Linkuri accesibilitate

O jurnalistă ucraineană dispărută de un an a apărut în custodia rușilor


Jurnalista ucraineană Victoria Roșchina
Jurnalista ucraineană Victoria Roșchina

Jurnalista ucraineană Victoria Roșchina, care a dispărut în august anul trecut în zona ocupată de Rusia a regiunii Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a apărut în custodia Rusiei.

Ministerul rus al Apărării l-a informat pe tatăl jurnalistei marți, pe 28 mai, că fiica sa a fost închisă de autoritățile rusești, fără nicio explicație privind motivele reținerii ei.

„Conform informațiilor disponibile, Victoria Vladimirovna Roșchina a fost reținută și se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse”, se arată în scrisoarea ministerului.

Pe pagina Cartierului General de Coordonare pentru Tratarea Prizonierilor de Război scrie că statutul Roșchinei este cel de „captivitate”, notează publicația.

Timp de aproape nouă luni nu s-a știut nimic despre soarta tinerei.

Roșchina a transmis zilnic despre invazia rusească în Ucraina încă din primele zile, din februarie 2022.

Ea a mai fost reținută și în martie 2022, pentru 10 zile, de autoritățile din orașul Berdiansk, ocupat de ruși.

Pe 27 iulie 2023, Roșchina a părăsit Ucraina în drum spre Polonia. Trei zile mai târziu plănuia să meargă prin Rusia până în estul Ucrainei.

Ultima dată când s-a mai știut ceva de ea a fost pe 3 august. Ea a mai spus apoi că a trecut prin câteva zile de controale la frontieră, dar nu a explicat unde se află exact.

Victoria Roșchina a colaborat cu Ukrainska Pravda și International Women Working in the Media Foundation (IWMF).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG