Linkuri accesibilitate

Noua politică de confidențialitate Apple: „Ce primeam gratuit ar putea fi pe viitor contra cost”


Fiecare aplicație descărcată din App Store conține, în medie, șase așa-numite trackere care pot fi folosite pentru a urmări activitatea online a utilizatorilor.
Fiecare aplicație descărcată din App Store conține, în medie, șase așa-numite trackere care pot fi folosite pentru a urmări activitatea online a utilizatorilor.

Doi dintre giganții din domeniul tehnologic, Apple și Facebook, se află în mijlocul unui război. Miza e dată de accesul la datele a milioane de persoane care folosesc IOS, sistemul de operare al Apple.

Facebook și alte companii care au aplicații disponibile în App Store vor să aibă în continuare posibilitatea de a extrage aceste informații și de a le folosi în scopuri comerciale. Apple, însă, nu mai este de acord.

Într-un mesaj postat pe Twitter la începutul acestui an, președintele Apple, Tim Cook, susține că datele personale trebuie protejate mult mai eficient decât până acum și că este nevoie de „transparență și reformă”.

Dar în ce constă această reformă?

Noua politică de confidențialitate a Apple

În următoarele săptămâni este așteptat un update al sistemului de operare. În momentul în care utilizatorii de produse Apple vor face trecerea la IOS 14.5 și vor accesa diferitele aplicații pe care le au instalate, vor fi întrebați dacă sunt de acord ca aceste aplicații să urmărească activitatea lor de pe IPhone sau IPad.

Informațiile, care includ date despre ce aplicații sunt folosite și pentru cât timp, ce website-uri sunt vizitate și din ce zonă sunt ele accesate, sunt folosite mai apoi pentru crearea unor reclame personalizate.

În prezent fiecare aplicație descărcată din App Store conține, în medie, șase așa-numite trackere care pot fi folosite de Facebook și de alte companii pentru a urmări activitatea online a utilizatorilor.

Unele aplicații, precum Facebook, permit ca unele din aceste trackere să fie dezactivate manual, însă în momentul instalării ele sunt active.

Când utilizatorii vor opta ca activitatea lor online să nu mai fie urmărită și este de așteptat ca majoritatea să aleagă această variantă, impactul ar putea fi semnificativ pentru industria de publicitate digitală, care valorează peste 300 de miliarde de dolari.

Compania de consultanță Omdia estimează că upgradarea IOS-ului va determina o scădere de aproape 20% a veniturilor provenite din publicitate.

Adio aplicații gratuite?

Creatorii de reclame nu vor mai avea acces la informațiile pe baza cărora realizeză conținut personalizat. Implicit reclamele vor fi mai puțin eficiente și nu se vor mai justifica plățile către aplicațiile care le găzduiesc.

Vor fi pierderi foarte mari, pentru că majoritatea aplicațiilor funcționează după un model de monetizare în publicitate”, spune redactorul șef al site-ului start-up.ro, Vlad Andriescu.

Utilizatorii folosesc gratuit aceste aplicații, dar creatorii lor le colectează datele, pe care le folosesc ulterior. Când acest lucru nu va mai fi posibil, veniturile generate de publicitate vor scădea și printre cei mai afectați vor fi creatorii mici și mijlocii. În consecință, s-ar putea să asistăm la o schimbare a modelului de business.”

Ce primeam până acum gratuit ar putea fi pe viitor contra cost

Pentru a compensa pierderile, pe piață s-ar putea să apară din ce în ce mai multe aplicații premium. Ce primeam până acum gratuit ar putea fi pe viitor contra cost. Nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple în cazul aplicațiilor mari, de genul Facebook, dar creatorii mai mici, cei independenți, ar putea introduce planuri tarifare pentru cei care vor să le utilizeze aplicațiile”, mai spune Vlad Andriescu.

A opta pentru a nu mai fi urmărit de aplicații nu va elimina definitiv reclamele. Ele vor continua să apară, doar că s-ar putea ca produsele promovate să nu aibă nicio relevanță pentru utilizator sau chiar nici să nu fie disponibile pe piața respectivă.

Eu am făcut un experiment și am cerut Google să nu mai fiu targetat în vreun fel, nici pe Gmail, nici pe Youtube, nici pe Google Search”, continuă Vlad Andriescu.

Asta nu a însemnat că nu am mai primit reclame, ci am primit unele care nu aveau nicio relevanță pentru mine. Targetarea poate fi înspăimântătoare câteodată, dar în același timp are relevanța ei, pentru că micșorează din cantitatea de spam pe care o primești.”

Etichetele de confidențialitate – un prolog a ceea ce va urma

De la finalul anului trecut, Apple a introdus o nouă regulă prin care toți dezvoltatorii care înregistrează aplicații în magazinul său trebuie să se asigure că publică și așa-numitele etichete de confidențialitate. Este vorba despre detalii legate de tipurile de informații care sunt colectate de aplicația respectivă.

Pentru a descoperi etichetele, utilizatorii de IPhone și IPad care folosesc cel mai recent sistem de operare pot deschide App Store pentru a căuta aplicația dorită. În interiorul descrierii acelei aplicații, există o categorie denumită ”App privacy”.

Când este accesată această zonă, se poate observa informația grupată în trei categorii:

  • date folosite pentru a te urmări (este informația folosită pentru a-ți urmări activitatea în aplicații și website-uri. Spre exemplu, adresa de email poate ajuta la identificarea faptului că ai folosit o altă aplicație unde ai introdus aceeași adresă)
  • date corelate cu tine (această informație este legată de identitatea ta, cum ar fi istoricul de cumpărături sau detalii de contact)
  • date necorelate cu tine (nu sunt legate direct de o persoană sau de un cont, dar unele aplicații folosite pentru orientarea pe hartă, pot folosi date legate de geolocalizare, care nu sunt stocate în niciun fel).

Iată mai jos cum arată, spre exemplu, câteva dintre etichetele de confidențialitate publicate de Facebook. Imaginile reprezintă doar o mică parte din totalul de informații colectate de această platformă.

Facebook - o platformă dependentă de publicitate

Când șeful Apple, Tim Cook, a spus că noua politică de confidențialitate are scopul de a le da utilizatorilor un control mai mare asupra unor practici pe care el le consideră intruzive, Facebook a contracarat spunând că adevăratul motiv ține doar de protejarea propriilor interese.

Facebook susține că Apple încearcă să reducă numărul de aplicații gratuite de pe platforma sa, în favoarea aplicațiilor plătite, pentru că de fiecare dată când cineva cumpără o aplicație sau servicii oferite de aplicația respectivă, Apple primește un comision de 30%. Multe companii spun că este un preț nerezonabil de mare. Altele consideră că Apple are un comportament de prădător.

Răspunsul unor mari companii la aceste schimbări ar putea determina Apple să bată în retragere

Dacă pe sistemul Android, Google permite o libertate de mișcare pentru creatorii de aplicații, în App Store regulile sunt stricte și putem vorbi de un monopol pe care Apple încearcă să îl impună în propriul ecosistem. Pe de altă parte, răspunsul unor mari companii la aceste schimbări, ar putea determina Apple să bată în retragere. Un eventual boicot al unei companii precum Facebook ar însemna o mare problemă pentru Apple. Bineînțeles că și Facebook ar pierde masiv dacă ar decide să își retragă aplicațiile din App Store, dar în egală măsură Apple s-ar regăsi într-o situație dificil de gestionat”, este de părere Vlad Andriescu.

Recent, compania condusă de Mark Zuckerberg a cumpărat spații publicitare în ziare renumite, precum Financial Times, portretizându-se ca o apărătoare a micilor afaceri, al căror succes ar depinde de publicitatea personalizată.

Facebook nu a menționat, însă, în anunțurile respective că 98% din veniturile sale provin din publicitate și că update-ul anunțat de Apple i-ar putea afecta serios profiturile. Unii analiști estimează că pierderile ar putea ajunge până la 7 procente.

Facebook nu este singură în această luptă cu Apple. În 2019, Spotify a depus o plângere în Europa, prin care acuza Apple că strivește companiile care intră în concurență directă cu serviciile sale, în acest caz Apple Music.

În august anul trecut, Epic Games, creatorul popularului joc Fortnite, a dat în judecată Apple pentru că obligă dezvoltatorii de aplicații să folosească sistemul său de plată și a acuzat compania de practici anticoncurențiale.

Epic, Spotify și alte companii au înființat împreună o organizație non-profit, Coaliția pentru Corectitudine, care să militeze pentru schimbarea practicilor din magazinele de aplicații și pentru protejarea industriei.

Recent însă, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a ales să schimbe strategia și după ce a amenințat că va da în judecată Apple pentru schimbările anunțate, a declarat că până la urmă acestea ar putea fi benefice pentru platforma de socializare.

Sunt încrezător că vom reuși să trecem cu bine de această situație și este posibil chiar să fim într-o poziție chiar mai puternică”, a spus Mark Zuckerberg într-o discuție pe platforma Clubhouse.

Schimbările anunțate de Apple vor încuraja mai multe companii să facă comerț pe platformele noastre, pentru că le va fi mai greu să găsească în altă parte clienți dispuși să le cumpere produsele”, a adăugat Zuckerberg.

Cu alte cuvinte, Facebook și celelalte companii din portofoliul său (WhatsApp, Instagram) mizează pe numărul mare de utilizatori pe care îl au și pe faptul că firmele nu au la dispoziție multe alternative comparabile.

Imediat după declarația făcută de Mark Zuckerberg, valoarea acțiunilor Facebook a crescut cu 4,1%.

China caută soluții pentru a evita condițiile impuse de Apple

Din momentul în care Apple a anunțat modificarea politicii de confidențialitate, a început și goana după găsirea unor soluții prin care noile reguli să fie evitate.

Unele dintre cele mai mari companii chineze din domeniul tehnologiei, printre care se numără ByteDance și Tencent, au testat un instrument prin care să poată urmări în continuare utilizatorii de IPhone fără consimțământul acestora.

Din informațiile existente momentan, se pare că dezvoltatorii chinezi de aplicații intenționează să folosească acest instrument de urmărire denumit CAID la nivel de server, fapt care ar putea îngreuna descoperirea sa de către Apple.

Compania americană a avertizat deja cel puțin două aplicații chineze, cerându-le să înceteze colectarea de date despre utilizator și despre dispozitivul pe care îl folosește, cu scopul de a crea un sistem de identificare a utilizatorului respectiv, informează Financial Times.

Dacă dezvoltatorii chinezi de aplicații vor decide să ignore aceste avertismente, Apple se va regăsi în postura nedorită de a intra în conflict într-una dintre cele mai importante piețe ale sale.

Pentru a nu fi acuzată că tratează diferit companiile în funcție de țara lor de proveniență, Apple s-ar putea să fie nevoită să blocheze anumite aplicații chineze, caz în care autoritățile de la Beijing ar putea amenința gigantul american cu excluderea.

Sistemul CAID a fost creat cu scopul de a fi folosit pe piața internă din China, însă cel puțin o companie franceză s-a arătat interesată de folosirea lui, alte câteva companii de publicitate străine aplicând deja pentru dreptul de folosire în numele filialelor lor chineze.

XS
SM
MD
LG