Linkuri accesibilitate

NYTimes: Agentul de influență care l-a dus pe Dragnea la învestirea lui Trump. Patru concluzii


Lobbystul american Elliott Broidy

The New York Times publică un articol detaliat despre Eliott Broidly, cel le-a înlesnit oficialilor accesul la învestirea pre;edintelui american Donald Trump

Elliott Broidy şi-a croit drum prin şcoală până la o spălătorie şi ulterior a devenit la fel de bogat în calitate de proprietar de fond speculativ şi de contractant militar. Pe parcurs, el a ajuns şi un pilon al comunităţii evreieşti din Los Angeles şi un influent colector de fonduri republican, așa își începe Eileen Sullivan, articolul din The New York Times

În primele zile ale administraţiei Trump, Broidy a acţionat pentru a influenţa relaţiile externe ale Americii. El este cercetat la nivel federal pentru posibila violare a legilor lobby-ului. Iar aranjamentele lui cu guvernul Emiratelor Arabe Unite şi cu un finanţist malaez constituie un subiect special de interes pentru procurori, potrivit The New York Times, preluat de Rador.
Iată câteva concluzii desprinse din articolul

Un asociat al dlui Broidy a fost plătit de Emiratele Arabe Unite

În săptămâna de festivităţi din preajma inaugurării [preşedintelui Trump - n.trad.] dl Broidy s-a întâlnit cu un consilier al Emiratelor Arabe Unite (EAU), George Nader, pe care îl considera o poartă de acces la ocazii de afaceri potenţial profitabile în Orientul Mijlociu.

De-a lungul următoarelor câteva luni, cei doi ai colaborat strâns, în timp ce dl Nader era plătit cu milioane de dolari de EAU. În acelaşi interval de timp, dl Broidy a iniţiat o campanie împotriva Qatarului, o ţară mică din Orientul Mijlociu pe teritoriul căreia se află baze militare americane şi care este considerată de vreme îndelungată un aliat strategic al SUA.

Având acces la preşedinte şi la alţi demnitari, dl Broidy i-a promovat pe rivalii regionali ai Qatarului, Arabia Saudită şi EAU, două ţări de la care urmărea să obţină sute de milioane de dolari sub forma de contracte cu firma sa privată de securitate şi informaţii, Circinus. Procurorii federali investighează în prezent aceste conexiuni financiare.

Donaţii către grupuri de reflecţie şi o organizaţie non-profit au fost făcute ca parte a campaniei anti-Qatar

Ca parte a campaniei anti-Qatar, dl Broidy a donat 240.000 de dolari unei instituţii de presă non-profit, American Media Institute. Respectiva organizaţie a produs articole critice la adresa Qatarului şi altele favorabile clienţilor şi potenţialilor clienţi ai dlui Broidy.

Dl Broidy a mai donat bani şi către Foundation for Defense of Democracies şi Hudson Institute, două grupuri de reflecţie din Washington, pentru conferinţe la care au luat cuvântul persoane critice la adresa Qatarului. Dl Broidy a declarat că donaţiile au provenit din banii săi personali. Însă în unele conversaţii cu dl Nader, dl Broidy i-a descris pe saudiţi şi EAU drept clienţi ai campaniei de lobby.

Efectul exact al campaniei anti-Qatar a dlui Broidy nu este clar, însă la numai câteva luni de la învestire, dl Trump s-a lăudat că lui i-a aparţinut decizia Arabiei Saudite de a izola Qatarul.

Broidy era un avid jucător al jocului influenţei de la Washington

În 2009 Broidy a fost ostracizat de republicani după ce a admis că mituise oficiali ai statului New York pentru a obţine o investiţie a fondului de pensii al aceluiaşi stat. Însă dl Broidy şi-a recâştigat statutul atunci când a devenit un principal colector de fonduri pentru campania electorală a dlui Trump şi pentru inaugurarea lui, fapt ce i-a asigurat o a doua şansă de a fi unul dintre mediatorii puterii în Partidul Republican.
Din această poziţie înaltă, dl Broidy a oferit acces la inaugurare unor oficiali din Angola, Republica Congo şi România - trei ţări pe care el le curta pentru a obţine contracte ce ar fi putut valora până la 266 milioane de dolari.

Accesul dlui Broidy la Trump, în calitate de om cu un trecut pătat, nu e ceva unic

Broidy a devenit vicepreşedinte financiar al Comitetului Naţional Republican. El a demisionat anul trecut după ce s-a aflat că acceptase să plătească 1,6 milioane de dolari în schimbul discreţiei unui fost model Playboy cu care avusese o aventură. Fostul avocat personal al dlui Trump, Michael D. Cohen, a fost cel care l-a consiliat pe dl Broidy în privinţa acelui aranjament.
Alte administraţii au cercetat amănunţit trecutul susţinătorilor lor influenţi, dar pentru actuala administraţie aceasta pare a fi o prioritate inferioară.
De exemplu, Paul Manafort, fostul preşedinte al campaniei electorale a dlui Trump, a câştigat milioane de dolari muncind pentru dictatori şi mari afacerişti străini. Dl Manafort se află în prezent la închisoare pentru infracţiuni financiare.
Preşedintele comitetului inaugural al dlui Trump şi totodată prietenul apropiat al acestuia, Thomas J. Barrack Jr., este cercetat acum pentru posibile violări ale legislaţiei privitoare la lobby.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG