Linkuri accesibilitate

Teologul Paul Palencsar: Îndemnul jihadist al patriarhului Kirill al Moscovei este anticreștin, chiar diavolesc


Despre Patriarhul Kirill I a Moscovei, teologul român Paul Palencsar spune că „pur și simplu a acceptat ca Biserica să fie, sub mandatul său, cumpărată pe bani și contra privilegii” pentru sine și camarila din jurul său.
Despre Patriarhul Kirill I a Moscovei, teologul român Paul Palencsar spune că „pur și simplu a acceptat ca Biserica să fie, sub mandatul său, cumpărată pe bani și contra privilegii” pentru sine și camarila din jurul său.

Îndemnul mobilizator al Patriarhului Kirill I al Moscovei la moarte în războiul din Ucraina, pentru „spălarea de păcate” nu are nimic creștin, ci este mai degrabă unul „diavolesc” spune teologul Paul Palencsar într-un interviu acordat Europei Libere.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, le-a spus adepților săi că „jertfa în timpul îndeplinirii datoriilor tale militare spală toate păcatele”.

„Nu cred că poporul rus va înghiți până la capăt această manipulare, dovadă că deja rușii se cam trezesc. Din păcate, trezirea lor e târzie și expresie a lașității și nepăsării lor de până acum. Să sperăm că de acum înainte vor înțelege că cu Vladimir Putin la cârmă, întreaga Rusie este în pericol și viitorul lor al copiilor, al nepoților lor, de asemenea.”

Comentariile patriarhului în timpul predicii sale de duminică, 25 septembrie, au venit pe fondul protestelor la nivel național și al criticilor internaționale față de recentul anunț al Kremlinului de mobilizare masivă, numită „mobilizare parțială”, pentru refacerea forțelor rusești care luptă în Ucraina.

„Dacă nu privim chipul patriarhului Kirill când rostește aceste îndemnuri și doar îl auzim, avem sentimentul că ascultăm un mollah, un ayatollah de undeva din Iran (...), un terorist gen stat islamic care îi îndeamnă pe supuși, pe adepți să moară în numele unei cauze iluzorii care aduce până la urmă moartea tuturor, colapsul general”, spune Palencsar.

„Rusia a devenit o pușcărie. O țară cât un lagăr”

Cât valorează pentru societatea rusă mobilizarea făcută de Kirill o arată chiar exodul rușilor către granițele țării, spune Palencsar.

Dacă ar fi avut vreun ecou mobilizator îndemnul prelatului ortodox rus, atunci n-ar mai fi la granițele Rusiei atât de mulți oameni „care doresc efectiv să scape din ceea ce a devenit Rusia acum: o pușcărie, o țară cât un lagăr. De fapt, asta este Rusia lui Vladimir Putin acum”.

„În momentul în care războiul a ajuns la ușile rușilor „și nu mai e doar undeva departe și iese din televizorul rusului de rând și îl cheamă la încorporare, cred că atunci devin surzi, imuni la forme din acestea de manipulare fie ele venite chiar din partea capului Bisericii Ortodoxe a Rusiei”, este de părere teologul român.

Despre Patriarhul Kirill spune că este „demisionar din punct de vedere moral”, pentru că nu se ridică la înălțimea misiunii sale: aceea de a reda celor robiți eliberarea, de a vorbi cu iubire de oameni.

„Pentru că niciodată Isus Hristos nu a îndemnat pe alții să moară pentru El, ci El însuși moare pentru întreaga omenire. Deci, îndemnul său, care trimite la moarte milioane de oameni, este cel puțin siderant. Cu totul ieșit din litera Evangheliei fără măcar un pic de spirit hristic (....) ​anticreștin total, chiar diavolesc. El nu mai are nimic nimic creștin”, a spus Paul Palencsar.

El spune că atunci când Kirill a renunțat la principiile evanghelice, nu a făcut decât să transforme Biserica Ortodoxă Rusă „într-o debara a statului pe care Vladimir Putin îl conduce în mod dictatorial și criminal.”

„O debara și politică și morală. Pur și simplu a acceptat ca Biserica să fie, sub mandatul său, cumpărată pe bani și contra privilegii, de care Patriarhul Kirill și camarila din jurul său au parte și beneficiază.”

Oficialii occidentali estimează că Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime de când a invadat Ucraina în februarie.

Oficialii ruși au spus că proiectul se va concentra pe rezerviști și va adăuga 300.000 de soldați pe frontul din Ucraina.

Despărțiri ale familiilor din Rusia în urma mobilizării ordonate de Vladimir Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

Dar mass-media rusă a spus că adevărata țintă este de 1 milion de noi soldați, iar relatările presei și înregistrările video de pe rețelele de socializare arată că sunt înrolați bărbați fără experiență și care depășesc vârsta pentru recrutare, atrăgând inclusiv critici ale vocilor pro-Kremlin.

Kirill, un susținător proeminent al președintelui Vladimir Putin, a fost avertizat de Papa Francisc să nu devină „băiețelul de altar al lui Putin”, după ce a „binecuvântat” invadarea Ucrainei.

Kirill a susținut chiar că rușii au făcut o „faptă eroică” ucigând ucraineni.

„Știm că mulți mor astăzi pe câmpurile de luptă”, a spus Kirill la o biserică de lângă Moscova pe 25 septembrie, citat de RFE/RL.

„Biserica se roagă ca această bătălie să se încheie cât mai curând posibil, ca cât mai puțini frați să se ucidă unul pe altul în acest război fratricid”, a spus Kirill.

„Biserica realizează că dacă cineva, mânat de simțul datoriei și de nevoia de a-și onora jurământul, rămâne loial vocației sale și moare în timp ce își îndeplinește datoria militară, atunci, fără nicio îndoială, face o faptă care este egală cu sacrificiul”.

După ce Putin a anunțat mobilizarea militară pe 21 septembrie, Kirill a fost citat de presa de stat rusă spunând că „pericolul planează asupra poporului ucrainean”, susținând că forțele neidentificate încearcă să-i transforme din „parte a Rusiei sfinte unite într-un stat ostil Rusiei.”

Kirill vede invadarea Ucrainei de către Rusia ca ultimul bastion al luptei împotriva unui Occident decadent și susține că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”.

Aproximativ 34% dintre credincioșii ortodocși din Ucraina se identifică cu principala Biserică Ortodoxă a Ucrainei, care în 2019 a fost recunoscută oficial ca separată de Patriarhia Moscovei de către șeful spiritual al creștinismului ortodox, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.

Aproximativ 14% din comunitatea ortodoxă a Ucrainei este membră a Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina, potrivit unui studiu din 2020.

„Nu l-am auzit pe acest patriarh Kirill să spună nimic de când a început acest război, pe 24 februarie 2022, nimic pentru a mângâia victimele din Ucraina pentru a opri această vărsare de sânge, pentru a fi alături de fiii săi duhovnicești din Ucraina”, spune Paul Palencsar.

Un patriarh care „a făcut pactul cu diavolul”

În urma invaziei Rusiei din februarie, aproximativ 400 de parohii ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina care au rămas loiale lui Kirill au rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă din cauza poziției patriarhului față de invadarea Ucrainei.

„Nu numai că nu a reușit să condamne agresiunea militară a Rusiei, dar nu a reușit să găsească cuvinte pentru suferința poporului ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al bisericii, Arhiepiscopul Clement despre poziția lui Kirill în luna mai a acestui an.

Câteva zile mai târziu, Kirill a spus că înțelege decizia de a întrerupe legăturile pe fondul invaziei Moscovei, dar a susținut că „spiritele răului” încearcă să dezbine poporul ortodox din cele două țări.

Peste 150 de clerici ortodocși ruși au cerut oprirea războiului într-o scrisoare deschisă pe 1 martie. Kirill nu a fost printre cei care au semnat-o.

„În mod șocant Patriarhul Kirill îi îndeamnă pe fiii săi duhovnicești să se măcelărească. Și, după ce patriarhul acesta va fi murit și va fi istorie, el va rămâne în istorie ca un patriarh care a făcut pact cu diavolul, un patriarh care a acceptat crima ca mod de a fi până la urmă și crima începută de Vladimir Putin din interiorul Rusiei, nu de azi de ieri”, spune teologul român Paul Palencsar.

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva lui Kirill în iunie, ca parte a unui pachet care vizează pedepsirea Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Măsura a venit la scurt timp după ce UE a renunțat la o propunere similară de sancționare a lui Kirill în urma opoziției din partea Ungariei, un membru al blocului prietenos cu Rusia.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe la acea vreme, a spus în mai, când a fost întrebată despre posibilitatea de a-l sancționa pe Kirill că „nimeni nu este ferit de sancțiunile noastre”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG