Linkuri accesibilitate

Stoltenberg: 40.000 de soldați pe Flancul Estic, inclusiv în România. NATO cere Rusiei retragerea totală din Ucraina


Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles, Belgia.
Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles, Belgia.

Liderii NATO, reuniți joi la Bruxelles, au convenit să întărească Flancul Estic ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina. Patru noi grupuri de luptă vor fi trimise în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. În același timp, într-o declarație categorică, Aliații cer Rusiei să se retragă din Ucraina.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit într-o conferință de presă despre răspunsul adoptat de alianța militară la reuniunea care a avut loc miercuri în Bruxelles, la care a participat inclusiv președintele american Joe Biden.

El a anunțat că liderii NATO au convenit să consolideze apărarea pe Flancul Estic: „Am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns a NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic”.

Stoltenberg a adăugat că invazia rusă în Ucraina este cea mai mare amenințare la adresa securității îa acestei generații și a lăudat poporul ucrainean pentru curajul și determinarea „în lupta pentru libertatea și viitorul său”. „Suntem alături de ei”, a precizat el.

Secretarul general al NATO anunță consolidarea Flancului Estic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

De asemenea, NATO va ajuta Ucraina cu mai multe provizii militare, cu sprijin cibernetic, dar și ajutor pentru apărarea împotriva amenințărilor nucleare și biologice.

De altfel, declarația comună a liderilor NATO arată că alianța își va îmbunătăți „pregătirea și gradul de pregătire pentru amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare”.

În continuare, Stoltenberg a detaliat abordarea „la 360 de grade” pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților NATO în toate domeniile.

„Pe uscat, vor exista mult mai multe forțe în partea estică a Alianței, cu o stare de pregătire mai ridicată. În aer, vor fi desfășurate mai multe avioane, iar pe mare vor exista grupuri de atac de portavioane, submarine și nave de luptă în mod constant”, a completat el.

Jens Stoltenberg a declarat anterior că patru noi grupuri de luptă vor fi trimise în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România pentru a consolida flancul estic al alianței.

De altfel, înființarea a fost anunțată și în declarația comună a țărilor NATO. Șefii de stat și de guvern au cerut încă o dată Kremlinului în termeni categorici să renunțe la război și să își retragă armata din Ucraina.

„Rusia trebuie să se dovedească serioasă în privința negocierilor prin implementarea imediată a încetării focului. Facem apel la Rusia să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina pentru a obține rezultate concrete, începând cu o încetare a focului durabilă și continuând cu o retragere completă a trupelor sale de pe teritoriul ucrainean”, arată în declarația comună.

Documentul insistă asupra solidarității cu poporul ucrainean și cu autoritățile legitime de la Kiev, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski. În plus, statele membre anunță măsuri substanțiale de descurajare a adversarului și de apărare a teritoriului NATO, dar și de sprijin a partenerilor vizați de amenințarea rusească precum Moldova sau Georgia.

Totodată, Jens Stoltenberg a mai anunțat în conferința de presă că aliații NATO își coordonează eforturile cu privire la securitatea energetică, prin diversificarea surselor de aprovizionare și reducerea dependenței de petrolul și gazele rusești.

Întrebat despre China, șeful NATO a răspuns că mesajul Alianței este că Beijingul ar trebui să se alăture restului lumii în condamnarea „războiului brutal împotriva Ucrainei” și să nu sprijine Rusia cu sprijin economic sau militar.

Nu în ultimul rând, NATO l-a îndemnat președintele Rusiei, Vladimir Putin, să „oprească imediat acest război și să retragă forțele militare din Ucraina” și a solicitat Belarusului „să pună capăt complicității sale” în invazia Rusiei.

SUA: Noile grupuri de luptă, un semnal puternic că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO

Casa Albă a precizat, de asemenea, că liderii NATO au discutat „consolidarea apărării colective a NATO, în special pe flancul estic”.

„Înființarea celor patru noi grupuri de luptă în Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria este un semnal puternic că vom apăra și proteja în mod colectiv fiecare centimetru din teritoriul NATO”, se precizează în comunicat.

Stoltenberg: Armele chimice ar „schimba total” natura conflictului

Secretarul general al NATO a mai spus în conferința de presă că este îngrijorat de faptul că Rusia încearcă să acuze Ucraina și aliații săi că se pregătesc să folosească arme chimice. El a adăugat că „a acuza pe alții este o modalitate de a crea un pretext pentru a face ei înșiși același lucru”.

Aceste acuzații la adresa Ucrainei și a aliaților NATO sunt false, a subliniat el.

Orice utilizare a armelor chimice va „schimba total natura conflictului”, deoarece ar fi „o încălcare flagrantă a dreptului internațional” și ar fi extrem de periculoasă.

Stoltenberg a adăugat că un atac chimic ar afecta nu doar populația din Ucraina, ci ar crea un potențial pericol pentru țările NATO, din cauza răspândirii contaminării.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG