Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel a respins extrădarea profesoarei de origine turcă de la Liceul Internațional de Informatică


International Computer High School of Bucharest
International Computer High School of Bucharest

UPDATE ​Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei de origine turcă care preda limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB). Magistrații s-au pronunțat asupra mandatului de extrădare emis de autoritățile turce.


Anunțul că profesoara de 24 de ani a fost reținută de polițiștii români miercuri dimineața a fost făcut de reprezentanții Liceului Internațional de Informatică din București (ICHB), parte a rețelei Școlilor Lumina.

Potrivit unui comunicat de presă, profesoara Bușra Zeynep Șen predă de doi ani limba engleză la ICHB și este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, profesor la aceeași școală.

Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, precizează comunicatul de presă.

Profesoara a fost dusă la Parchet pentru audieri și în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan.

Curtea de Apel ar urma să se pronunțe într-o ședință de judecată, de la ora 15.00.

Potrivit reprezentanților ICHB, zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut, de asemenea la cererea Ankarei, „dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin”.

La sfîrșitul anului trecut, jurnalistul turc Kamil Demirkaya a cerut azil politic în România pentru a evita extrădarea cerută de autoritățile de la Ankara.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 14 decembrie 2018, cererea de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman.

România nu a extrădat până acum niciun cetățean turc, iar celor cărora ambasada turcă din București le-a retras pașapoartele, în urma loviturii de stat eșuate din 2016, au primit imediat documente românești.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG