Linkuri accesibilitate

Nume vehiculate pentru funcția de premier: Cîțu, Ciucă, Bolojan, Hellvig și Virgil Popescu


România - Președintele Klaus Iohannis
România - Președintele Klaus Iohannis

La câteva ore de la retragerea președintelui PNL, Ludovic Orban, din fruntea guvernului au început deja speculațiile cu privire la numele celui care va primi sarcina creării noii echipe de guvernare.

Printre numele vehiculate se află Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, actual director al SRI. Liberalii discută și despre varianta nominalizării lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru șefia Executivului, scrie site-ul televiziunii Digi 24.

Numele lui Ilie Bolojan, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, fost primar al Oradei, este vehiculat, de asemenea, în mediile liberale, deși sunt puține șanse ca Bolojan să lase șefia CJ pentru care a luptat pentru a implementa și acolo modelul de gospodărire cu fonduri europene cu care și-a pus amprenta la primărie.

Inclusiv numele interimarului Nicolae Ciucă, de la șefia Ministerului Apărării Naționale, desemnat să preia conducerea guvernului până la desemnarea titularului, a fost vehiculat pe lista scurtă de propuneri. Un alt nume este cel al lui Florin Cîțu. El a mai fost desemnat în februarie la șefia guvernului liberal, după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură, dar și-a depus mandatul înainte de votul de învestitură din parlament, pe fondul crizei de coronavirus.

Marți, președintele Iohannis se va întâlni cu liderii PNL. El a anunțat luni seară, înainte ca Ludovic Orban să-și depună mandatul de premier, că va demara cât mai repede consultări cu partidele din noul parlament și a vorbit de „cristalizarea” unei opțiuni de centru-dreapta, după cum o arată rezultatele parțiale din acest moment.

„PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice. Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier iar la scurt timp președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a ministrului Nicolae Ciucă, titularul de la Apărare, la șefia interimară a guvernului. ​

Orban a spus că va contribui, însă, la crearea unei majorități parlamentare care să dea viitorul guvern, una fără PSD.

„Obiectivul meu e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei ce va urma e de a fi implicat în negocierile pentru un guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului desemnat de președinte. Am încredere că în negocierile ce vor fi declanșate, vocea rațiunii va triumfa”, a spus Ludovic Orban.

PNL s-a clasat la alegerile parlamentare de duminică pe locul doi, la cinci procente de PSD care a obținut 30%. Următorul clasat este USR PLUS cu 15 procente, așa cum o arată rezultatele parțiale.

XS
SM
MD
LG