Linkuri accesibilitate

 
„Nu mai locuiesc cu familia mea”. Jurnalistul de investigații Hristo Grozev spune ce se întâmplă când îl insulți pe Putin

„Nu mai locuiesc cu familia mea”. Jurnalistul de investigații Hristo Grozev spune ce se întâmplă când îl insulți pe Putin


Jurnalistul de investigații Hristo Grozev.
Jurnalistul de investigații Hristo Grozev.

Jurnalistul de investigații bulgar Hristo Grozev a fost urmărit de agenți ruși ani de zile fără să știe. Apoi a primit un avertisment să nu se mai întoarcă în Europa. După aceea, tatăl său a murit în circumstanțe neclare, iar noi dovezi sugerează că moartea lui ar putea face parte dintr-o operațiune împotriva lui Grozev.

Acest lucru a fost declarat de jurnalist într-un interviu acordat joi postului Channel 4. Întrebat dacă el crede că tatăl său a fost ucis, Grozev a răspuns:

„Nu știu și nu sunt sigur că vreau să știu”. Grozev trăiește acum în exil în Statele Unite, departe de familia sa.

Povestea lui vine la câteva săptămâni după ce, la începutul lunii martie, Curtea Penală Centrală din Londra i-a găsit pe bulgarii Katrin Ivanova, Vania Gaberova și Tihomir Ivanchev vinovați de spionaj în favoarea Rusiei.

Una dintre sarcinile lor a fost răpirea și uciderea lui Grozev și a colegului său, Roman Dobrohotov, din cauza investigației lor privind tentativa de asasinat a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

Cei trei au acționat împreună cu Orlin Rusev, Biser Dzhambazov și Ivan Stoianov, care au fost deja găsiți vinovați. Ei au fost conduși de spionul rus Jan Marsellek, la ordinele serviciului rus de securitate FSB.

Grozev și Dobrokhotov au investigat și alte operațiuni rusești în trecut, inclusiv rolul Moscovei în atacurile cu agent neurotoxic Noviciok asupra lui Serghei Skripal în 2018.

Amenințări la adresa familiei

În martie 2023, când Grozev era în Statele Unite pentru o proiecție la New York a filmului „Navalnîi” – cu puțin timp înainte de decernarea premiilor Oscar, a primit un avertisment din partea serviciilor americane de a nu se întoarce în Europa.

Ulterior, jurnalistul a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat unei instituții de presă austriece. La doar o zi după ce tatăl său a distribuit interviul pe profilul său de Facebook, acesta nu a mai răspuns la apelurile lui Grozev.

Patru zile mai târziu, tatăl a fost găsit mort în locuința sa din apropiere de Viena.

„Încă mai cred și sper că este o coincidență”, spune Grozev.

Inițial, poliția austriacă a considerat cazul suspect, dar ancheta nu a găsit nimic. Recent, însă, Grozev a primit dovezi că grupul care l-a urmărit a fost în apropierea casei tatălui său înainte de moartea acestuia.

„Poliția mi-a arătat fotografii cu această echipă campând în fața apartamentului tatălui meu, iar apoi făcându-și un selfie în fața terasei apartamentului cu o săgeată pe care scrie că aceasta este intrarea”, spune Grozev.

Hristo Grozev
Hristo Grozev

El adaugă că acest lucru îl lasă cu îndoiala că moartea tatălui său ar fi putut avea legătură cu investigațiile sale.

Grozev a mai declarat pentru Channel 4 că, de când a aflat că a devenit o țintă pentru Kremlin, nu mai locuiește cu familia sa.

„Este suficient să spun că trăiesc o viață separată și nu mai locuiesc cu familia mea. Iar acest lucru este probabil cel mai bine din punct de vedere al securității și pentru copiii mei”, spune el.

Cu toate acestea, pe când avea 14 ani, fiica sa a fost cea care a devenit, fără să vrea, parte a investigațiilor lui Grozev, atunci când a recunoscut una dintre persoanele care îl urmăreau pe stradă.

„I-am spus – Sofia, nu încerca să fii ca tatăl tău”, își amintește Grozev. Cu toate acestea, fata i-a făcut o fotografie bărbatului, care s-a dovedit a fi o parte importantă a anchetei ani mai târziu.

„Putin mă urăște”

„După cum aflăm acum din conversațiile descoperite, l-am insultat personal pe [președintele rus Vladimir] Putin și el a fost motorul întregii operațiuni. El mă urăște”, spune Grozev.

Operațiunea împotriva jurnalistului a început pe 14 decembrie 2020, în ziua în care a fost publicată ancheta privind otrăvirea lui Navalnîi.

În aceasta, Grozev și colegii săi descoperă un program la scară largă pentru uciderea oponenților politici, precum și detalii despre viața agenților FSB implicați în acesta. Navalnîi a avut o conversație de aproape o oră cu unul dintre răpitorii săi, care a povestit detalii despre operațiune.

„Am făcut mișto de FSB, serviciul secret preferat al lui Putin”, a declarat Grozev într-un interviu acordat Canalului 4.

Ulterior, Putin a declarat că informațiile din anchetă sunt false și i-a acuzat pe jurnaliști de colaborare cu serviciile secrete americane.

„Acest lucru explică de ce pentru o lungă perioadă de timp acest grup de șase persoane, precum și mulți alții care fac parte din această operațiune, au căutat dovezi fictive, fantastice, că avem vreun fel de legătură cu un serviciu de informații. Și când nu le-au găsit, au fost atât de furioși încât au decis să treacă la răpire sau crimă”, a declarat Grozev.

Acum, Grozev este în exil. El spune că mulți jurnaliști de investigație din Rusia sunt într-o situație similară cu a lui și și-au găsit refugiu în Statele Unite. Potrivit acestuia, până de curând, Statele Unite au fost cel mai mare ajutor pentru jurnaliștii independenți – cu resurse, sancțiuni și informații. Dar acum „toate acestea lucrează în favoarea Rusiei”, a spus Grozev.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG