Linkuri accesibilitate

O nouă tulpină de coronavirus, care a suferit mutații, se răspândeşte în Marea Britanie


Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a virusului care provoacă Covid-19 are legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină, transmite Reuters.

Mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu „ţepi” pe care virusul SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a infecta celulele umane, a anunţat un grup de cercetători care urmăresc genetica virusului. Nu este clar dacă aceste mutaţii conduc la mai multe infecţii.

„Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o „VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.

Guvernul britanic a anunţat, luni, o creştere a noilor infecţii, despre care a spus că ar putea fi parţial legată de noua variantă.

Începând cu 13 decembrie, au fost identificate 1.108 de cazuri de Covid-19 cu noua variantă, predominant în sudul şi estul Angliei, au anunţat autorităţile.

Dar, în prezent, nu există dovezi că varianta ar provoca infecţii severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă.

„Ambele întrebări necesită studii suplimentare”, au spus cercetătorii COG-UK.

Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2, pe măsură ce se reproduc şi circulă în populaţiile umane. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutaţii se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutaţii pe lună la nivel global, potrivit specialiştilor în genetică ai COG-UK.

„Ca urmare a acestui proces continuu, multe mii de mutaţii au apărut deja în genomul SARS-CoV-2 de la apariţia virusului, în 2019”, au spus ei.

XS
SM
MD
LG