Linkuri accesibilitate

Colegii despre noul șef al Gărzii de Mediu: De la „om corect” la „un simplu executant de partid”


Garda de Mediu este una dintre cele mai importante instituții din România în contextul combaterii importurilor de deșeuri
Garda de Mediu este una dintre cele mai importante instituții din România în contextul combaterii importurilor de deșeuri

Noul director al Gărzii Naționale de Mediu este Lucian Alexandru Vasile, fostul adjunct al lui Octavian Berceanu, demis recent de premierul Florin Cîțu. Despre Vasile, angajații din instituție au păreri împărțite.

Fără a avea experiența necesară, asumat și numit în post de partidul din care face parte, Lucian Vasile pare mai degrabă o soluție temporară, de avarie, pentru instituție.

Fiul primarului liberal din comuna Jegălia, județul Călărași, Lucian Vasile (31 de ani) este inginer silvic de profesie. În CV-ul oficial spune că știe la nivel de B2 (participare normală la o conversație) limbile engleză și spaniolă, având studii în Germania și Spania.

Potrivit documentului, Vasile a participat în 2013 în cadrul unui program Erasmus „Silvicultură internațională” la „Facultatea Georg August Universitat Geottingen”. În realitate, universitatea amintită se află în orașul german Gottingen.

Despre studiile din Spania, Vasile arată că au fost în 2011, tot prin Erasmus, la „Facultatea din Palencia, Spania”.

„Mai are de învățat pe poluare”

Părerile colegilor despre noul șef al Gărzii de Mediu sunt împărțite. „Este un om corect, nu e drept ce i se întâmplă acum când a intrat sub lumina reflectoarelor. Nu are experiența lui Berceanu și asta e un handicap. Nu cred că o să reușească să se impună în fața subordonaților”, spune pentru Europa Liberă un funcționar al Gărzii de Mediu.

Acesta continuă: „Este dornic de a învăța, dorea să meargă pe teren, i se potrivea mai bine funcția de adjunct. Silvicultură știe, dar mai are de învățat pe poluare. Cel mai probabil este o numire temporară. Lumea nu vrea să înțeleagă că este o numire politică și că PNL și l-a asumat”.

„Are un vocabular de 300 de cuvinte”

Alt angajat, în schimb, nu-l vede deloc bine pe noul șef. „Experiența lui este zero. A fost luat prin surprindere de PNL și numit în funcție. Este undeva la nivelul 'dac, barză, brânză, varză'. A lucrat la firma tatălui său care știe să taie pădurile. Un simplu executant de partid, cu un vocabular de maximum 300 de cuvinte. În Garda de Mediu fiecare partid și-a pus câte un om care să-i anunțe de eventuale controale. Să nu fie luați prin surprindere de controale. S-a nimerit ca de data asta să fie omul liberalilor. Uneori era exclus din echipele de control pentru a nu anunța șefii de partid. Așa funcționează instituția asta”, ne-a declarat alt angajat.

L-am întrebat pe noul șef al Gărzii de Mediu care sunt planurile sale de viitor și cum își explică faptul că a fost selectat de premier pentru acest post. Lucian Vasile a refuzat însă dialogul.

Avere din terenuri și case

Ultima declarație de avere a lui Vasile este din mai 2021, când a plecat din funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Protejate.

Deține patru terenuri în comunele Jegălia și Unirea din județul Călărași, terenuri în suprafață totală de 4 hectare, toate cumpărate după anul 2017. Mai deține o casă de 1.175 metri pătrați în comuna Unirea și două apartamente, dintre care unul în Năvodari, toate cumpărate în ultimii 3 ani.

Captură din declarația de avere a lui Lucian Vasile, noul șef al Gărzii de Mediu
Captură din declarația de avere a lui Lucian Vasile, noul șef al Gărzii de Mediu

La CEC are datorii de 273.000 de lei și 400.000 de lei la o persoană fizică, împrumut luat pe un an, 2021 fiind termenul limită de restituire.

La capitolul „venituri din alte surse”, Vasile susține că a vândut părțile sociale la societatea Coslo Zinca SRL cu 500.000 de euro, dar a încasat în 2020 doar 100.000 de euro din sumă.

El mai este asociat cu 20 părți sociale la firma SC Cedru Valex SRL. Coslo Zinca are ca obiect de activitate exploatarea forestieră și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 12 milioane de lei, un profit de 1,7 milioane și 72 de angajați.

Cedru Valex are ca obiect de activitate tot exploatarea forestieră și este deținută în proporție de 95% de Aurel Vasile, tatăl noului secretar de stat de la Garda de Mediu.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG