Linkuri accesibilitate

Numele a peste 31.000 de soldați ruși uciși pe front, confirmate din cercetări independente


Mulți dintre soldații ruși uciși pe front nu sunt înregistrați oficial și nici măcar aduși înapoi acasă, ci sunt îngropați în gropi comune pe front sau incinerați.

Numele a 31.665 de soldați ruși care au murit pe frontul din Ucraina au fost confirmate independent și publicate online.

Cercetarea a fost desfășurată de către postul independent de știri Mediazona și BBC Rusia, din surse deschise. Jurnaliștii au adăugat în septembrie 900 de nume noi pe listă.

Cel puțin 180 de piloți ruși au fost uciși, ceea ce este considerată o pierdere importantă pentru forțele Rusiei. Antrenamentul unui pilot durează între șapte și opt ani, costând peste 3 milioane de euro. Odată cu doborârea unui pilot, se distruge și echipament prețios.

O mare parte dintre morții confirmați de Mediazona sunt foști prizonieri.

Cei mai mulți soldați confirmați morți provin din regiunile Krasnodar (în apropierea Crimeei), Sverdlovsk și Cheliabinsk (la nord de Kazahstan), Rostov (la granița cu Ucraina), precum și în zonele predominant non-ortodoxe Bașkiria și Buriatia de lângă Kazahstan, respectiv de lângă Mongolia.

Numele au fost confirmate de jurnaliștii care au vizitat cimitire, au căutat dovezi în registrele de moșteniri, statistici demografice și istorice.

Până la 10 septembrie, potrivit armatei ucrainene, Rusia a pierdut în jur de 270.000 de soldați, peste 600 de avioane și elicoptere, 4.554 de tancuri, 8.775 de vehicule armate și 8.338 civile, 5,881 de sisteme de artilerie, 4.593 de drone și 19 nave.

Datele Mediazona diferă drastic. Jurnaliștii au găsit informații despre morțile a aproximativ 47.000 de bărbați ruși sub 50 de ani. Alți 125.000 ar fi fost răniți serios, inclusiv cei eliberați din armată din pricina rănilor.

Ultimele cifre ale morților de pe front au fost anunțate de către oficialii ruși în septembrie 2022, când ministrul Apărării Serghei Șoigu a transmis că se înregistraseră 5.937 de morți. Cifra pare minusculă, chiar și comparată cu datele colectate de către Mediazona.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG