorial major și se află în subordinea Ministerului Sănătății, vorbim de institute oncologice, institute de boli-cardiovasculare. Pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale sau a altor ministere, Agenția poate să aibă rol consultativ", a declarat ministrul Sănătății.

Ea a precizat că un alt rol al Agenției este de reglementare: normele privind construcția din spitale, instalațiile din spitale, mentenanța aparaturii din spitale.

„Agenția va elabora aceste norme, astfel încât să avem niște criterii de calitate a infrastructurii în sănătate", a adăugat Ioana Mihăilă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG