Linkuri accesibilitate

O colaboratoare a Europei Libere a fost arestată în Daghestan


Iulia Vișnevțkaia, colaboratoare a Europei Libere și corespondentă a revistei „Russkiy reporter”.
Iulia Vișnevțkaia, colaboratoare a Europei Libere și corespondentă a revistei „Russkiy reporter”.

Realizatoarea de filme documentare, jurnalistă și colaboratoare a Europei Libere, Iulia Vișnevțkaia, a fost arestată împreună cu alte câteva zeci de persoane în republica federativă rusă Daghestan, în timp ce relata despre o manifestație de protest neautorizată împotriva mobilizării ordonate de Kremlin pentru a sprijini războiul din Ucraina, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Vișnevțkaia a fost reținută împreună cu mai alți jurnaliști pe 26 septembrie în capitala Daghestanului Mahacikala, potrivit lui Idris Iusupov și Serghei Ainbinder, doi ziariști reținuți și ei.

Iusupov și Ainbinder au spus că poliția a confiscat telefoanele mobile de la cei mai mulți dintre jurnaliștii arestați, care au fost ținuți în detenție fără acces la avocați.

Cei doi au spus că au fost eliberați după 17 ore, iar Iusupov a declarat Europei Libere că mai mult de 100 de femei și bărbați se află încă în arest și că toți au fost acuzați de delicte administrative, urmând să apară în fața unui tribunal.

Arestările au avut loc după ce sute de persoane au protestat la Mahacikala pe 26 septembrie, la o zi după ce o altă demonstrație, la care au luat parte în majoritate femei, s-a terminat cu reținerea a aproximativ 120 de persoane.

Opt dintre cei reținuți duminică au fost puși sub acuzare pentru delicte penale.

Proteste contra decretului de mobilizare parțială anunțat de președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie au avut loc în ultimele zile în mai multe orașe din Rusia, inclusiv la Moscova și St. Petersburg.

Potrivit OVD-Info, o organizație pentru drepturile omului care monitorizează arestările politice din Rusia, aproape 2.500 de persoane au fost arestate din 21 septembrie încoace pentru că au demonstrat împotriva mobilizării ordonate de Vladimir Putin.

Criticile la adresa așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Rusiei în Ucraina sunt pedepsite cu ani grei de închisoare.

XS
SM
MD
LG