Linkuri accesibilitate

Noua Caledonie. Drumuri blocate și alte sute de polițiști aduși din Franța să restabilească ordinea


Vehicule ale Jandarmeriei Franceze eliberează drumuri din Noua Caledonie blocate de mașinile incendiate de protestatari.
Vehicule ale Jandarmeriei Franceze eliberează drumuri din Noua Caledonie blocate de mașinile incendiate de protestatari.

O mie de polițiști francezi au ajuns în Noua Caledonie (Pacificul de Sud), unde au izbucnit proteste ale populației indigene, Kanak. Multe drumuri sunt în continuare blocate iar aeroportul e închis, blocând turiștii și repatrierea cetățenilor străini aflați pe insulă.

Blocarea drumurilor va continua, a anunțat Field Action Co-ordination Cell (CCAT), grupul activist care organizează protestele din insula din Pacific, teritoriu francez. În același timp, grupul a îndemnat protestatarii să nu recurgă la violențe.

Blocajele rutiere extinse au întrerupt aprovizionarea cu alimente a magazinelor din mai multe zone și au împiedicat deplasarea echipelor medicale, au declarat oficialii guvernamentali din Noua Caledonie. Ei au adăugat, totuși, că insula nu se confruntă cu o criză de aprovizionare.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a declarat că situația din Noua Caledonie este „profund îngrijorătoare”, după o noapte marcată de incendii și jafuri.

Cel mai înalt oficial francez din teritoriu, Louis Le Franc, a declarat duminică că o operațiune a poliției de a recâștiga controlul asupra drumului din capitala Noumea către aeroportul internațional va dura câteva zile. Jandarmii au demontat 76 de blocaje rutiere, au mai anunțat oficialii guvernamentali din Noua Caledonie.

Compania aeriană Aircalin a declarat că aeroportul va rămâne închis până joi.

Un protestatar Kanak flutură un steag al Frontului Național de Eliberare Națională în timpul unui protest din 16 mai 2024.
Un protestatar Kanak flutură un steag al Frontului Național de Eliberare Națională în timpul unui protest din 16 mai 2024.

Protestele au izbucnit săptămâna trecută pe fondul nemulțumirii populației indigene Kanak față de un amendament constituțional aprobat în Franța. Schimbarea ar permite cetățenilor francezi care au locuit în Noua Caledonie cel puțin 10 ani să poată vota la alegerile locale. Liderii populației locale se tem că astfel, votul populației indigene va fi diluat.

Șase persoane au fost ucise în timpul protestelor și, potrivit oficialilor locali, zeci de magazine și mașini au fost incendiate. Camera de Comerț locală a transmis că 150 de companii au fost jefuite și arse.

Partidele politice pro-independență din Noua Caledonie cer guvernului francez să retragă reforma electorală.

„Avem nevoie de acțiuni puternice [din partea guvernului] pentru a calma situația... aceasta este o problemă politică, nu de securitate”, a declarat Dominique Fochi, secretarul general al Uniunii Caledoniene, partid pro-independență.

Mii de persoane blocate de întreruperea zborurilor comerciale

Aproximativ 300 de australieni s-au înregistrat la consulatele de pe teritoriul francez, aflat în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia.

Prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, a declarat că țara sa așteaptă aprobarea autorităților franceze pentru a trimite un zbor de evacuare pentru a prelua turiștii blocați în hotelurile din Noua Caledonie.

În total, aproximativ 3.200 de persoane așteptau să plece sau să intre în Noua Caledonie, după ce zborurile comerciale au fost anulate din cauza tulburărilor care au izbucnit săptămâna trecută.

Avioanele militare ale Noii Zeelande așteaptă, de asemenea, aprobarea Franței pentru repatrierea cetățenilor, a declarat duminică ministrul de Externe al țării, Winston Peters.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a convocat din nou Consiliul de Apărare luni seară, la ora 19:30 (ora locală), relatează AFP. În urmă cu câteva zile, Consiliul a decretat stare de urgență în Noua Caledonie. Se așteaptă ca, după noua reuniune a Consiliului de Apărare de la Paris, starea de urgență să fie prelungită.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG