De la cel mai înalt nivel, liderii chinezi i-au avertizat pe responsabilii din teritoriu să nu ascundă evoluția noului coronavirus, potrivit BBC.
Acest virus, care provoacă un tip de nou pneumonie a afectat deja mai bine de 300 de persoane și a omorât 6. Beijingul a anunțat marți alte 80 de noi cazuri, în vreme ce virusul a făcut alte victime la Wuhan, epicentrul epidemiei. A fost deasemenea raportat un caz nou în Taiwan și alte contaminări în Japonia, Coreea de Sud și Thailanda.
Noul coronavirus a debutat în orașul Wuhan din China și se poate transmite de la om la om, în prezent, fiind raportate îmbolnăviri inclusiv în rândul cadrelor medicale, după cum a anunțat Zhong Nanshan, șeful Comisiei Naționale pentru Sănătate de la Beijing. Virusul s-a răspândit și în afara Chinei, fiind confirmate două cazuri în Thailanda, unul în Japonia, iar un altul în Coreea de Sud.
Acest coronavirus, care nu a mai fost semnalat la oameni, ar fi spart bariera speciilor și provine de la animalele infectate vândute la o piață de fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan.
Autoritățile de la Beijing se tem că virusul s-ar putea răspândi foarte repede, pentru că la sfârșitul acestei săptămâni se sărbătorește anul nou chinezesc, iar oamenii și-au cumpărat cu mult timp înainte vacanțe sau bilete de avion sau de tren și vor călători în număr mare atât în interiorul țării, cât și în afară. Potrivit estimărilor, 400 de milioane de oameni sunt așteptați să călătorească în această perioadă.
Noul virus e greu de recunoscut, fiindcă simptomele lui includ febră şi respirație dificilă, similare cu multe alte boli respiratorii.Virusul provine, de altfel, din aceeasi familie de coronavirusuri ca SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), Sindromul Respirator Acut Sever, care a omorât în timpul epidemiei din 2002-2003 circa 800 de oameni la nivel global. La fel ca acest coronavirus, SARS a debutat în China.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, le-a cerut experților în sănătate publică un set de măsuri pentru situația în care noul coronavirus va apărea și în România. În plus, vrea un plan de acțiune suplimentar pentru limitarea îmbolnăvirilor de gripă.
În România nu există încă teste care să depisteze rapid prezența virusului care a omorât 6 persoane în China, dar președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila este optimist și crede că în curând posibilitatea testării va fi disponibilă. Potrivit Mediafax, acesta a declarant că deocamdată „discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile testele comerciale, cum le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față”.
Facebook Forum