Coordonatorul Cancelariei președintelui interimar al României, Cristian Diaconescu, a declarat vineri, 11 aprilie, că delegația Congresului Statelor Unite se va întâlni cu oficiali de „la toate nivelele semnificative şi decizionale din România”.
Cristian Diaconescu nu a dat alte detalii într-o declarație pentru Antena 3 CNN, dar a spus că dialogul cu partenerul strategic american va avea ulterior „şi o dezvoltare, până la sfârşitul acestei luni”.
Despre informațiile publicate recent în presa americană privind o eventuală reducere a numărului de militari americani în Europa de est, inclusiv în România, consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat că „s-ar putea să existe o repoziţionare a forţelor militare americane”.
„Dar aici depinde foarte mult de rezultatul contextelor bilaterale şi, din acest punct de vedere, lucrăm șapte zile, 24 de ore, ca să nu avem surprize”, a mai spus el.
Coordonatorul Cancelariei Președintelui României a mai spus la Antena 3 că, deocamdată, „nu există niciun fel de semnale în ceea ce priveşte dezangajarea Statelor Unite”.
Diaconescu a admis însă că „există cuvântul reevaluare, atunci când se transmit o serie de mesaje în ceea ce priveşte poziţionarea americană, dar această reevaluare nu înseamnă desistare”.
Ministerul Apărării Naționale a transmis pe 8 aprilie că, în prezent, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii.
Delegația americană a discutat vineri, 11 aprilie, la Bruxelles cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu mai mulți europarlamentari, inclusiv cu vicepreședintele Legislativului Uniunii, eurodeputatul Nicu Ștefănuță.
Nicu Ștefănuță a transmis că delegația americană „House Democracy Partnership” a fost formată din congresmeni republicani și democrați:
- Vern Buchanan (R-FL)
- Rep. Dina Titus (D-NV)
- Rep. Lloyd Doggett (D-TX)
- Rep. Robin Kelly (D-IL)
- Rep. Ted Lieu (D-CA)
- Rep. Neal Dunn (R-FL)
- Rep. Kevin Hearn (R-OK)
- Rep. Ilhan Omar (D-MN)
- Rep. Claudia Tenney (R-NY)
- Rep. Anna Paulina (R-FL)
Potrivit vicepreședintelui Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, cele două delegații au discutat despre:
- „Întărirea democrațiilor și contracararea amenințărilor venite din partea Federației Ruse în special în ceea ce privește interferența în alegeri și dezinformarea;
- Ajutor pentru Ucraina și Republica Moldova;
- Sprijin pentru societatea civilă;
- Menținerea unui dialog transatlantic deschis în ceea ce privește relațiile cu China și provocările care vin de la Beijing.”
Potrivit aceleiași surse, delegația Congresului SUA va vizita în cursul următoarelor zile, Republica Moldova, România și Grecia.
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a declarat pentru Europa Liberă că congresmenii americani care vizitează Europa acum se ocupă de monitorizarea democrației în lume.
„Misiunea lor este să vadă în mai multe țări în care sunt alegeri – Republica Moldova, România, Grecia, și să discute cu partenerii despre influența Rusiei, impactul știrilor false, dezinformare. Impresia a fost foarte pozitivă. Ei vor raporta Congresului American”, a explicat liderul Parlamentului European.
Întrebat dacă va conta sau nu pentru SUA că Bucureștiul va explica direct congresmenilor cum și de ce s-au anulat alegerile prezidențiale din 2024, Nicu Ștefănuță a răspuns: „Da, va conta foarte mult!”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.