Linkuri accesibilitate

Artistă din Siberia, 9 ani de închisoare pentru trădare. A trimis 30 de dolari în Ucraina


Tatiana Laletina
Tatiana Laletina

Un tribunal din Tomsk, Siberia, a condamnat-o pe artista Tatiana Laletina, de 21 de ani, la 9 ani de închisoare, pentru înaltă trădare, scrie Mediazona, care citează site-ul instanței.

Artista a transferat 30 de dolari într-un fond de sprijinire a Ucrainei invadate de Rusia: 10 dolari pe 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, și 20 de dolari două săptămâni mai târziu.

Tânăra este arestată încă din luna februarie, a anunțat un apropiat al artistei.

Ofițerii FSB, serviciu rus de securitate, au aflat despre cel de-al doilea transfer când au venit la Laletina în legătură cu primul transfer și au avut acces la corespondența acuzatei cu cea mai bună prietenă a ei care locuiește în Ucraina.

Laletina ar fi pus că este mulțumită de pedeapsa de 9 ani pentru că știe că risca până la 12 ani de închisoare. Tribunalul din Tomsk a impus o pedeapsă sub minimul prevăzut în articolul penal care incriminează trădarea în Rusia.

Detaliile dosarului împotriva Laletinei nu au fost anunțate oficial. Un prieten al artistei a anunțat că tânăra a fost reținută pe 26 februarie pentru că ar fi donat 30 de dolari forțelor armate ucrainene.

Se știe că sub pseudonimul Teatya, tânăra conducea un canal de telegram cu animații bazate pe jocul Gemshin Impact.

Avocatul și mama fetei au refuzat să facă vreun comentariu, scrie Mediazona.

Pe 11 iulie, în Regiunea Autonomă Evreiască, din Orientul Îndepărtat, la granița cu China, un student a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru înaltă trădare, pentru că ar fi colaborat cu Serviciul de Securitate al Ucrainei.

În 2023, în Rusia, numărul cazurilor de înaltă trădare s-a dublat, iar în ultimii zece ani a crescut de aproape zece ori, scrie Primul Departament, o publicație a comunității de avocați și jurnaliști din Rusia care și-a luat numele după primul departament al serviciului secret rus care investighează cazurile de înaltă trădare în Rusia.

862 de persoane au fost condamnate pentru infracțiuni împotriva fundamentelor ordinii constituționale și a securității statului rus, inclusiv în temeiul articolelor de trădare, spionaj și cooperare confidențială cu state străine.

Proiectul media pentru drepturile omului Avtozak scrie că 547 de recruți au fost acuzați după ce au incendiat birourile militare de înregistrare și înrolare și alte facilități de la începutul războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG