Linkuri accesibilitate

O lună de război. Cum s-a făcut praf mitul armatei lui Vladimir Putin


Multe dintre tancurile cu care Rusia a invadat Ucraina sunt vechi și nu pot face față rachetelor Javelin cu care ucrainenii le atacă.
Multe dintre tancurile cu care Rusia a invadat Ucraina sunt vechi și nu pot face față rachetelor Javelin cu care ucrainenii le atacă.

O lună de distrugeri, de crime asupra civililor, de orașe bombardate și, unele, șterse de hartă. Un bilanț tragic pentru ucraineni. Dar și pentru Vladimir Putin, care a arătat lumii că măreția armatei sale este un mit. O lună fără nicio victorie.

„Deja o lună. Atât de mult. Mi se frânge inima, sunt frânte inimile tuturor ucrainenilor şi ale tuturor oamenilor liberi de pe planetă (…) Ieşiţi în pieţe, pe străzi! Faceţi-vă văzuţi şi auziţi! Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, pacea contează. Ucraina contează”, este apelul președintelui Zelenski la o lună de la invazia rusească.

Președintele Volodimir Zelenski, apel la proteste în toată lumea în sprijinul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:05 0:00

24 martie este și ziua reuniunii extraordinare a NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că invazia rusă în Ucraina este cea mai mare amenințare la adresa securității acestei generații și a promis că Alianța va ajuta Ucraina cu mai multe provizii militare, cu sprijin cibernetic, dar și cu ajutor pentru apărarea împotriva amenințărilor nucleare și biologice.

Ulterior, șefii de stat și de guvern din statele membre au cerut într-o declarație comună în termeni categorici încetarea focului și retragerea Armatei Rusiei din Ucraina.

O lună fără nicio victorie

A trecut o lună de când Putin își vede spulberate planurile de a ocupa Ucraina în câteva zile și a demonstra lumii libere supremația sa militară.

O lună de când armata sa nu a reușit să obțină nicio victorie importantă, răzbunându-se în schimb pe civili și orașele care i-au opus rezistență, ca Mariupolul, pe care le rade din temelii. Acesta este prețul pe care ucrainenii îl plătesc pentru ceea ce Volodimir Zelenski spune că este „războiul pentru liberate”, pentru „libertatea tuturor oamenilor din Europa”.

De aceea, în mesajul de joi, Volodimir Zelenski spune textual „vom vedea la aceste trei sumituri cine ne este partener, cine ne este prieten, cine ne trădează pentru bani, Nu am primit încă avioane, anti-rachete moderne, nu am primit tancuri și vehicule blindate, echipamente anti-nave”.

Imagini filmate cu drona arată amploarea dezastrului din Mariupol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Ce merge prost în războiul lui Putin

După o lună este însă clar că ceva nu a mers bine în războiul lui Putin, iar analizele experților militari americani și britanici au arătat care au fost problemele și greșelile făcute.

Subestimarea forțelor și determinării ucrainene a fost dublată de o supraestimare a propriilor forțe armate. Rusia are un buget anual de apărare de peste 60 de miliarde de dolari, în comparație cu cheltuielile Ucrainei de puțin peste 4 miliarde de dolari.

Dar, spune un oficial militar britanic, citat de BBC, o mare parte din investițiile Rusiei au fost cheltuite pentru programul nuclear și diverse experimente, care au inclus dezvoltarea de noi arme, cum ar fi rachetele hipersonice.

Pierderile rusești

Rusia a pierdut într-o lună de război 15.800 de militari, 1.597 vehicule armate, 108 avioane, 124 de elicoptere și 530 de tancuri. ( surse ucrainene)

Publicaţia pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda (KP) a publicat, luni, un articol în care care citează ministerul Apărării de la Moscova, potrivit căruia 9.861 de militari ruşi au murit în Ucraina și 16.153 au fost răniți. Ulterior, articolul a fost şters de pe site.

Ucraina, cimitir de tancuri

Rusia a construit cel mai avansat tanc din lume - T-14 Armata, dar care a fost văzut doar în Piața Roșie, la parada de ziua armatei, nu și pe front. Aici Rusia a trimis în bună măsură vechile tancuri, care, după o lună de război au suferit pierderi serioase. Imaginile cu tancuri carbonizate, abandonate sau împotmolite în noroaie au umplut Internetul.

De fapt, Ucraina s-a transformat într-un cimitir de tancuri rusești. Oryx , un site de informații open source condus de analistul Stijn Mitzer, raporta că Rusia ar fi pierdut în total 214 tancuri și 1.292 de vehicule.

Tancuri rusești distruse, regiunea Sumy, 7 martie 2022
Tancuri rusești distruse, regiunea Sumy, 7 martie 2022

Departamentul de Apărare al SUA a estimat și el că Rusia pierde aproximativ 50 de vehicule pe zi. Analiștii susțin că tancurile distruse în ultimele săptămâni reprezintă probabil cel mai mare număr de blindate distruse într-o perioadă atât de scurtă de la al Doilea Război Mondial.

Tancurile rusești care sunt distruse de forțele ucrainene par să nu aibă sistemele moderne dezvolvate de armatele occidentale, cum ar fi panourile care eliberează presiunea unei explozii interne și reduc astfel pericolul pentru un tanc și pentru echipajul acestuia, susține Veli-Pekka Kivimaki, lector la Universitatea Johns Hopkins.

Potrivit generalului (r) american, Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane în Europa, tancurile rusești sunt „cutii de chibrituri”. Adică, pe lângă faptul că sunt înghesuite, iau foc rapid din interior.

„Echipajul are mari probleme să vadă ca lumea infanteria care te atacă, nu există blindaj reactiv în zonele de deasupra (acolo unde lovesc rachetele Javelin). Dacă sunt lovite, tancurile încep să ardă și apar explozii secundare. Dacă sunt lovite, echipajul are mari probleme să iasă rapid”, spune Hertling contul său de Twitter, care, la bază, este tanchist.

Iar transportoarele blindate de luptă rusești sunt „și mai rele”, susține el. „ Au rezervoarele de combustibil în spate, la uși. Ard rapid și puternic, echipajul nu poate ieși rapid”.

„E ușor de înțeles de ce ucrainenii cu un sistem Javelin au avantajul într-o confruntare directă”, conchide Hertling.

În plus, tancurile rușilor par să aibă probleme cronice de întreținere, așa cum demonstrează numărul mare de vehicule abandonate, multe ruginite și într-o stare proastă.

…. Și cimitir de camioane militare

După aproape o lună de la invazia rusească, armata ucraineană a distrus nu mai puțin de 485 de camioane rusești, scrie revista Forbes într-o analiză.

Aceasta reprezintă mai mult de o zecime din camioanele care aparțin celor 10 brigăzi de „suport tehnic-material” ale armatei ruse, care transportă provizii, muniție și trupe proaspete de la capete de cale ferată la formațiunile de linie din față.

Este motivul pentru care, încă din primele zece zile ale invaziei, Rusia a început să transporte vehicule civile în zona de război, probabil într-un efort de a compensa pierderile de camioane militare.

Imagine din Mariupol, unul dintre cele mai afectate orașe ucrainene de invazia rusească.
Imagine din Mariupol, unul dintre cele mai afectate orașe ucrainene de invazia rusească.

Dar, un Ural-375D civil cu un Ural-4320 militar nu poate fi comparat din punct de vedere al performanței în condițiile brutale ale unui război mecanizat, spune Forbes.

„Reticențele de a manevra în afara țării, lipsa controlului spațiului aerian și capacitățile limitate de legătură și de comunicații împiedică Rusia să-și aprovizioneze efectiv trupele de avans chiar și cu produse esențiale de bază, cum ar fi alimente și combustibil”, spune Agenția de Informații pentru Apărare din Marea Britanie, citată de Reuters.

O echipă din Ucraina strânge trupurile militarilor ruși căzuți pe front pentru a le oferi în locul propriilor prizonieri de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00

Fără comunicații securizate

O bună parte din trupele trimise pe front în Ucraina pur și simplu nu au fost dotate cu sisteme de comunicații securizate. După cum observă analiștii militari, unitățile rusești au fost nevoite să folosească sisteme vechi de comunicații, ce le-au permis adeseori ucrainenilor să intercepteze și să descifreze comunicațiile rușilor aproape în timp real.

E o campanie neimpresionantă a rușilor, începând cu înțelegerea câmpului de luptă și a adversarului, în fiecare aspect al campaniei, până la operațiunile micilor unități, s-au dovedit teribil de inadecvați. Și se confruntă cu un inamic care este absolut hotărât, surprinzător de capabil, foarte inovator și plin de resurse și luptă pe teren propriu.

Într-un interviu pentru CNN, fostul comandat al forțelor americane din Irak și Afganistan, dar și fostul șef al CIA, generalul David Petraeus spune că armata rusă nu beneficiază de un sistem eficient de comunicații.

„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei” , spune generalul american.

O investigație The News York Times redă interceptările unor comunicații dintre tanchiștii ruși făcute de ucraineni. Dialogurile arată dezordinea, confuzia și lipsurile cu care se confruntă soldații.

Problema nesecurizării comunicațiilor este una veche în armata rusă și a ieșit în evidență în timpul invaziei din Georgia din 2008, atunci când comandanții ruși au fost nevoiți să folosească fie telefoane mobile comerciale sau chiar poșta militară din cauza lipsei echipamentelor de comunicații.

Un an mai târziu Ministerul Apărării rus își propunea să elimine complet această problemă și anunța introducerea unui sistem nou nouț de comunicații securizate, Azart, un sistem prezentat ca fiind de ultimă generație. Producătorul acestuia, Angstrem, era deținut de unul din consilierii lui Medvedev, atunci președintele Rusiei, și care îi încredințase personal acest contract.

Doar 60.000 de astfel de aparate au intrat în dotarea forțelor militare ruse, în condițiile în care doar în Ucraina au fost desfășurați 190.000 de militari, iar experții militari ruși au subliniat că aceste aparate nu au fost niciodată de încredere în rândul armatei.

„În rândul trupelor desfășurate în Siria, telefoanele Azart erau folosite doar în cadrul bazelor militare, în afara lor, toată lumea folosea telefoane mobile comerciale sau walkie-talki-uri chinezești”, a explicat Vladimir Orlov pentru RFE/RL.

Pompierii ucraineni sting un incendiu la un depozit după un bombardament la Kiev, Ucraina, joi, 17 martie 2022.
Pompierii ucraineni sting un incendiu la un depozit după un bombardament la Kiev, Ucraina, joi, 17 martie 2022.

Fără supremație aeriană

Serviciile de informații ale Statelor Unite anticipau cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului că o invazie va începe cu un asalt devastator al Rusiei asupra capabilităților aeriene ale Ucrainei, ceea ce nu s-a întâmplat.

Înainte de invazie, Rusia avea în jur de 1.500 de avioane doar din categoria celor de luptă și folosește versiuni moderne ale aeronavelor sovietice, precum Su-30, Su-33 și Su-35. Rusia are, de asemenea, avioane de atac la sol moderne precum Su-34 și bombardiere strategice cu rază lungă precum Tu-22, Tu-95 și Tu-160.

Rămășițele unui avion de luptă rusesc într-o zonă rezidențială, Cernihiv, Ucraina, 5 martie 2022.
Rămășițele unui avion de luptă rusesc într-o zonă rezidențială, Cernihiv, Ucraina, 5 martie 2022.

La aproape patru săptămâni de la izbucnirea conflictului, Ucraina încă ar poseda grosul apărării sale aeriene și cu rachete. Numărul total al aeronavelor ucrainene de toate tipurile se ridica la doar 200, înainte de invazie. Majoritatea avioanelor din componența forțelor armate ucrainene sunt aeronave mai vechi din perioada sovietică, Kievul având 50 de avioane MiG-29 și 32 de Su-27.

Rachetele precise sunt… imprecise

Capabilitățile ofensive de ultimă generație ale Rusiei au dat de asemenea un randament dezamăgitor.

Unele dintre munițiile ghidate rusești „nu reușesc să se lanseze, nu reușesc să lovească ținta sau nu explodează la contact”, a arătat un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit CNN.

Rușii au folosit „destul de mult” din rezervele lor de „rachete de croazieră, rachete de croazieră cu lansare din aer”, și au înregistrat un „număr semnificativ de eșecuri” în rândul acestor muniții, a spus oficialul citat.

Primul discurs al președintelui Zelenski după începutul războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG