Linkuri accesibilitate

„Totul devine din ce în ce mai mai greu de îndurat”. 100 de zile de când jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva a fost arestată în Rusia


Se împlinesc 100 de zile de când jurnalista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, a fost arestată în Rusia pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, o prvedere aplicată jurnaliștilor.
Se împlinesc 100 de zile de când jurnalista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, a fost arestată în Rusia pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin”, o prvedere aplicată jurnaliștilor.

Se împlinesc 100 de zile de când Alsu Kurmașeva, jurnalistă a RFE/RL, a fost arestată pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în Rusia. Alsu se confruntă și cu o a doua acuzație: răspândirea de „știri false”. Kurmașeva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL închiși pentru munca lor.

Alsu Kurmașeva primește scrisori în închisoare – de la familie, prieteni, colegi și străini – dar uneori durează săptămâni pentru ca acestea să ajungă la ea în arest preventiv în orașul rus Kazan. Pe 13 ianuarie, scria jurnalista RFE/RL, a primit un pachet mare de scrisori după o lungă pauză în timpul sărbătorilor de iarnă.

„Mi-a fost foarte greu fără ele”, a scris ea. „Sinceră să fiu, totul devine încet, dar sigur, din ce în ce mai greu de îndurat.”

„Chiar și o zi în spatele gratiilor este o tragedie”, a declarat președintele interimar al RFE/RL, Stephen Capus, „dar un cetățean american ținut pe nedrept într-o închisoare rusă timp de 100 de zile este scandalos”.

Alsu Kurmasheva a fost inițial acuzată că nu a cerut guvernului rus să o înregistreze ca „agent străin” și, două luni mai târziu, a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Acuzația de „agent străin” are prevăzută o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, în timp ce a doua acuzație este pedepsită cu până la 10 ani. Kurmașeva și RFE/RL neagă acuzațiile și afirmă că Moscova o pedepsește pentru activitatea sa jurnalistică.

Cu dublă cetățenie, americană și rusă, Kurmașeva nu a primit acces consular în închisoare. Rusia a respins trei cereri ale SUA de a o vizita în detenție.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat pe 18 ianuarie că Statele Unite acordă „o atenție enormă” cazului lui Kurmașeva.

„Doar pentru că nu am luat o decizie de «reținut pe nedrept» deocamdată asta nu arată nimic despre eforturile pe care le facem sau despre care ar putea fi viitoarea noastră poziție”, a adăugat Miller.

Vizitele și apelurile telefonice sunt interzise. Ea are acces la un avocat, dar nu i-a fost permisă asistența consulară la care are dreptul în calitate de cetățean american.

Într-un caz similar, cetățeanul american Evan Gershkovich, reporter pentru The Wall Street Journal, a fost reținut în Rusia pe 29 martie 2023, sub suspiciunea de spionaj.

El a fost acuzat oficial pe 7 aprilie. Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Gershkovich «reținut pe nedrept» pe 10 aprilie, iar ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracey, s-a întâlnit cu el în închisoare pentru prima dată pe 17 aprilie.

Gershkovich, unul dintre puținii jurnaliști străini care au continuat să lucreze în Rusia după invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina din februarie 2022, rămâne în custodie pe fondul speculațiilor că Kremlinul dorește să negocieze un schimb de prizonieri.

„Sunt sigur că adevăratul motiv pentru care Alsu se află în arest preventiv este pentru că este cetățean american”, a declarat Pavel Butorin, soțul lui Kurmașeva și șeful Current Time, rețeaua de limbă rusă condusă de RFE/RL, în cooperare cu VOA.

Alsu a fost reținută în temeiul unor articole din Codul penal rusesc care se referă la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico - militare ale Rusiei”, care „pot fi folosite împotriva securității țării”.

Este vorba despre articolele de lege despre care grupurile pentru drepturile omului și opoziția politică din Rusia afirmă că este folosită de Kremlin pentru a reprima orice disidență.

„Ce am făcut astăzi?”

Alsu Kurmașeva a lucrat pentru Serviciul Tatar-Bașkir al RFE/RL timp de aproximativ 25 de ani. Ea a plecat de la Praga, unde locuiește, la jumătatea lunii mai 2023 pentru a se ocupa de o urgență familială în regiunea Tatarstan din Rusia, unde locuiește mama ei în vârstă.

Pe 2 iunie, ea a fost împiedicată să părăsească țara, iar pașapoartele sale americane și rusești au fost confiscate. Pe 18 octombrie, Alsu a fost luată în custodie și plasată într-un centru de detenție preventivă din regiunea Kazan, unde a fost ținută în ultimele 100 de zile.

Ea a reușit totuși să facă schimb de scrisori cu familia și susținătorii prin intermediul sistemului cenzurat de poștă din Rusia.

Colegii ei din Praga au reușit să o aboneze la mai multe ziare și reviste.

„Astăzi se împlinesc exact trei luni”, le-a scris ea susținătorilor pe 18 ianuarie. „Totul s-a schimbat. M-am schimbat. Voi v-ați schimbat. Scrisorile voastre s-au schimbat. După o pauză lungă, am primit zeci de scrisori pe care le-ați scris în timpul sărbătorilor. Sunt atât de sincere. Mi-ați încredințat temerile tale.”

„Ați decis să nu renunțați la tot, ci să fiți cu mine în timp ce alții își terminau măslinele”, a scris ea, referindu-se la o salată care este o bază tradițională a sărbătorilor de Anul Nou din Rusia. „Acest lucru este de neprețuit."

În aceeași scrisoare, ea a meditat asupra motivului pentru care s-a întors în Rusia, cu toate că știa despre reprimarea disidenței sub președintele Vladimir Putin. Criticii Kremlinului spun că eforturile statului de a zdrobi societatea civilă și vocile independente au crescut de ani de zile și s-au intensificat și mai mult de când Rusia a dezlănțuit invazia din Ucrainei, în februarie 2022.


„Vă minunați de curajul meu de a mă întoarce acasă într-un astfel de moment”, a scris Kurmașeva. „Dar noi trăim acum. Nu vom avea o «altă dată». Poate va exista «altă dată», dar poate că cineva prețios pentru noi, cineva care are nevoie de ajutorul nostru astăzi, nu va mai fi acolo”.

„Sunt responsabilă pentru familia mea. Pentru copiii mei mici și pentru mama mea în vârstă. În viața mea și în a ta, 18 ianuarie 2024 nu va mai veni”, a scris ea. „Ce am făcut astăzi?”

Kurmașeva a sugerat că atunci când vine vorba de a ajuta oamenii fiecare decide individual ce trebuie să facă.

„Toată viața mea, oamenii mi-au deschis uși. Mai târziu, am început eu să deschid uși, la început pentru copiii mei și pentru cei apropiați mie și mai târziu pentru cei care aveau nevoie de ajutorul și sprijinul meu”, a scris ea. „Acum înțeleg că deschiderea ușilor pentru alții este o responsabilitate.”

Într-un mesaj trimis cu puțin timp înainte de Anul Nou, Kurmașeva a scris despre o „scrisoare extraordinară” pe care a primit-o de la o tânără din sudul Rusiei.

„Cu câteva săptămâni înainte, fusese în Kazan în vizită la prieteni”, a scris Kurmașeva. „Îi place foarte mult aici și vine în vizită de câteva ori pe an. Prietenii ei i-au spus despre mine, probabil mai mult decât relatează în mass-media oficială. Ea a scris că «a simțit o dorință puternică de a-și schimba biletul și de a pleca» și că «nu credea că așa ceva se poate întâmpla în orașul ei iubit». Mai târziu, în tren, mi-a scris o scrisoare lungă. Astfel de povești improbabile și atât de multă bunătate atât de aproape de rău.”

Condiții „inumane”

Din cauza cenzurii care guvernează corespondența ei din custodie, Kurmașeva trebuie să fie circumspectă în descrierea condițiilor sale, a personalului închisorii, a altor deținuți și a altora asemenea.

La începutul lunii ianuarie, ea a petrecut două săptămâni într-o celulă fără multe condiții de bază, cum ar fi o masă sau un frigider. „Condițiile din acele două săptămâni au fost inumane”, a scris ea pe 9 ianuarie. „Nici măcar nu pot să le descriu."

„Lucrurile sunt un pic mai bune acum”, a scris ea, dar a adăugat: „Toată lumea este bolnavă, dar nimănui nu-i pasă”.

Când Kurmașeva însăși s-a îmbolnăvit, a cerut medicului închisorii să o examineze și i s-a spus: „Nu are rost. Oricum nu pot face nimic.”

Medicul i-a explicat că îi lipseau chiar și medicamentele de bază pe care să le dea deținuților. După ce i-a examinat fără tragere de inimă gâtul, el a sfătuit-o să „facă gargară cu apă sărată”, a scris Kurmașeva într-o scrisoare din 8 ianuarie.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie, Kurmașeva a scris că, în timpul vacanței de Anul Nou, a urmărit o versiune a Contelui de Monte Cristo - povestea răzbunării unei persoane acuzate și închise pe nedrept - la televizorul din celula ei. Ea a putut, de asemenea, să urmărească clasicul cehoslovaco-est-german din 1973 „Trei alune pentru Cenușăreasa”, precum și un canal muzical-video rusesc.

„Am petrecut două zile încercând să readuc la culori imaginea alb-negru, dar se pare că va trebui să mă descurc cu ce am”, a scris ea.

Jurnaliști RFE/RL închiși din cauza profesiei lor

Alsu Kurmașeva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL – Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Yesipenko sunt ceilalți trei – închiși în prezent pentru acuzații legate de profesia lor de jurnaliști, scrie RFE/RL.

Ihar Losik este blogger și colaborator al serviciului din Belarus al RFE / RL. El a fost condamnat în decembrie 2021 pentru mai multe acuzații, inclusiv „organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică” și condamnat la 15 ani de închisoare.

Jurnaliștii încarcerați ai RFE/RL (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmașeva, Ihar Losik, Andrei Kuznecik și Vladislav Iesipenko.
Jurnaliștii încarcerați ai RFE/RL (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmașeva, Ihar Losik, Andrei Kuznecik și Vladislav Iesipenko.

Andrei Kuznecik, editor online pentru Serviciul Belarus al RFE/RL, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. El a fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.

Vladislav Iesipenko, cu dublă cetățenie ucraineană și rusă care a contribuit la Crimeea.Realities, o publicație regională de știri a serviciului ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost condamnat pentru „posesie și transport de explozivi”, o acuzație pe care Vladislav o neagă cu fermitate.

Moscova a fost acuzată că reține americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru rușii închiși în Statele Unite. Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat în martie 2023 pentru presupus spionaj, acuzație pe care el și publicația americană o neagă vehement.

Apeluri pentru eliberare

Guvernele occidentale și grupurile ruse și internaționale pentru drepturile omului au criticat detenția lui Kurmașeva. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Amnesty International, Reporteri fără Frontiere, Institutul Internațional de Presă și alții au cerut eliberarea ei.

Clubul Național de Presă din Washington, D.C., a plasat portretul ei în holul său și a cerut Departamentului de Stat să „declare detenția pe nedrept acum”.

Reținerea jurnalistei a fost condamnată de SUA, Canada, Republica Cehă, Franța, Polonia și Suedia, precum și de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Președintele Parlamentului European, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut Rusiei în decembrie să o „elibereze imediat” pe Alsu Kurmașeva.

„UE cere autorităților ruse să-l elibereze imediat pe jurnalistul Alsu Kurmasheva, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru activitate jurnalistică”, a scris Borrell pe rețelele de socializare pe 18 decembrie.

„Autoritățile ruse trebuie să asigure siguranța jurnaliștilor și dreptul lor la libertatea de exprimare și să înceteze urmărirea penală a acestora”, a adăugat el.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor din New York, Belarus și Rusia se numără printre „cei mai răi temniceri ai jurnaliștilor” din lume. La 1 decembrie 2023, 28 de jurnaliști se aflau în custodie în Belarus și 22 în Rusia.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG