Linkuri accesibilitate

Misiune diplomatică de urgență a SUA în Orientul Mijlociu


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken (s), și prim-ministrul și ministrul de externe al Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani (d).
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken (s), și prim-ministrul și ministrul de externe al Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani (d).

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken se află în Orientul Mijlociu într-o misiune diplomatică „de urgență”, ca să prevină extinderea conflictului din Gaza. Oficialul american s-a întâlnit deja cu oficiali din Qatar și Iordania și a declarat că războiul „ar putea metastaza cu ușurință”.

Antony Blinken a criticat miniștrii israelieni de extremă dreapta care au cerut relocarea palestinienilor din Gaza. El a mai spus că Israelul trebuie să-și adapteze operațiunile militare pentru a reduce victimele civile și pentru a crește semnificativ ajutorul umanitar care ajunge în Gaza, transmite Associated Press.

Iordania și alte state arabe au criticat dur Israelul pentru atacurile din Gaza și afirmă că luptele trebuie să se încheie înainte ca discuții despre cum va arăta Gaza după război să poată începe.

Oficialii din Qatar au cerut o încetare imediată a focului, iar regele Abdullah al Iordaniei „a avertizat cu privire la repercusiunile catastrofale ale războiului din Gaza.

Misiunea secretarului de stat în Orientul Mijlociu îl va duce pe Antony Blinken în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Cisiordania și Egipt înainte de a se întoarce la Washington. Este al patrulea turneu diplomatic al secretarului de stat SUA de la începutul războiului.


Statele Unite au făcut presiuni asupra Israelului timp de săptămâni pentru a permite cantități mai mari de alimente, apă, combustibil, medicamente și alte provizii în Gaza, iar Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție pe 22 decembrie, solicitând o creștere imediată a livrărilor.

În urmă cu trei săptămâni, Israelul a deschis Kerem Shalom, adăugând un al doilea punct de intrare pentru ajutoare în Gaza, după Rafah.

Cu toate acestea, numărul camioanelor cu ajutoare care intră zilnic în Gaza nu a crescut semnificativ. În această săptămână, o medie de aproximativ 120 de camioane pe zi au intrat prin Rafah și Kerem Shalom, potrivit cifrelor ONU, mult sub cele 500 de camioane de mărfuri care intrau zilnic înainte de război și mult sub ceea ce grupurile de ajutor spun că este necesar.

Aproape întreaga populație de 2,3 milioane de persoane depinde de transporturile umanitare care trec granița. Unul din patru palestinieni din Gaza suferă de foame, iar restul se confruntă cu diferite niveluri de criză ale foametei, potrivit ONU.


Mai mult de 85% dintre oamenii din Gaza au fost alungați din casele lor de bombardamentele israeliene și de ofensivele terestre. Cei mai mulți trăiesc în adăposturi ONU aglomerate mult peste capacitatea lor, în tabere de corturi sau pe străzi.

Vizita lui Antony Blinken vine în contextul în care evoluțiile din Liban, Marea Roșie și Irak au crescut riscul extinderii conflictului.

Cu câteva ore înainte de întâlnirile lui Blinken de sâmbătă, miliția Hezbollah din Liban a tras zeci de rachete asupra nordului Israelului și a declarat că barajul a fost un răspuns inițial la uciderea țintită, probabil de către Israel, a unui lider de top din grupul aliat Hamas, în capitala Libanului, săptămâna trecută.


Mai mult, atacurile intensificate ale rebelilor Houthi din Yemen asupra transporturilor maritime comerciale din Marea Roșie au perturbat comerțul internațional și au dus la eforturi sporite ale SUA și aliaților de a supraveghea calea navigabilă comercială vitală și de a răspunde amenințărilor.

Coaliția de țări a emis miercuri, 3 ianuarie, un ultim avertisment pentru Houthi de a-și înceta atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Începând cu 19 decembrie, militanții au efectuat cel puțin două duzini de atacuri ca răspuns la războiul dintre Israel și Hamas.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG